Hopp til innhold

- Kunstfestival fører til mer tagging

Internasjonal gatekunst fører til mer ulovlig tagging og må fjernes, mener handelsfolk i Stavanger.

Nuart av Ben Wolf og Chris Stain

Gatekunst av Ben Wolf og Chris Stain

Norges største gatekunstfestival har i flere år brukt Stavanger sentrum som lerret, men nå kan Nuart bli presset ut av bykjernen.

– Jeg synes dette er en uting i sentrum, sier Karl-Jan Søyland, administrerende direktør i Stavanger Sentrum AS.

Nuart, gatekunst

Nuart, gatekunst i Stavanger

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Et stort fargesprakende verk av Brooklyn-kunstnerne Ben Wolf og Chris Stain - en kombinasjon av figurativt maleri og tradisjonell grafitti, er malt på en vegg midt i Stavangers mest attraktive handels- og gågateområde.

Handelsstanden har fått nok

Grafittien er over alt, et globalt fenomen du kan se i hver eneste by i Norge og ellers i verden.

Nuart, gatekunst

Nuart, gatekunst i Stavanger

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Norges største gatekunstfestival Nuart har i flere år brukt byen som lerret, men nå har altså handelsnæringen fått nok. Søyland mener Nuart smitter og fører til mer ulovlig tagging. Nå ber han kommunen om å rydde opp.

– I perioden rett etter at dette ble laget registrerer vi at det blomstrer. Og det gjør art vi reagerer og synes dette er veldig uheldig for sentrum, Karl-Jan Søyland.

– Fører til bedre livskvalitet

– Vi har bevis på at gatekunst fører til mindre tagging og at det forbedrer livskvalitetet for folk, sier Martyn Reed, sjef for Nuart-festivalen.

Han forteller at huseire som var møkk lei av å male husene sine på grunn av tagging, slipper dette så lenge de dekorerer veggene med tradisjonell grafitti.

– For meg handler det ikke om kunst i det hele tatt, men en type uønsket adferd og tilgrising, sier Søyland.

Vil ta vare på atmosfæren

Nuart, gatekunst

Nuart, gatekunst i Stavanger

Foto: Anett Johansen Espeland

Martyn Reed tror ikke at ulovlig tagging vil stoppe hvis Nuart-kunsten forsvinner, men han må finne seg i restriksjoner fra neste år. Byantikvar Anne Merethe Skogland mener det ikke lenger kan bli opp til den enkelte huseier å avgjøre hva som kan males på veggene i den verneverdige sentrumskjernen. Kommunen må ta vare på atmosfæren i den brolagte trehusbyen, mener hun.

– Jeg synes at trehusbebyggelsen egner seg mindre for den type uttrykk. Samtidig ser jeg at noen av lagerskurene snakker et helt annet språk og som er et spennende utgangspunkt for slike oppslag., sier Skogland.

– Grafitti kan føre til noe positivt til byen. Jeg er helt sikker på at vi kommer til en løsning, sier Inger Bjerga, kulturkonsulent i Stavanger kommune.

Forskjellige erfaringer i andre byer

I fjor skrev NRK at daværende miljøbyråd Peter N. Myhre (Frp) ville fjerne lovlige vegger for grafitti og tagging. Han ville også ha et eget taggepoliti.

Også Bergen og Trondheim har lovlige grafitti-vegger. NRK får opplyst i kulturavdelingene der at dette ikke har ført til mer ulovlig tagging.

Kulturstrøm

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.