Hopp til innhold

50 år gammel futuristisk hovedstad

Brasilia ble bygget opp fra ingenting langt inne i Brasils skoger. I dag fyller den futuristiske hovedstaden 50 år.

Brasils hovedstad Brasilia inneholder noen av verdens mest spektakulære bygninger. Byen og dens form var tiltenkt oppgaven å endre hele nasjonen Brasil.

21. april er det 50 år siden hovedstaden på savannen ble innviet. I forbindelse med jubileet har brasilianske myndigheter sendt ut arkivfilm fra planleggingen og byggingen av byen (se video under).

Video Arkivfilm fra byggingen av Brasilia

Arkivfilm fra byggingen av Brasilia.

Bygget opp fra ingenting

Byen ble bygget opp fra grunnen, i et ubefolket område i Brasils indre. Reisingen av Brasilia ble satt i gang av president Juscelino Kubitschek i 1956.

Selve byplanen ble tegnet av Lúcio Costa. Landskapet ble formet av Robert Burle Marx, og Oscar Niemeyer fikk ansvaret for å tegne offentlige bygg.

Den russiske kosmonauten Yuri Gagarin skal ha uttalt at han følte han var kommet til en annen planet da han besøkte byen i 1961.

Byen er anlagt med form som et fly, der regjeringsbygningene ligger i cockpiten og kontorer og boligområder er plassert utover i vingene.

Niemeyers futuristiske betongformer er likevel blitt byens internasjonale varemerke. Blant dem er Brasilia-katedralen, presidentpalasset og kongressen, som man ser først i videoen under.


Arkitekten skuffet

Video Arkitektur i Brasilia

Slik ser Oscar Niemeyers futuristiske bygninger ut i dag.

På Brasilias femtiårsdag er Niemeyer skuffet over hvordan byen har utviklet seg. Den kommunistiske arkitekten mener Brasilia har forandret seg for mye ut fra likhetsidealet som var gjeldende da byen ble planlagt.

– Det er trist å se de store sosiale forskjellene i dag, sier Niemeyer i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

Brasilia ble bygget med tanke på en befolkning på 600.000. I dag har den rundt 2,6 millioner innbyggere, og overbefolkning er et stort problem.

Oscar Niemeyer

Arkitekt Oscar Niemeyer (102) fikk ansvaret for å tegne offentlige bygg i den nye hovedstaden.

Foto: VANDERLEI ALMEIDA / AFP

Fortsatt aktiv

Oscar Niemeyer har tidligere tegnet blant annet FN-bygningen i New York, og har vunnet en rekke priser, som Pritzker-prisen, den kalles også Nobelprisen i arkitektur.

Han er fortsatt aktiv i en alder av 102 år. Senest i mars i år åpnet et regjeringsbygg i en delstatshovedstad i Brasil, som Niemeyer hadde tegnet .

Deltar ikke i feiringen

Niemeyer skal ikke selv delta i feiringen av femtiårsjubileet. Han er redd for å fly, og det er for langt å reise med bil fra Rio de Janeiro der han bor til Brasilia. Han skal derfor se jubileet på TV, forteller han AFP.

Men ved å bli hjemme får han også tid til å jobbe med sine kommende prosjekter, blant annet å tegne et fotballstadion.

– Det kommer til å få en ganske overraskende form.

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP