Hopp til innhold

- Cornelis og jeg er ganske like

Hank von Helvete og Cornelis Wreeswijk har mer til felles enn man skulle tro. Blant annet en kjærlighet for romperaketter.

Hans-Erik Dyvik Husby og Fredrik Skavlan
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Turboneger-vokalist Hans-Erik Dyvik Husby kjenner seg igjen i trubaduren Cornelis Vreeswijk. Klikk på bildet for å se video.

Hank Von Helvete fyrer av rumperakett på Quart i 2002

Hank von Helvete med en av sine romperaketter på Quartfestivalen i 2002.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Det hevder Hank, alias Hans-Erik Dyvik Husby, i kveldens program av Skavlan.

Den tidligere Turboneger-vokalisten var kjent for å avslutte konsertene sine med en rakett i rompesprekken. Nå flytter han til Sverige for å spille rollen som den svenske trubaduren Cornelis Wreeswijk i en ny storfilm.

Les også: Fra Jesus til Cornelis

Les også: Les mer om Cornelis Vreeswijk her

Mange likhetstrekk

– Vi er jo i grunn ganske like. Favorittsangen min er låten «Tomtebloss» – som handler om nettopp romperaketter, mener Husby.

For lesere uten den samme erfaringen med denne typen eksplosiver, er det altså snakk om håndholdt fyrverkeri, eller stjerneskudd.

Les også: - Genistrek å bruke Hank som Jesus

Rockeren kommer rett fra rollen som Jesus i musikalen «Jesus Christ Superstar» på Det norske teatret. I forberedelsene til begge rollene har han vært nødt til å gå mye i seg selv. Som tidligere narkoman, har Husbys liv flere likhetstrekk med den svenske visesangeren.

– Mange tenker på Cornelis først og fremst som trubadur og alkoholiker. Men alkohol var faktisk ikke hans største problem. Det var amfetamin, forteller rockeren.

Avvenning hos scientologene

Han har selv erfaring med de fleste narkotiske midler, men har vært rusfri etter et opphold på en avvenningsklinikk i Sverige våren 2009. Behandlingsopplegget til klinikken er basert på læren til grunnleggeren av scientologikirken, L. Ron Hubbard.

– Betyr dette at du har blitt scientolog? spør Fredrik Skavlan.

– Nei, man blir rusfri av å være på avvenning. For å bli scientolog går man i kirken, parerer Husby.

Les også: Tar rollen som Jesus videre

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hans-Erik Dyvik Husby, Josef Fares, Fredrik Skavlan, Jan Fares og Efva Attling

Hans-Erik Dyvik Husby, Josef Fares, Jan Fares og Efva Attling er blant kveldens gjester hos Fredrik Skavlan.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Far i hovedrollen

I kveldens program kommer også den svenske filmregissøren Josef Fares. Han har med sin far, Jan Fares, som har fått hovedrollen i den nye filmen «Fatter’n».

For loppemarkedsselgeren Jan, er det visstnok ikke noe vanskeligere å ha hovedrollen enn en av birollene han vanligvis har i sønnens filmer.

– Nei, jeg leser aldri manus. Jeg bare gjør det som Josef ber meg om, forteller 62-åringen, som opprinnelig kommer fra Libanon.

Les også:

Søker koneemne

Selv om han stoler på sønnens dømmekraft når det gjelder film, er det andre områder han ikke er like fornøyd med prioriteringene:

– Nå er det på tide å få barnebarn. Jeg kan finne en bra kone til ham, men Josef vil ikke gjøre som jeg sier, beklager seksbarnsfaren med glimt i øyet.

Nett-TV: Her kan du se kveldens sending fra klokken 21.25.

Hvordan Fares senior går frem for å finne et passende koneemne til sin sønn, får du vite i kveldens Skavlan-sending på NRK1.

Programleder Christine Koht, smykkedesigner Efva Attling og journalist Evan Ratliff får også sitte i Skavlans eksklusive stoler, mens Donkeyboy og Oslo Soul Children står for underholdningen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters