Hopp til innhold

Tar rollen som Jesus videre

Nå vil Hank von Helvete gjøre alt han kan for å bygge en fredeligere verden.

Hank von Helvete

Hans-Erik Dybvik Husby, alias Hank von Helvete, vil gjøre Oslo til verdens fredshovedstad.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Hans-Erik Dyvik Husby

Hans-Erik Dyvik Husby.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

De fleste kjenner Hans-Erik Dybvik Husby best som frontfiguren Hank von Helvete i Turboneger. Men fra å leve ut rockemyten og bruke energien sin på rusmisbruk, har han nå satt seg fore å gjøre sitt for at verden skal bli et bedre sted.

Han lanserer Oslo Peace Program, og går med dette i bresjen for å gjøre Oslo til verdens fredshovedstad.

– Det er som jeg har våknet av en dvale. Og er man en ekstrem overlevelses-undertrykker som bare vil ha krig på jord, så får man et helvete med Hank von Helvete.

Fredskonferanse

Husby står bak Oslo Peace Program sammen med manager Trygve Haug og billedkunstner Bjørn Algrim. Med dette ønsker de å bruke sin egen gjennomslagskraft som kunstnere, til å spre fredsbudskapet og kunnskap om menneskerettighetene. Videre ønsker de også å få til en årlig fredskonferanse i Oslo.

Ifølge Husby er hans deltakelse i Jesus Christ Superstar på Det Norske Teatret i høst, hvor han spiller Jesus, tenkt som en del av Oslo Peace Program.

Det samme er singelen Rom for alle som Husby har spilt inn sammen med Maria Solheim for Kirkens Bymisjon.

Frank Kjosås og Hans-Erik Dyvik Husby i Jesus Christ Superstar på Det Norske Teatret

JESUS: Frank Kjosås og Hans-Erik Dyvik Husby i Jesus Christ Superstar på Det Norske Teatret.

Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX

Apostel

– Det finnes mange eksempler på rockestjerner som Bob Geldof og Bono, som skal ut og redde verden. Men har de fått til noe annet enn å bygge sitt eget image? Spør programleder og musikkanmelder i NRK, Svein Terje Torvik.

Han innrømmer at han har noen problemer med å ta initiativet helt alvorlig, men han er ikke overrasket.

– Etter Jesus Christ Superstar er jeg klar for det meste, for det var et sjokk.

– Det at folk engasjerer seg, og er villig til å bruke energi på en så viktig sak, er et tegn på at verden går videre i riktig retning, mener ordfører i Oslo, Fabian Stang.

Han møter Oslo Peace Program-trioen på rådhustrappa nede ved sjøen, og møtet mellom ordfører og selveste Hank von Helvete trekker til seg skatende ungdom.

Hans Erik Dybvik Husby møter skatere på rådhustrappa i Oslo

OMSVERMET: Skaterne på rådhustrappa i Oslo samlet seg om Husby og hans to medsammensvorne.

Foto: NRK

Fokus på menneskerettighetene

– Det som er viktig, er at dere lærer dere de 30 rettighetene. Det er mange som ikke vet hvilke dette er. Dere har krav på god helse, til å tenke hva dere vil og å tro på den guden dere vil. Husby forteller de 12 ungdommene som har samlet seg rundt ham om menneskerettighetene.

Han har gått fra Hank von Helvete til Jesus, og nå blir han fredsapostel. Han innrømmer at det hele er en slags renselsesprosess.

– Det er nok personlig en renselsesprosess ved å ordne opp i min egen mangel på etikk og å prøve å få inn den, sier Husby til NRK.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.