Hopp til innhold

Menn som hater kvinner (5)

"Menn som hater kvinner" er en troverdig thriller med et kvinnepolitisk budskap. Dette er Salanders film, mener Kulturnytts anmelder.

Menn som hater kvinner
Foto: Knut Koivisto

Budskapet er at det nytter å kjempe. Regissør Nils Arden Oplev flytter fokus fra Mikael Blomkvist og svensk etterkrigskapitalisme til kvinnen som nekter å la seg undertrykke - Lisbeth Salander.

Noomi Rapace er sensasjonelt god som den innesluttede Salander.

Superwoman

Lisbeth Salander er hackernes svar på Superwoman. Allikevel er ingen så undertrykket som hun. Lisbeth er fratatt råderetten over liv og økonomi og satt under verge. Et mysterium som forblir like uløst i filmen som det er i den første boken. Vi må inn i bok nummer tre for å oppklare den vidløftige gåten rundt Lisbeth Salander. Men hva bryr vi oss om det her.

Sterk vold

Filmen drar oss inn i etterforskningen av et gammelt mysterium. Hva skjedde med 16 år gamle Harriet Vanger som forsvant på 60-tallet ?

Oppklaringen avslører en rekke sadistiske mord på kvinner, med bilder av de drepte som frister meg til å ønske 18 årsgrense for filmen. Også en usedvanlig rå voldtekt som Lisbeth Salander blir utsatt for, burde sarte sinn skånes for.

Mishandlingen og kvinneforakten er knyttet til menn langt ute på høyresiden i politikken. Der er filmen totalt i samsvar med Stieg Larssons historie. Han var kjent som en nazijeger, og ble truet på livet for sin etterforskning av svenske nazister.

Oppdrag med Salander

Den mannlige hovedpersonen i boken og i filmen, Mikael Blomkvist, er gravejournalist og forfatter med økonomisk journalistikk som spesialfelt. I filmen blir en lang historie om hvordan Blomkvist blir narret i en felle og dømt til fengsel og erstatning for injurier mot en svensk investor, skåret ned.

Dommen blir motivet for at Blomkvist forlater tidsskriftet Millennium og Stockholm og tar imot et oppdrag fra den gamle industriherren Henrik Vanger. Han skal forsøke å finne ut hva som skjedde da Vangers niese forsvant. Dette oppdraget fører igjen til at han får kontakt med Lisbeth Salander og etter hvert leier henne inn som støttespiller i etterforskningen.

Fokus på forholdet

Den danske regissøren Niels Arden Oplev, som har gitt oss populære TV-serier som Mordkommisjonen og Ørnen, har skåret bort Mikael Blomkvists romslige sexliv, tidsskriftet Millenium og og mye svensk næringsliv.

Dermed blir filmen klarere i fokus på kvinnemishandling, Lisbeth Salander, forsvinningsgåten og forholdet mellom Blomkvist og Salander.

Følsomme scener

"Menn som hater kvinner" er en film som tar i bruk det brede formatet og de store scenene, uten å glemme nærbilder som TV- seerne senere vil bli så glade for.

Det eneste stedet hvor jeg opplever at filmen står stille, er når Blomkvist holder på med oversikten over mordofrene han etter hvert avslører med Lisbeths hjelp. Det blir mange navn, tider og steder å holde orden på.

Ellers har filmen et sitrende driv som ender i et crescendo av nifst troverdige voldsscener med glitrende skuespillerkunst. Menn som hater kvinner er en action-thriller, men den har også myke scener, og antyder et hakk mer følsomhet hos Lisbeth Salander enn det Stieg Larsson gir oss.

Salanders film


Noomi Rapace er glitrende i den vanskelige rollen som Lisbeth Salander og totalt overbevisende. Hun tar Salander helt på kornet slik man er blitt kjent med henne i boken. Sven Bertil Taube fyller rollen som den eldre bedriftsherren Henrik Vanger med verdighet og varme.

En annen som fortjener ros, er Peter Andersson som spiller den ufyselige advokat Bjurman som har makten over Lisbeth Salander. Og Peter Haber, som vi kjenner fra rollen som etterforsker Beck, gjør en overraskene rollefigur som Martin Vanger. Han som burde være stjernen, Michael Nyquist er blitt temmelig konturløs som Mikael Blomkvist.

Dette er Noomi Rapaces gjennombrudd og Lisbeth Salanders film.

"Menn som hater kvinner" - regi: Nils Arden Oplev

5 stjerner

Kulturstrøm

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm