Fra Yvonne på Det Norske Teatret - Foto: Fin Serck-Hanssen /
Foto: Fin Serck-Hanssen

Yvonne

"Yvonne" er en estetisk åpenbaring av italiensk teaterkunst. Men forestillingen forteller oss ikke noe nytt.

"Yvonne" av Witold Gombrowicz. Regi Cilla Back. Med Ingrid Bolsø Berdal, Jon Eikemo, Ingrid Jørgensen Dragland, Torbjørn Eriksen og Ståle Bjørnhaug. Regi og kostyme ved Cilla Back.

Rammen for handlingen er et kongelig hoff, men det handler om oss alle. Illustrert av piraja-fiskens grådighet bringes hoffet ut av balanse når prinsen forlover seg med den merkelige og totalt annerledes Yvonne.

Ingrid Bolsø Berdal gjør en sterk rolle, med fysisk kontroll til siste ledd på hender og føtter i tittelrollen.  

Joker-smilet fra Batman

Selv om rammen for handlingen er et kongelig hoff, handler forestillingen Yvonne om felles frykt for mennesker som er annerledes enn oss selv. Og vår kikkermentalitet overfor det fremmede.

Det lange svarte scenegulvet er dekket med skinnende, sorte klosser som skuespillerne må gå imellom. Bakveggen er dekket av speil, tilsynelatende sprukne. Over speilene ser vi tre videoskjermer. Der projiseres live piraja-fisk fra et kamera som vender mot et akvarium som står på scenen. Kammerherren, spilt av en Ståle Bjørnhaug hvis smil minner om Joker i Batman-filmen, triller konge og dronning frem og tilbake over scenen i en gyllen vogn.

Ingen bekreftelse på oss selv

Kongemakten er kjedelig og konvensjonell og mest opptatt av protokoll og mat. De bestemmer normene, og har pirajafiskens grådige dødsforakt mot den forknytte, tause og kanskje uskyldige Yvonne .

Mens de kongelige og hofffolkene har skinnende silkekostymer i gult, blått, rosa, grønt og lilla, er Yvonne og hennes tanter kledt i grovere, brunt tøy. Vi aner altså en klasseforskjell. Prinsen er kjed av alt – inntil han fascineres av Yvonne. Når hun forelsker seg i ham, trår makten  til og rydder henne av veien.

Som estetikk er dette ren og skjær teaterkunst. Det rene, blanke, glatte og fargerike visuelle uttrykket bli fulgt opp av skuespillernes koreograferte bevegelser: nærmest som om de var levende marionette-dukker.

Alt er kunstig, Ingenting er virkelig - annet enn stykkets iboende sannhet – at makten knuser det som er annerledes. For det fjerner speilet som bekrefter oss selv. 

Blir snytt for en løsning

Polakken Witold Gombrowicz er opptatt av at vi har angst for det som er annerledes enn oss selv.

Det skaper forvirring og uro. Men han sier dette kun som en påstand gjennom stykket, uten å formulere seg nærmere om problemet.

Sånn sett kan man føle seg snytt av "Yvonne".

For vi vet allerede at vi har det slik overfor det fremmede. Det vi mangler er forklaringer og løsninger på problemet. Det har verken Gombrowicz, Cilla Back eller Det Norske Teatret gitt oss med denne estetisk imponerende oppsetningen av Yvonne.

(Scenerom i P2, 29. januar 2008)

Siste nytt: Kultur

 • Broiler-stuntSkjermbilde
  Foto: Skjermbilde

  Innrømmer at bilstunt ikke var ekte

  Flere har lurt på om DJ Broilers mye omtalte bilstunt er ekte eller om det er laget med videoeffekter. NRK Beta har blant annet diskutert det i denne saken. Men torsdag kveld innrømmer de overfor VG Nett at det bare var tull.

 • The Knife - Foto: Stian Andersen /
  Foto: Stian Andersen

  The Knife varsler at de gir seg

  The Knife varsler at de gir seg etter høstens turné. Bandet, som består av de søsknene Olof Dreijer og Karin Dreijer Andersson, platedebuterte i 2001, og ga ut sin siste plate i fjor. Karin Dreijer er også kjent for sitt samarbeid med Röyksopp.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.