Hopp til innhold

Har jobbet i tre år for å få van Gogh til Norge

I over tre år har Munch-museet samarbeidet med van Gogh-museet i Amsterdam om en storslått utstilling. Neste måned avsløres storplanene.

Wheat Fields av Vincent Van Gogh

FELLESPROSJEKT: Vincent van Goghs bilder skal stilles ut med Edvard Munchs bilder i både Oslo og Amsterdam

Foto: MIKE CLARKE / AFP

For første gang skal maleriene til Edvard Munch og Vincent van Gogh samles i en felles utstilling.

Utstillingen skal først til Oslo i juni 2015, før den flytter til den nederlandske hovedstaden i september. Datoene er ennå ikke klare, men neste måned vil Munch-museet offentliggjøre alle planene, bekrefter museumsdirektør Stein Olav Henrichsen.

Kortene tett til brystet

Axel Rüger, direktør ved van Gogh-museet i Amsterdam, bruker nederlandsk skurrelyd når han uttaler kunstnerens navn. Han var med og kastet glans da boka «Å skrive livet» ble presentert på forlaget. Boka tar for seg brev og orginalskisser.

LES: Besøk Van Gogh fra stuen

– Dette er et vakkert øyeblikk, i et land som også har en av verdens største dobbeltkunstnere, Edvard Munch, som både malte og skrev. Jeg er her også for å snakke med Munch-museet om en felles utstilling. Mer vil jeg ikke si om det i øyeblikket, det er for tidlig, sa Rüger.

Litt mer talefør er Henrichsen, som sier det å få van Gogh til Norge er helt fantastisk.

– Han er en av verdens viktigste kunstnere og vi er veldig fornøyde med samarbeidet med van Gogh-museet. De er en inspirator for oss, sier han.

Stein Olav Henrichsen

STOR: Stein Olav Henrichsen er museumsdirektør ved Munch-museet. Han har jobbet i tre år for å få van Gogh til Norge.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Museumsdirektøren vil ikke si noe om hvilke malerier som vil komme til Norge, men bekrefter at det er et større utstillingsprosjekt.

– Vi vil gi mer informasjon i løpet av en måned, sier han.

Viktige brev

Mens Munch-museet har jobbet med å få Munchs brev oversatt til engelsk, har van Goghs brev kommet på norsk i bokform. Et viktig dokument, mener museumsdirektøren.

Han forteller at brevene har hatt enorm interesse i mange land, deriblant Kina.

At både brevene og en utstilling vil bety mye, er han helt overbevist om.

– Van Gogh-museet i Amsterdam har 1,6 million besøkende hvert år, det sier noe om interessen, avslutter han.

Og han er ikke alene om å være begeistret for både kunsten og de oversatte brevene.

Psykiater Finn Skårderud er begeistret for Vincent van Goghs 265 brev og 110 originale skisser, som nå er samlet i en murstein av en bok «Å skrive livet». Redaktøren for boka er Asbjørn Øverås, og forlaget er Aschehoug.

– Van Gogh er jo like kompetent til å skrive som han er til å male, sier Skårderud, som kaller ham en dobbeltkunstner.

Vincent van Gogh "Å skrive livet"

INTENST FORHOLD: Finn Skårderud, psykiater, Axel Rüger, direktør ved van Gogh-museet i Amsterdam og Benny Borg, trubadur

Foto: Tone Staude / NRK

Brevene er oversatt både fra nederlandsk kansellistil, engelsk og fransk. Oversetter Eve-Marie Lund forteller at ordene finner sin mest presise betydning på fransk.

– I Frankrike finner han ikke bare fargene i maleriene, han finner også fargen i brevene, sier hun.

Du er jo den reneste van Gogh, sier vi når vi skal rose noen for deres malerferdigheter. Men dette svarer alle når vi spør om hvem han var: Var ikke det den gærningen som skar av seg øret?

Benny Borg, trubadur

Trubaduren Benny Borg presenterte seg også med nederlandsk skurre-r.

Valfartet til Arles

– Jeg har besøkt alle stedene som betydde noe for kunstneren. Første gang jeg besøkte Arles i Frankrike så jeg rommet han døde i. Nå planlegger lokalsamfunnet å henge opp et maleri av kunstneren i dette rommet, og kalle det et «galleri». Van Gogh drømte alltid om å se et av sine egne kunstverk på en gallerivegg, sier Benny Borg.

Han opplevde det aldri. Ett av Vincent van Goghs mest berømte kunstverk er «Stjernenatt». Maleriet viser himmelen utenfor vinduet ved van Goghs sanatorium i Sør-Frankrike. Kanskje var det det Benny Borg tenkte på da han tilegnet Don McLeans hit til Vincent van Gogh.

Benny Borg tilegner Don McLeans hit "Starry starry night" til Vincent van Gogh.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.