Hopp til innhold

Vil ha tilbakebetalt skolepenger fra Westerdals

Komiker og TV-personlighet Sigrid Bonde Tusvik er forbannet etter at Westerdals School of Communication krevde for mye skolepenger.

Sigrid Bonde Tusvik

REAGERER: Sigrid Bonde Tusvik studerte på Westerdals og var også elevrådsleder. Hun håper og tror skolen vil betale tilbake pengene de krevde fra studentene.

Foto: NRK

Mandag avslørte Dagens Næringsliv at privatskolen Westerdals mellom 2002–2012 krevde 70 millioner mer i skolepenger fra studentene sine enn de hadde lov til. Ifølge avisa betalte flere studenter over dobbelt så mye som tillatt i skolepenger.

Lederen i Stortingets kontrollkomite, Martin Kolberg (Ap), krever nå gransking og har kalt inn både kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og skolens eiere, Anthon B. Nilsen-konsernet, på åpen høring. Det samme er Kristin Halvorsen, som var kunnskapsminister i den aktuelle perioden.

Forventer å få penger tilbake

Magnus Devold

TIDLIGERE STUDENT: Magnus Devold gikk på tekstlinja på Westerdals og syns avsløringene om hans tidligere skole er vanvittige.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Flere profilerte komikere, som tidligere har vært studenter ved Westerdals, reagerer på at skolen har krevd for mye i skolepenger i perioden de gikk der.

– Dette ødelegger jo omdømmet til den skolen som faktisk lever veldig på et godt rykte, sier komiker og TV-personlighet Sigrid Bonde Tusvik.

Som elevrådsleder satt hun i møter med ledelsen på grunn av klager fra studenter som mente at undervisningen ikke matchet prisen det kostet. Hun er klar på hva hun mener skolen nå bør gjøre:

– Jeg regner jo med at de skal betale tilbake, og da må de betale tilbake studielån med renter til alle de som har sittet og betalt for mye opp gjennom disse årene, forventer Tusvik.

– Mye engasjement

Komiker Magnus Devold, for tiden aktuell med Ylvis Live, er en annen tidligere Westerdals-student som krever at pengene tilbakebetales til studentene.

– Jeg syns det er ganske vanvittig. Veldig overraskende og veldig dumt. Det har vært veldig mye engasjement blant dem som gikk der i den perioden på Facebook nå, og folk vil ha rettet opp i dette, sier han.

Han synes selv det var dyrt å gå på skolen.

Radioresepsjonen

TIDLIGERE STUDENT: Tore Sagen (t.v.) fra Radioresepsjonen har gått et år på Westerdals.

Foto: NRK

– Vi syns det var mye penger, og vi som gikk på tekstlinja lurte på hvorfor vi måtte betale nesten like mye som de andre linjene når vi hadde veldig mye mindre utstyr til rådighet, sier han.

– Det sømmer seg ikke

Tore Sagen fra Radioresepsjonen på P13 og Ukas Vinner på NRK har også studert på Westerdals. Han har riktignok ikke store forventninger til å få dekket inn det han eventuelt har betalt for mye:

– Jeg låner ikke penger i håp om at det skal dekkes inn av studiepengene fra Westerdals. Men det hadde vært veldig hyggelig om det kom noen kroner. Jeg husker at jeg synes det var veldig dyrt, sier han, og legger til:

– Jeg syns ikke det sømmer seg at en utdanningsinstitusjon, privat eller ei, gjør profitt når de ikke har lov til det.

Dette er ikke første gang Westerdals får hard kritikk. Dagens Næringsliv har tidligere avslørt at skolen ikke hadde godkjente læreplaner og at skolekonsernet Anthon B. Nilsen hentet ut over 100 millioner kroner på sine statsstøttede skoler, tross strenge regler og forbud mot utbytte.

Anthon B Nilsen har senere slettet gjeld og tilbakeført 105 millioner kroner til Westerdals, samtidig som eierne har avvist at det er utbetalt ulovlig utbytte.

Kan ikke kommentere tilbakebetaling

Kommunikasjonsdirektør Trond Andresen i ABN, skolekonsernet som driver Westerdals, sier at de selvfølgelig tar selvkritikk på at de krevde for mye i skolepenger.

– Her har vi ikke vist den grundigheten som vi vil vise i det vi gjør, og det må vi bare beklage, sier han til NRK.

– Kommer det en tilbakebetaling til tidligere studenter?

– Vi kan ikke ta stilling til hvorvidt det vil komme noen krav eller hvordan de vil bli behandlet. Det må vi se på dersom de kommer, sier han.

Andresen kjenner ikke til at noen også mente at skolen kostet for mye.

– Etter det jeg er kjent med, var det ingen betydelige reaksjoner på prisene den gang, men jeg kan ikke uttale meg hvorvidt det har vært enkeltreaksjoner.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor