Hopp til innhold

Vil ha nye «sakte-TV»-tips av deg!

«Nasjonal vedkveld» som ble sendt fredag er bare ett program i rekken av mange minutt for minutt-prosjekter som har blitt sendt på NRK de siste årene. Nå oppfordres publikum til å tipse inn sine ideer til nye programmer.

Minutt for minutt-programmer

Minutt for minutt-konseptet har vært populært siden Bergensbanen ble sendt i 2009. Også Hurtigruten, Nasjonal vedkveld, Telemarkskanalen og Nordlandsbanen har gledet publikum.

Foto: NRK

Rune Møklebust

Rune Møklebust er mannen bak minutt for minutt-konseptet, senest Nasjonal vedkveld

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

På fredag ble «Nasjonal vedkveld» sendt på NRK2 over 12 timer, og mange engasjerte seg på sosiale medier.


Vedkvelden føyer seg bare inn i rekken av flere maratonsendinger på NRK de siste årene, og interessen ser ikke ut til å avta.

Da Hurtigruten – minutt for minutt satte rekord og havnet i Guiness rekordbok som verdens lengste direktesending, fikk programmet mye internasjonal oppmerksomhet, og vant også en pris for beste originale TV-konsept.

Internasjonal interesse

Mannen bak konseptene er Rune Møklebust, programsjef i NRK Hordaland, er fornøyd med tilbakemeldingene han har fått på konseptet.

– Det har vært overraskende stor interesse for vedkvelden, også fra utlandet. Reuters ringte, og jeg var direkte på BBC radio 5 på natta under sendinga, sier han til NRK.no.

«Nasjonal vedkveld» ble gjennomsnittlig fulgt av 60.000 mennesker, men hele 976.000 var innom programmet fredag kveld. Programmet hadde en periode en seerandel på over 13 prosent – betraktelig høyere enn NRK2s gjennomsnitt som årlig ligger på rundt 5 prosent.

– Med vedkvelden kombinerte vi en tankemåte og en annerledes måte å lage TV på, med et tema som mange nordmenn er opptatt av, sier Møklebust.

Nasjonal vedkveld er det femte programmet i rekken av «sakte-TV» som har vært sendt på NRK siden 2009. Det etterfulgte minutt for minutt-seriene Bergensbanen, Hurtigruten, Telemarkskanalen og sist Nordlandsbanen.

En typisk «nachspiel-idé»

Ideen om å lage minutt for minutt-programmer oppstod bare plutselig, og Møklebust kalle det en typisk «nachspiel-idé».

– Vi holdt på å lage dokumentarer om Bergensbanen, og da dukket ideen om å filme hele turen opp. Alle lo først, og sånne ideer har en tendens til å dø ut fort. På samme måte som hvis man kommer opp med noe lurt på nachspiel, det virker ikke alltid like bra dagen etter. Men denne ideen besto «edrutesten», og kom seg gjennom de kritiske spørsmålene, sier han.

Konseptet minutt for minutt var dermed skapt, og Bergensbanen rullet over TV-skjermen i 2009.

– Etter at Bergensbanen var solgt inn, kom vi på nye ting. Ideen om Hurtigruten dukket opp den kvelden Bergensbanen var sendt, sier Møklebust.

Hurtigruten – minutt for minutt var en enda større suksess en Bergensbanen, og engasjerte hele landet. Den vant flere priser, og en 12-timers redigert versjon er sendt i de nordiske landene.

– En amerikansk produsent har også redigert en timelang versjon som er sendt på de fleste allmennkringkasterne i USA.

Hva blir det neste?

«Sakte-TV» har vært en stor suksess, og Møklebust er klar på at det vil komme flere programmer av samme type.

– Vi har ingen konkrete planer ennå, men vi har mange ideer på blokka, og har fått flere tips fra publikum, sier han.

Ikke alle har vært like gode, og blant «ideene» som har kommet inn nevner han blant annet «å se maling tørke», og E6 på tvers. Et program som hadde vært over på maks 15 sekunder. Nå ønsker Møklebust innspill og ideer fra publikum til neste program i sjangeren.

– Det kan være helt andre ting enn reise, og vi så i fjor at grunnideen vår også passer til andre ting, som laksesendingen vi hadde i juni, sier han.

  • Hva ønsker du å se «minutt for minutt»? Kom med dine forslag til programmer i kommentarfeltet under!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.