Hopp til innhold

Ut i verdensrommet

Bli med Newtons egen romfartsstudent Christina Aas og se hvordan vi mennesker reiste ut i verdensrommet for første gang.

Vignettbilde Romfartsserien
Foto: NRK

VIDEO: Se alle episodene i Romfartsserien i Nett-TV




Episode 1: Romalderen begynner

Det er over 50 år siden Sovjetunionen skjøt ut satelitten Sputnik i 1957. Sputnik regnes som begynnelsen på romalderen da vi mennesker etter hvert begynte å reise ut i verdensrommet og utforske det.

Episode 2: Til månen

Den 20. juli 1969 landet Neil Armstrong og "Buzz" Aldrin på månen for første gang. Siden har til sammen 12 astronauter vært der oppe og hoppet rundt på måneoverflata. Noen har til og med kjørt bil på månen!

Episode 3: Astronaut - en tøff jobb

Christer Fuglesang

Den svenske astronauten Christer Fuglesang.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / SCANPIX

Christer Fuglesang fra Sverige er den første astronauten fra Norden. Han var egentlig forsker i fysikk før han fikk lyst til å prøve seg i den tøffe jobben som astronaut på Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Episode 4: Romstasjonen

Det har vært flere forskjellige romstasjoner i bane rundt jorda, både amerikanske og russiske. Der har mennesker jobbet, og noen i så lenge som ett år! I dag er det bare én stor romstasjon - den internasjonale romstasjonen, ISS. Mange land i hele verden samarbeider om den.

Episode 5: Til Mars

Planeten Mars

Planeten Mars

Foto: NASA's Hubble Space Telescope / AP

Hvis vi skal utforske verdensrommet mer, er det egentlig bare Mars vi kan reise til uten at reisen vil ta mange år. Mars er mindre enn jorda, ca. halvparten så stor, og ligger lenger unna sola - derfor er den mye kaldere enn vår planet.

Episode 6: Liv i universet?

Hvordan blir romskipene om hundre år? Kanskje går de tusen ganger fortere enn dagens romferge slik at vi kan rase rundt og besøke andre planeter i galaksen og universet? Da er det store spørsmålet: finnes det noen andre levende vesener der ute, og hvordan ser de i så fall ut?

tegnet av Nils Johan (8)

Tegning av Nils Johan (8).

Romfartslenker

astronomi.no

Astronomiåret 2009

Himmelkalenderen

Newtons arkiv på tema Verdensrommet

Se Universet i 3D-bilder ved å laste ned dette gratisprogrammet: Stellarium

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor