Hopp til innhold

Trekker oppsigelsen til BarentsObserver-redaktør

Avskjedigelsen av BarentsObserver-redaktør Thomas Nilsen er trukket. Men for å slippe rettssak ble han bedt om å selv si opp. På vei ut døra får med seg en årslønn.

Thomas Nilsen

SPARKET: Redaktør Thomas Nilsen i BarentsObserver fikk sparken, etter en langvarig konflikt med styret.

Foto: Gyda Hesla

Redaktør Thomas Nilsen i BarentsObserver, fikk i slutten av september sparken med øyeblikkelig virkning.

Eierne av BarentsObserver mente Nilsen har opptrådt illojalt og de mener han har vanstyrt i sin rolle som redaktør av nettstedet.

Nå har Barentssekretariatet, en av eierne av publikasjonen, trukket avskjedigelsen.

Det skjer etter et møte i Oslo onsdag formiddag hvor blant annet styreleder fra BarentsObserver, en advokat fra NJ og Thomas Nilsen var til stede.

Der ble de enige om at de trekker avskjedigelsen, hvis Thomas Nilsen sier opp og får ett års lønn med seg. Nå går partene videre hver for seg.

– Han skal ikke jobbe mer hos Barentssekretariatet, sier styreleder Stig Olsen.

Han sier at årsaken til at partene gjør det slik er at Barentssekretariatet og Barentsobserver ikke skulle ende opp i en rettssak.

– Det ville blitt en belastning, sier styrelederen.

Thomas Nilsen sier til NRK at han anser dette for å være en full oppreising.

– Veldig glade

Thomas Nilsens kamp har lykkes.

Thomas Spence, NJ-leder

Norsk Journalistlag engasjerte seg også i saken, og bestemte seg for å ta saken til Thomas Nilsen og kjøre den i rettssystemet på vegne av ham selv om Nilsen ikke er NJ-medlem.

– Vi er veldig glade. Nilsen ble avskjediget på grunn av sin redaktørjobb, bruk av ytringsfriheten og kamp for redaktørplakaten.Vi kunne ikke sitte å se på at en redaktør mistet jobben på grunn av bruk av ytringsfrihet, sier NJ-leder Thomas Spence i en kommentar til NRK.

Det er en beskrivelse som Barentssekretariatets styreleder Stig Olsen ikke kjenner seg igjen i. Han mener fremdeles avskjedigelsen var velbegrunnet, og at Barentssekretariatet gikk med på denne løsningen fordi de ikke ønsket en rettssak.

– Dette er helt feil, og det har jeg også sagt tidligere. Han fikk sparken fordi han hadde opptrådt illojalt, sier Olsen til NRK.

– Er det noe dere kunne ha gjort for å håndtere saken på en annen måte?

– Det ønsker jeg ikke å si noe om, sier Olsen.

Nå sier både styrelederen i BarentsObserver og fylkesrådmann at de vil gå inn for at redaktørplakaten blir innført.

– Det er en lykkelig løsning som bevarer BarentsObserver som en uavhengig redaksjon. Thomas Nilsens kamp har lyktes, sier NJ-leder Thomas Spence til NRK.

Konflikt med storpolitiske konsekvenser

Børge Brende

INN I KONFLIKTEN: UD finansierer driften av Barentssekretariatet, og utenriksministeren ber om at det ordnes opp i bråket i BarentsObserver.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Den langvarige striden har blant annet stått om hvorvidt nettstedet skal drives som et uavhengig journalistisk nettsted. Skal de skal følge redaktørplakaten, eller, som nå, være underlagt Barentssekretariatet, som eies av fylkeskommunene.

Utenriksminister Børge Brende ble involvert i saken for en uke siden, da sendte statsråden en klar beskjed til styret i Barentssekretariatet.

– Utenriksdepartementet er veldig opptatt av at det nå skapes ro og ber styret om å ta det nødvendige initiativ i så måte. Vi ønsker også at man skal etablere og formalisere den frie og uavhengige stemmen som BarentsObserver representerer ved at man knesetter redaktørplakaten for dette nettstedet, sa utenriksminister Børge Brende til NRK.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.