Hopp til innhold

Stor mangel på kvinner i Hollywoodproduksjoner

Debatten rundt kjønnsforskjeller i Hollywood er mer aktuell enn noensinne. Nå viser ny forskning at kvinner også utgjør en svært liten del av amerikansk filmproduksjon.

Mark Boal, Kathryn Bigelow og Greg Shapiro

EN AV FÅ: Kathryn Bigelow er en av få kvinnelige regissører som har vellykkes i Hollywood. Hun vant Oscar for beste regissør i 2010 for filmen «Hurt Locker», som den første kvinnen noensinne til å vinne prisen.

Foto: Lucy Nicholson / Scanpix/Reuters

The Center for the Study of Women in Television and Film ved San Diego Sate University har forsket på hvor mange kvinner som jobber i amerikansk filmproduksjon, altså bak kamera.

Forskningsrapporten viser at kun sju prosent av regissørene bak fjorårets 250 mest populære filmer var kvinner. Rapporten viser også at menn står bak 85 prosent av alle amerikanske filmer. Det skriver The Guardian.

Dette kommer frem i en periode hvor kjønnsdebatten i Hollywood har gått for fullt. En rekke kvinnelige skuespillere snakket ut om kjønnsdiskriminering og kjønnsforskjeller, der lavere lønninger, færre jobbtilbud og for få roller rettet mot kvinner har vært noen av temaene.

fortvilet jennifer lawrence i hunger games med flammer bak seg

SKREV BREV: Jennifer Lawrence skrev tidligere i oktober et essay der hun gikk til angrep på lønnsgapet mellom mannlige og kvinnelige skuespillere.

Foto: Lionsgate

I et essay tidligere denne måneden kom blant annet Jennifer Lawrence, kjent fra «The Hunger Games»-filmene, med sterk kritikk over det store lønnsgapet mellom kvinnelige og mannlige skuespillere.

Bitte liten økning

Det er ikke bare regissørstolen som domineres av menn. Når det kommer til manusforfatterne i de 250 mest populære filmene, så utgjorde elleve prosent kvinner, mens prosenten kvinnelige produsenter var på 23 prosent.

Sammenlignet med 2013 har andelen kvinner økt med fattige én prosent.

Martha Lauzen har skrevet rapporten og sier tallene ikke har økt nevneverdig til tross for at en rekke skuespillerinner rettet søkelyset mot problemet.

Geena Davis

TALSPERSON: skuespiller Geena Davis startet en forskningsorganisasjon for å fremme kvinnelige karakterer i underholdningsbransjen.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

– Den kulturelle ånden er for øyeblikket veldig opptatt av å tilby flere folk flere muligheter, men tallene har ikke begynt å bevege seg, sier hun.

Meryl Streep, Emma Thompson, Geena Davis, Liv Tyler, Helen Mirren, Sandra Bullock, Patricia Arquette og Maggie Gyllenhaal er noen av kvinnene som har snakket ut om kjønnsforskjellene i bransjen.

Geena Davis opprettet for over 20 år siden Geena Davis Institute on Gender in Media, og snakket nylig under BFI London Film Festival om dette temaet.

Offentlig debatt

– Det har vært mye offentlig debatt om dette siden Patricia Arquette og Meryl Streep snakket ut, men vi har fortsatt ikke sett denne bølgen resultere i høyere statistikk, sier Lauzen.

Rapporten viser også at fraværet av kvinner i toppen resulterte i en enda skjevere kjønnsfordeling på andre områder. I filmer med en kvinnelig regissør var over 50 prosent av manusforfatterne også kvinner, mens i filmer med mannlige regissører sank dette tallet til åtte prosent.

Under årets Emmy- og Oscarutdeling tok flere kvinner opp temaet i sine takketaler, blant annet Patricia Arquette og Viola Davis.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters