Hopp til innhold

Nå kommer Starbucks til Norge

Den amerikanske kafékjeden Starbucks åpner sin første filial i Norge i begynnelsen av 2012. – Fascinasjonen vår kan forsvinne, sier kaféforsker.

Starbucks Coffee shop at Tyson's Corner mall in McLean, Virginia

Starbucks åpner sin første filial i Norge i begynnelsen av neste år, på Oslo Lufthavn Gardermoen. Her fra et kjøpesenter i delstaten Virginia, USA.

Foto: PAUL J. RICHARDS / Afp

Det er på Oslo Lufthavn Gardermoen at kaffegiganten skal åpne sitt første norske utsalg.

Filialen på flyplassen skal etter planen åpne i begynnelsen av 2012. Kafeen blir på 200 kvadratmeter, og vil ligge i ankomsthallen.

Erling Dokk Holm

«Kaffedoktor» Erling Dokk Holm disputerte i fjor med avhandlingen «Coffee and the City. Towards a soft Urbanity».

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX
Starbucks

Et kjent syn for nordmenn i utlandet - og til neste år også her hjemme.

Foto: Joe Skippet / Scanpix/Reuters

– Norge har verdens høyeste forbruk av kaffe per innbygger, og det representerer en stor mulighet for Starbucks, sier Rich Nelsen, adm. dir. for Starbucks Europa, Midtøsten og Afrika, i en pressemelding.

Satsingen skjer gjennom servicekjeden SSP. Ønsket er å etablere Starbucks-utsalg på flere flyplasser og jernbanestasjoner i Norge.

– Vi skal ta pulsen på det norske markedet, og finne potensialet når vi åpner dørene på Gardermoen, sier kommunikasjonssjef Carol Pucik i Starbucks til Dagens Næringsliv.

– De vil slite på gateplan

Samfunnsforsker Erling Dokk Holm ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo har skrevet doktorgrad om kaffebarkulturen.

Da Starbucks tidligere i år fortalte om sin interesse for Norge mente forskeren at kjeden må kjempe hardt for å lykkes.

– Starbucks vil slite hvis de ønsker å gå inn på gateplan i Oslo, Bergen og Trondheim. De beste lokalene er allerede tatt, og Starbucks serverer dårligere kaffe enn ledende norske kaffebarer som Kaffebrenneriet og Stockfleths, sa han.

Dokk Holm mener at de eneste stedene kjeden kan være konkurransedyktig er inne på kjøpesentre eller flyplasser.

– De kan godt konkurrere mot kafeer som Upper Crust på Gardermoen eller hybridkiosker som Deli de Luca inne på et kjøpesenter, men de må jobbe hardt for å lykkes i konkurranse med de beste norske kaffebarene, sier han.

– Fascinasjonen kan forsvinne

Starbucks er verdens største kaffekjede, med 16.700 utsalg i over 50 land. Selskapet omsatte for nesten ti milliarder dollar i 2009.

– De er flinke til å tilpasse kaffesmakene til det lokale markedet, og servere kaffe raskt til folk i farta, sier Dokk Holm som forklaring på kjedens suksess.

Dokk Holm tror vår entusiasme rundt kjeden vil dale hvis den nå blir et vanlig skue her til lands.

– Kaffe er noe eksotisk, og en duft av den store verden. Det å besøke en Starbucks har symbolisert at man er en vellykket deltaker i globaliseringen. Den fascinasjonen forsvinner hvis vi kan få samme opplevelse her hjemme, sier samfunnsforskeren.

LES OGSÅ:

Hør den USA-baserte statsviteren Hilde Restad fortelle historien om Starbucks i samtale med Radioselskapet-programleder Nina Stensrud Martin:

Tror du Starbucks vil lykkes i Norge? Si din mening!

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.