Hopp til innhold

Ikke Starbucks, men Stars & Bucks

Den amerikanske kaffegiganten Starbucks er over hele verden. Men i de palestinske områdene, er det lilleputtversjonen Stars & Bucks som regjerer.

Peter Damam

Kaffehungrige utlendinger og palestinere morer seg over navnekonseptet til den palestinske kaffebaren. Orginal-amerikanerne har ikke protestert, kun ønsket å kjøpe.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Sidsel Wold
Foto: NRK

Har Starbucks åpnet en kafé her! tenker jeg og ser den velkjente grønne, svarte og hvite logoen på et hus i Betlehem.

Men ser ikke kafeen litt annerledes ut? Det står jo Stars & Bucks, ikke Starbucks. Hva slags kopi er dette?

Det er reaksjonen til alle som oppdager Raed Arafats kafeer.

Som hos orginalen

- Jeg fikk ideen, rett og slett fordi folk er så glad i kaffe. Da jeg var i USA i seks måneder, så jeg hvordan alle strømmet til Starbucks sine kaffebarer. Så for seks år siden startet jeg opp min første Stars & Bucks, her i Ramallah, sier Raed H. Arafat til NRK.

Han er gründer og «general manager» i Stars & Bucks-kjeden. Palestinere, og andre, kan drikke et utall kaffevarianter, te og friskpressede juicer på Stars & Bucks i Ramallah, Betlehem, Nablus og snart også i Jeriko.

Raed Arafat, Stars & Bucks, Ramallah

Raed H. Arafat er mannen som startet Stars & Bucks for seks år siden.

Foto: Sidsel Wold / NRK

- Jeg vil gjerne åpne en i Øst-Jerusalem, også, sier Arafat som sikter høyt.

Startet av kaffeelskere

Starbucks ble startet i Seattle i USA i 1971 av tre bekjente, lærerne Jerry Baldwin og Zev Siegl og forfatteren Gordon Bowker.

Det startet opprinnelig som en butikk med salg av kaffebønner med høy kvalitet, te, krydder og tilhørende bryggeutstyr. Men er nå blitt verdens største kaffedrikk-kjede med navn etter en figur i fortellingen Moby Dick.

Starbucks har nå over 17.000 utsalgssteder i 49 ulike land. Og selv om det enkelte steder har vært bråk om etableringen, under merkelappen «amerikansk imperialisme», har konsernet fått ros for sitt sosiale ansvar.

Starbucks etablerte seg også i Israel, i 2001. Men trakk seg ut igjen og stengte sine seks utsalg i Tel Aviv-området kun to år etter. Begrunnelsen var dårlig fortjeneste, de dystre økonomiske utsiktene i et land med økonomisk tilbakegang og sikkerhetssituasjonen i forbindelse med den andre intifadaen.

Nå finnes bare den palestinske utgaven igjen i regionen.

Protester mot «jødekafe»

Mange av gjestene er utlendinger som synes den palestinske lilleputtversjonen av den amerikanske kjempekjeden er festlig. I tillegg kommer alle palestinere som har bodd i Vesten, og som kjenner Starbucks derfra. Pluss noen til.

Med sine 23 ansatte, blir kjeden en liten mygg i forhold til den amerikanske.

Alle de ansatte tilhører den kjente Arafat-familien fra Nablus nord på Vestbredden.

- Vi er alle fettere som jobber sammen i bedriften, sier Peter Damam, som også tilhører Arafat-klanen.

Stars & Bucks, Ramallah

Logoen er grønn, hvit og sort, men ingen protesterte da merkenavnet Stars & Bucks ble registrert.

Foto: Sidsel Wold / NRK

- Det er best slik, for sjefen vet at han kan stole på oss, for vi er av samme slekt.

Men det var ikke bare enkelt å åpne Stars & Bucks.

Både navn og logo ligner unektelig svært på den amerikanske Starbucks-kjeden. Den nåværende hovedeieren og sjefen i Starbucks, Howard Schultz som kjøpte ut de opprinnelige gründerne, er en velkjent amerikansk støttespiller for Israel.

Og fordi jødisk er synonymt med okkupasjonsmakten Israel for palestinere flest, fikk ikke Stars & Bucks noen hjertelig velkomst i Ramallah.

- Folk kastet stein mot vinduene og ville ødelegge for oss, forteller Damam.

Stars & Bucks, Ramallah

Kaffebønne-posene er merket med Ramallah, Palestine.

Foto: Sidsel Wold / NRk

- De første fire årene var alltid noen på vakt i kafeen, og vi sov der på skift. Nå er alarmer installert, og dessuten er jeg blitt kjent, gjennom TV, radio og aviser.

- Alle vet hvem jeg er her og hva jeg står for. Vi er en palestinsk kjede, ikke en amerikansk, slår gründeren fast.

- Men hvorfor valgte du navnet Stars & Bucks, som er så likt Starbucks?

- Folk som ser skiltet utenpå kafeen tenker: «Åh, der er Starbucks, vi går dit.» Men så ser de at det ikke er Starbucks likevel. Deretter blir de likevel nysgjerrige, synes det er morsomt og kommer inn.

Selger ikke

Starbucks-kjeden er kjent for å være svært strenge voktere av merkevaren sin, og har forfulgt flere som har forsøkt å kopiere konseptet.

Vannpipe-røyker på Stars & Bucks.

Røykeloven er ikke innført på palestinske kafeer.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Og Raed H.Arafat forteller, at jo, de har også vært i kontakt med den amerikanske kaffegiganten.

- En representant for Starbucks kom hit og ville ha meg til å gjøre om kafeen til en Starbucks-kafe, men jeg ville ikke det. Da ville jeg jo ha jobbet for dem og ikke vært min egen herre.

- Han tilbød meg 1,2 millioner dollar, men jeg sa nei, for penger er ikke alt her i verden. Om han tilbyr meg 10 millioner dollar skal jeg kanskje tenke på det, men ikke nå, humrer Arafat.

- Jeg registrerte navnet Stars & Bucks for flere år siden, og ingen hadde innsigelser da. Jeg sa til amerikaneren at vi har et annet navn, og holder til i et annet land, så vi skaper ikke problemer for dere i USA og ellers i verden, sier Raed Arafat.

Som hos originalen får du kjøpt kaffekopper, krus og mugger. Her selges også T-skjorter og palestinske svart-og-hvitrutede skjerf med Stars & Bucks-logoen på. I tillegg kan du røyke vannpipe, røykeforbudet fra Vesten har ikke nådd hit ennå. Menyen er erstattet med typiske Midtøsten-retter.

- Vi får stadig nye gjester, smiler Raed Arafat.

- Jeg vet det fordi hver dag spør noen: «hvor er toalettene?» Når de spør om det, har de ikke vært her før, er den logiske konklusjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt