Global oppvarming gir dyrere kaffe

Produksjonen av kaffe har gått ned mange steder i Latin-Amerika som følge av økte temperaturer og uforutsigbart regn. Det er særlig Arabica kaffen som er truet av global oppvarming.

Kaffe og kaffebønner

Global oppvarming fører til problemer med avlingene i blant annet Colombia, og gir høyrer kaffepriser.

Foto: colourbox.com
CO₂ i atmosfæren
413,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,0°C
Les mer  om klima

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kaffeplanter trenger den riktige kombinasjonen av temperatur, regn og tørke for at bønnene skal modnes skikkelig og beholde smaken. Varmere og våtere vær betyr også gode tider for skadedyr og sopp som lever på kaffeplanten.

- Kaffeproduksjonen er truet av global oppvarming, utsiktene for Arabica kaffen er særlig dårlig, sier Peter Baker til New York Times.

Baker er kaffespesialist ved CABI, en uavhengig forskningsgruppe i Storbritannia med fokus på jordbruk og miljø.

coffee beans

Det er særlig utsiktene for Arabica kaffen som ser mørke ut.

Foto: colourbox.com

70 prosent nedgang i produksjonen

Mange kaffebønder i Latin-Amerika har merket drivhuseffekten på sine avlinger. New York Times har besøkt en familie som har drevet med kaffe i Cauca-regionen i Colombia i flere tiår. Her er produksjonen av kaffebønner 70 prosent lavere i dag enn for fem år siden.

Colombia produserte mer enn 12 millioner 60 kilos kaffeposer i 2006, og hadde et mål om 17 millioner for 2014. Men utviklingen har gått motsatt vei. I fjor produserte landet ni millioner poser kaffe.

Dyrere kaffe latte

Nedgangen i Arabica bønner merkes også i supermarked og kafeer i form av at kaffen er dyrere.

Selskaper som Maxwell og Folgers har økt kaffeprisene med 22 prosent siden i fjor.

Kaffebønner Stars & Bucks

Kaffen som selges på Starbucks er blitt dyrere.

Foto: Sidsel Wold / NRK

- Overskuddet til kaffekjeder som Starbucks og Green Mountain har blitt mindre. Prisen på Arabica har økt med 85 prosent siden juni i fjor på grunn av bekymring over avlinger, ekstremvær og kvaliteten på bønnene i fremtiden, sier George Kopp, analytiker ved the International Futures Group i Chicago til avisa.

Varmere vær og mer regn

Colombia er etter Brasil den største Arabica produsenten i verden.

Temperaturen i landets kaffeområder har steget med 0,56 grader celcius de siste tretti årene. I noen fjellregioner har økningen vært dobbelt så høy, ifølge Cenicafé som er Colombias nasjonale forskningssenter på kaffe.

- Dette kan utgjøre en stor forskjell for kaffeplanten. Selv om temperaturen øker bare litt, kan det forstyrre veksten og føre til mer sykdom, sier Néstor Riaño ved Cenicafé.

Høyere temperaturer gjør at knoppene på kaffeplanten ikke utvikler seg, eller frukten modner for fort til å få optimal kvalitet. Varme fører også med seg sopp som ikke overlever det tidligere kalde været i fjellende.

Det har dessuten regnet 25 prosent mer enn gjennomsnittlig de siste årene.

Kraftige regnbyger ødelegger Arabica blomstene. Det blir også sjeldnere med to uker uten regn, noe som ifølge bønder er nødvendig for at Arabicaplanten skal blomstre i det hele tatt. Bønnene bruker omtrent 7 måneder på å modne.

Økende etterspørsel

Croissant og kaffe

Det blir mer og mer populært med kaffe i verden fordi middelklassen blir større.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Selv om utsiktene for noen av de beste kaffebønnene ser dårlige ut, er etterspørselen internasjonalt stigende.

Det skyldes ifølge New York Times at middelklassen i Brasil, India og Kina er i vekst og de har fått smaken på kaffe.

Men The Specialty Coffee Association of America mener den store nedgangen i produksjonen gjør at man kan stille spørsmål om spesialkaffens eksistens.

Den colombianske kaffen er stort sett gourmet-variasjoner av Arabica kaffe.

Også kaffeekspert Peter Baker ved CABI advarer mot ubønnhørlig nedgang i kaffeproduksjonen hvis det ikke gjøres mer for å utvide produksjonen globalt.