Hopp til innhold

Går i sort for å hylle Foley

Brukere skifter til helt sort profilbilde på Facebook for å hedre den drepte journalisten James Foley.

Sorte profiler på Facebook

SORTE PROFILER: Det siste døgnet har mange endret sitt Facebook-profilbilde til helt sort i sympati for journalisten James Foley, som skal ha blitt halshugget av terrororganisasjonen Den islamske stat i Irak.

Foto: Skjermdump

Bente Kalsnes

FORSKER PÅ SOSIALE MEDIER: Stipendiat Bente Kalsnes.

Foto: Eirin Cathrine Lade, UiO

– Det er en markering i anledning halshuggingen av James Foley. Jeg gjør det for å markere den trusselen mot ytringsfrihet vi ser på måten journalister blir truet, fengslet og drept rundt i verden, sier stipendiat Bente Kalsnes ved Universitetet i Oslo.

Hun forsker på politisk engasjement på sosiale medier, og er en av mange som det siste døgnet har endret sitt profilbilde på Facebook til helt sort.

– Det er et såkalt lavterskel-engasjement, en enkel måte for folk å kunne vise sympati med en sak, sier Kalsnes.

Aksjonen startet onsdag kveld på Facebook blant utenriksjournalister. Ifølge TV2.no var den norske journalisten Dag Bæverfjord en av de viktigste pådriverne, og han oppfordrer alle, ikke bare journalister, til å gjøre det samme.

Saken fortsetter under bildet.

Bente Kalsnes' Facebook-profil

TIL MINNE OM FOLEY: Facebook-forsker Bente Kalsnes gjør som mange andre og endrer Facebook-profilen sin til sort.

Foto: Skjermdump

– Et slags sort sørgebånd

SINTEF-forsker Petter Bae Brantzæg forsker på Facebook, og har lagt merke til aksjonen.

– Jeg ser at veldig mange i min krets også har endret sitt bilde. Det er en enkel og offentlig solidaritetserklæring. Jeg tror veldig mange journalister vil føle at dette er en riktig ting å gjøre for å vise at man bryr seg, og ikke minst: Det tar nøyaktig to sekunder.

Petter Bae Brandtzæg

– «SLACKTIVISME» HAR GOD EFFEKT: – Det er bedre med noe engasjement enn ingen, sier Facebook-forsker Petter Bae Brandtzæg ved SINTEF.

Foto: Privat

– Har aksjonen en effekt? Satt på spissen: Vil Den islamske staten legge merke til det og slutte å ta vestlige journalister til fange som en konsekvens av aksjonen?

– Man kan i hvert fall vise politikerne i den vestlige verden hva man synes om dette og få dem til å vise handlekraft. Akkurat dette sorte bildet kan mer sammenliknes med når fotballspillere bruker sorte bånd rundt overarmen når en medspiller er død. Det er mer en sorgmarkering, sier han.

Kvinner kaster hijaben på Facebook

Brandtzæg sier at Facebook-aksjoner krever lite innsats og vekker dem som ellers ikke ville orket eller turt å vise engasjement.

– Denne type aksjoner er ikke noe nytt, man har gjort det flere ganger tidligere. Og når veldig mange blir med, kan det få en effekt, sier Brandtzæg, og fortsetter:

– Nå pågår det en «My Stealthy Freedom»-aksjon i Iran, hvor kvinner legger ut bilder av seg selv uten slør på Facebook fordi de demonstrerer mot hijab-tvang. Den har fått veldig mange følgere.

– Jeg tror en slik aksjon i sånne sammenhenger kan skape del bånd, skape solidaritet og gi støtte til et synspunkt som er vanskelig å ta opp i det offentlige ordskiftet. Jeg har snakket med iranske kvinner i Norge som synes at den kampanjen er kjempeflott, sier forskeren.

Saken fortsetter under bildet.

My Stealthy Freedom på Facebook

KVINNER KASTER SLØRET: Aksjonen «My Stealthy Freedom» på Facebook får kvinner i Iran til å publisere bilder av seg selv uten hijab.

Foto: Skjermdump

– «Slacktivism» er ikke ille

Han sier sort bilde-aksjonen er klassisk «slacktivism» – et begrep som beskriver et overfladisk engasjement på sosiale medier hvor folk klikker, liker og deler, men ikke gjør noe mer – men presiserer at det ikke er noe galt i det.

– Klassisk «slacktivism» har fått mye negativ kritikk, men forskning viser at effekten ikke er så ille. Det er bedre med noe oppmerksomhet enn ingen, og det gjør at samfunnsengasjementet får lavere terskel. Nå kan flere være med og delta siden det koster så lite, sier Brandtzæg.

– Har du endret profilbildet til sort selv?

– Jeg har knapt vært på Facebook i dag. Men jeg tror dette er mer journalister i solidaritet med andre journalister. Jeg lusker mer rundt på sosiale medier, avslutter forskeren.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor