Hopp til innhold

Churchill prøvde alt for å senke Hitlers Tirpitz

Ny bok forteller om den desperate kampen for å senke tyskernes største krigsskip utenfor Tromsø.

Slagskipet Tirpitz, 53.000 BRT dødvekt!

Slagskipet Tirpitz var tyskernes stolthet. Det var 251 meter langt, hadde 53.000 brutto tonn dødvekt og et mannskap på over 2600.

Foto: Bombercommand Museum, UK

Forfatteren Patrick Bishop forteller i en ny bok om Churchills kamp for å temme tyskernes største slagskip, det enorme Tirpitz, som opererte fra baser i Norge under andre verdenskrig.

Skipet var 251 meter langt, hadde en besetning på over 2600 mann, og hadde en langt større bestykning og tykkere panser enn noe annet på Atlanterhavet på den tiden. Det eneste skipet som kunne måle seg med henne, var søsterskipet Bismarck, som ble offer for intenst alliert bombardement tidligere i krigen.

LES OGSÅ: Fartøyer senket i Norge
LES OGSÅ: Tirpitz-museet i Tromsø

Skipet ble brukt til å terrorisere handelsfarten i området, spesielt konvoiene som gikk til og fra den russiske byen Murmansk, og trusselen var så stor at Churchill satte alle våpen inn mot skipet.

Tirpitz etter bombetoktet 12.november 1944 ved Håkøya utenfor Tromsø

Tirpitz etter bombetoktet 12.november 1944 ved Håkøya utenfor Tromsø.

Foto: Bombercommand Museum, UK

Bishops bok, «Target Tirpitz», forteller om i alt 24 større angrep på skipet, og hvordan skipet og slagstyrken rundt bandt opp store ressurser, som var sårt trengt i offensiven i Stillehavet.

SE Brennpunktprogrammet om Tirpitz

« Hele krigens strategi knytter seg i denne tid til dette fartøy, som holder fire ganger så mange britiske slagskip lammet, for ikke å snakke om de to nye amerikanske slagskip som blir holdt tilbake i Atlanterhavet.», skrev Churchill i 1942, etter at norske motstandsfolk hadde funnet skipet i Trondheimsfjorden.

Churchill prøvde alt. Fra vanlige bomberaid, til torpedoangrep, både fra luften og fra havet. Ingenting bet på.

Miniubåter skadet skipet

Det var først i 1944 at britene lyktes, med en desperat og heroisk aksjon. Seks miniubåter ble satt inn mot skipet, som da lå utenfor Alta. Ubåtmannskapene lyktes med å sette sprenglegemer under skroget, slik at de rev opp en flenge i skipssiden. En av miniubåtene ble senket, de andre klarte å rømme fra tyskerne. Tirpitz var vingeklippet, og måtte repareres.

LES OGSÅ: Et av krigens dristigste angrep
LES OGSÅ: Tromsø krever Tirpitz fjernet

To måneder etter lyktes endelig de allierte fullstendig, da britiske bombefly fikk inn to fulltreffere ved Håkøya utenfor Tromsø. Skipet kantret, og 916 tyske sjøfolk mistet livet.

– Skipene har legendestatus

Det er langt fra første gang spillet rundt Tirpitz er blitt bok. Journalist og forfatter Alf Reidar Jacobsen skrev i 2003 boka «Banesår», om miniubåtene som hadde stoppet Bismarck utenfor Alta. Han har ikke selv lest boka, men forteller om stor interesse for sjøslagene under andre verdenskrig.

– Det er en vedvarende interesse rundt store skip, som Tirpitz, Bismarck og japanernes Yamato. De har fått en legendestatus, som fornyer seg med nye lesere, sier Jacobsen til NRK.no.

Tyskernes største sjøtrussel ble til slutt senket av britiske bombefly, ikke av de alliertes marinefartøyer.

– Selv om flyene endret alt, var Tirpitz en latent trussel, som gjorde at britene måtte holde skip i Atlanteren. Det er en historie som kommer til å leve videre, sier han.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters