Hopp til innhold

Lager tegneserie om de norske agentene som ville senke «Tirpitz»: – Litt James Bond-aktig

Historien om hvordan man forsøkte å få bukt med Hitlers store stolthet, krigsskipet «Tirpitz», inneholder de perfekte ingrediensene for en spennende spionfortelling, mener tegneserieskaperen.

Bilde fra tegneserie om Tirpitz

Et utdrag fra tegneserien «Sabotør: I skyggen av Tirpitz». Her ser vi Torstein Raaby under agenttrening til å bli Nord-Norges egen «007».

Illustrasjon: John S. Jamtli

– Det er på tide at hele Norge får se og høre denne fantastiske historien fra Finnmark, sier John S. Jamtli.

Illustratøren og tegneserieskaperen er i disse dager travelt opptatt med å gjøre historien om det tyske krigsskipet «Tirpitz» om til en bok i tegneserieformat.

Eller, rettere sagt, det er historien om hvordan norske agenter jobbet for å senke skipet, han vil fortelle i boka som har fått tittelen «Sabotør: I skyggen av Tirpitz».

Bilde fra tegneserie om Tirpitz og agentene.

Historien om «Tirpitz» og de norske agentene inneholder de perfekte ingrediensene for en spennende spionfortelling, mener tegneserieskaper John S. Jamtli.

Illustrasjon: John S. Jamtli

– Det var nesten litt sånn James Bond-aktig stemning rundt hele greia, med bemannede torpedoer, miniubåter, eksperimentbomber og alt mulig rart, forteller Jamtli.

– Og oppå det var Nord-Norges egen «007», Torstein Raaby, som er kjent fra Kon-Tiki, en hemmelig agent som var med på å senke skipet. Alt som trengs for å lage en skikkelig spennende tegneserie.

Hitlers stolthet

«Tirpitz» og søsterskipet «Bismarck» var de største krigsskipene i den tyske marinen under andre verdenskrig. Du kan gjerne kalle dem for Hitlers stolthet.

«Bismarck» ble senket utenfor Frankrike allerede i 1941, men «Tirpitz» lagde utfordringer for de allierte nasjonene i mange år etter det.

Tykt pansret med stål og armert med noen av de største skipskanonene som noensinne er laget, ble skipet sendt opp langs norskekysten i 1942.

Målet var Finnmark, hvor det i en lang tid hadde base i Kåfjord utenfor Alta.

Her lå det perfekt til som en trussel mot den livsviktige konvoitrafikken mellom Storbritannia og Russland.

Slagskipet Tirpitz

Med sine 251 meter var «Tirpitz» en gigant til sjøs.

Foto: Wikimedia Commons

Dette gjorde det svært viktig å ta ut skipet for blant annet den britiske statsministeren Winston Churchill.

Britene begynte å samarbeide med norske motstandsmenn, og det er tre av disse som har fått hovedrollene i Jamtlis tegneserie.

Lokal helt

Karl Rasmussen, Harry Pettersen og allerede nevnte Torstein Raaby fikk i oppgave å overvåke «Tirpitz». Gjennom egne radiosendere skulle de rapportere til England om alt som skjedde med og rundt gigantskipet og flåtebasen i Finnmark.

– Harry Pettersen var den lokale helten som bodde rett ved «Tirpitz», og han hadde kjempeutsikt til skipet, forteller Jamtli.

Det ble laget planer for å senke det svært solide skipet med alle mulige slags midler: Flyangrep, miniubåter, bomber på flere tonn, men ikke minst også bemannede torpedoer.

Det var disse som gjorde at Jamtli fattet skikkelig interesse for historien.

– Sabotører skulle rett og slett ri på torpedoer som skulle brukes til å senke skipet. Det syntes jeg var helt utrolig, har han sagt til Forsvarets forum.

Bilde fra tegneserie om Tirpitz og agentene.

Slik ser de bemannede torpedoene ut i John S. Jamtlis tegneserie.

Illustrasjon: John S. Jamtli

Torpedoaksjonen gikk riktignok i vasken fordi torpedoene gikk tapt i kraftige bølger, men i 1944 ble «Tirpitz» endelig senket ved hjelp av to flyangrep.

Først ble skipet betydelig skadd i Kåfjord, og etter å ha reist mot Tromsø for å få reparasjoner, ble det tatt helt ut utenfor Håkøya.

Virkelighetstro

For tegneserieskaperen har det vært svært viktig å gjenskape de historiske faktaene presist. Han har blant annet konferert med eksperter i England, som har godkjent hans tegninger av Spitfire-fly.

Harry Pettersens egen sønn, Trygve Hyll Pettersen, kan også bekrefte at tegningene ser virkelighetstro ut. Han har fått se noen av tegningene – blant annet en hvor hans far står og spionerer på «Tirpitz» mens det ligger i Kåfjord.

– Jeg synes den er helt fantastisk. Det er som om jeg ser ham bakfra. Helt utrolig, sier Pettersen.

– Det med sigaretten i munnen, litt pannelugg og oppbrettede skjorteermer – det er veldig likt ham.

Bilde fra tegneserie om Tirpitz og agentene.

Harry Pettersen spionerer på «Tirpitz». – Han er jo en liten legende i Alta-området, men jeg tror han er klar for at resten av Norge også skal få vite hvem han var, sier John S. Jamtli.

Illustrasjon: John S. Jamtli

Lettfordøyelig krigshistorie

Pettersen håper historien blir riktig framstilt – at den blir fortalt sannferdig og med respekt for de involverte. Dette har også vært Jamtlis mål.

Han ser på dette som en ny måte å formidle krigshistorien på, og tror at barn og unge vil ha lettere for å lese historie om den kommer i tegneserieform.

Forfatter John S. Jamtli.

Illustratør og tegneserieskaper John S. Jamtli ble først kjent med historien om «Tirpitz» da han bodde i Tromsø i 2011, og besøkte «Tirpitz»-museet utenfor byen.

Foto: Privat

– Som 12-åring hadde ikke jeg vært interessert i å lese en 3–400 siders bok om «Tirpitz», eller andre sabotører for den saks skyld. Men jeg kunne godt ha lest en tegneserie med mye tegninger, og da kunne jeg ha lært veldig mye på under en time, sier han.

– Så jeg tenker dette blir en veldig lettfordøyelig versjon av krigshistorie, som egentlig er mangelvare nå.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark