Mayflower William Halsall, 1882 at Pilgrim Hall Museum, Plymouth, Massachusetts, USA

Skjebnen

Skjebnen er et fjell som trykker oss ned og holder oss på plass.
En utbredt forestilling blant nybyggere i Amerika.
Filosofen Ralph Waldo Emerson likte ikke denne tankegangen. I arbeidsboka si noterte han en alternativ veiledning til livet på jordskorpa.

Hør: Studio Sokrates. Ralph Waldo Emerson del 1

Det forjettede land
Da Mayflower kasta anker utenfor kysten av Massachusetts den 11. november 1620 gikk omtrent 100 pilegrimer fra England i land i den nye verden. De var puritanere, radikale protestanter fra Plymouth i England og grunnla kolonien Plymouth Massachusetts. Det ble en tøff vinter. Femti av dem døde før et år var gått. Men slik startet koloniseringen av Amerika, pilegrimene fra Plymouth fikk følge av millioner i de neste hundre og femti år.

Man kan godt si at Amerika ble hjemsøkt av europeere som tok religion veldig alvorlig, så alvorlig at de ville flykte fra Europa – for sin tros skyld. De fleste var protestanter, men den første jødiske synagoge kom i Amerika allerede i 1728 – der var katolikker, protestantiske puritanere, franske hugenotter, presbytarianere, kvekere, baptister, adventister, herrnhutere, kongresjonalister, lutheranske pietister, sjuendedagsadventister, tyske dunkere, med flere. Amerika ble hjemsøkt av europeere som tok religion på alvor.

Emerson i amerikansk åndsliv
La oss holde fast ved to forhold: At Amerika ble befolket av mennesker som tok alvorlig – og at den amerikanske Uavhengighetserklæringa fra 1776 var et «revolusjonært eksperiment» der tanken om enkeltmenneskets umistelige rettigheter var sentral – og religionsfrihet:

Forfatterne av uavhengighetserklæringa ville at alle skulle være fri til å tenke selv, til å definere sin egen identitet og til å tro slik de selv ønsket – på en helt annen måte enn i den gamle verden (Europa) der øvrigheta i mye sterkere grad bestemte over menneskenes liv.

Så kan man spørre: Hvilken posisjon kan en filosof finne i et miljø av troende med forskjellig syn der retten til å gjøre opprør mot alle som vil undertrykke din religiøsitet er grunnlovsfestet? Ralph Waldo Emerson (1803-82) gjorde en original filosofisk twist.

Herrens hender
Et fellestrekk for mange religiøse grupperinger i den nye verden er den kalvinske tanken om at enkeltmennesket er i Herrens hender – aller strengest formulert av Johannes Calvin selv: Ved en evig beslutning har Gud forutbestemt noen til evig frelse, andre til evig fortapelse. Den troende får vissheten om salighet bare ved å leve i Guds tjeneste.

Sterke saker, må Emerson ha tenkt. Jeg tror han må ha fortsatt omtrent slik: «Ralph, en ting må være klart: Alle som er her i landet har en eller annen form for gudstro felles. Selv om de tolker bibelen forskjellig kjenner alle at de er ”skapt i Guds bilde” og at det gjelder å innordne seg i Guds plan, på en eller annen måte»

Å stille spørsmålet om menneskets plass i (Guds) natur på en slik måte kan kalles transcendental. Emerson går ut av seg selv et øyeblikk og ser helheten fra oven, eller utenfra. Da finner han at vi kan oppnå en form for selverkjennelse nettopp ved å se oss selv utenfra, både som en del av naturen, og Guds plan med naturen – og som enkeltindivider, enkelteksemplarer som oppstår og forgår i den naturen som Gud står som skaper av. Slik ble Emersons « Transcendentalisme » til.
Tror jeg…

Predestinasjon og frihet
Selv jeg skjønner at forestillingen om at menneskelivet er bestemt av Gud allerede før du blir født (predestinasjon) kommer i konflikt med forestillingen om at mennesket er fritt. (Uavhengighetserklæringen). Emerson kan ha lånt et moment fra stoisk filosofi, forestiller jeg meg. Vi vet at han studerte Seneca , herfra kan han ha hentet en smart tanke:

Hvis vi tenker oss at Skjebnen er en vogn som trekkes bortover landeveien av et par hester – og så tenker oss at menneskene, når de kommer til verden, knyttes til denne vognen/skjebnen – med et tau om halsen, så blir det mulig å tenke på individ og skjebne slik:

De som stritter i mot og insisterer på å gå sin egen vei får det betydelig vanskeligere enn de som går i samme retning som vogna/skjebnen trekker. Noen erkjenner aldri dette forholdet og lever sine liv med én fot på bremsepedalen hele tiden. Andre skjønner tegninga og bøyer seg for nødvendigheten – atter andre igjen blir muntert med på ferden langs livets landevei.

Jeg tror Emerson gjorde en slik stoisk twist: Vi er aldri helt uten denne løkken rundt halsen – det transcendentale grepet er å erkjenne dette med løkken rundt halsen og å bruke mulighetene – men bøye seg for det nødvendige. Og kjenne forskjellen på de to.
Skjønner?
Da er vi to!

Musikken
Knut Borge har tatt på seg å føre oss inn i jazzhistorien fra «de eldste tider» og framover. Vi begynner denne uken med Bessie Smith og Louis Armstrong og Jelly Roll Morton. De av dere som bruker Spotify kan høre musikken der: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: Bessie Smith og Louis Armstrong Careless Love
2: Jelly Roll Morton & the Red Hot Peppers: The Chant

Siste nytt: Kultur

 • Trailer "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant". Kinopremiere 25. desember 2013.

  Kan få publikumspris

  Den svenske filmen «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» er nominert til publikumsprisen foran European Film Awards 2014.
  Den svenske filmen ble også en stor publikumsfavoritt her i Norge, melder NTB.

 • Susanne Sundfør på Bergenfest 2007 - Foto: unknown / NRK
  Foto: unknown / NRK

  Sundfør til de unge

  Sterke artistnavn som Susanne Sundfør, Thea & The Wild, Sondre Lerche og Jaga Jazzist står på artistlisten når Oslo-scenen Parkteatret byr på konserter for unge publikummere.
  Det er såkalt fri aldersgrense, og man retter seg spesielt mot dem mellom 14 og 18 år med tidligere konsertstart og rimelig inngangspris, melder NTB.

 • Ny smakebit fra Foo Fighters

  Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.