Hopp til innhold

Selger Springsteen-billetter for over 7000 kroner

Rådyre billetter til Bruce Springsteens konsert ligger ute på svartebørsen. Praksisen strider mot norsk lov, men er vanskelig å stoppe.

Bruce Springsteen

PÅ TURNÉ: Bruce Springsteens spilte i Cleveland, Ohio tirsdag denne uken. I juni kommer han til et utsolgt Ullevål stadion.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

De offisielle billettene ble kritisert for å være for dyre allerede før de ble lagt ut for salg.

Nå går billettene for å se «The Boss» for blodpris på nettstedet Viagogo. Der koster de dyreste billettene over 7000 kroner. Til sammenligning kostet de dyreste plassene 1500 kroner da det offisielle billettsalget startet tidligere i dag.

– Det er svartebørssalg. Det er ikke lov til å selge billetter til over pålydende pris i Norge, sier markedsdirektør i Billettservice, Tormod Olsen.

Det er riktignok ikke en stor andel av billettene som har endt opp overpriset hos utenlandske selskaper. Totalt ble det lagt ut 30.100 billetter. Rundt 400 billetter ligger til salgs hos Viagogo. Trist er det uansett, mener markedsdirektøren i Billettservice.

– Vi synes det er veldig trist at folk kjøper opp billetter og at ekte fans må betale mye mer for å få sett konserten, sier han.

Billettservice sier de gjør det de kan for å hindre svartebørssalg, men at det er vanskelig å stoppe enkeltpersoner som kjøper opp billetter for deretter å selge dem videre til selskap som Viagogo.

– Selskap kan rekruttere personer til å kjøpe billetter for dem. En privatperson får for eksempel 1000 kroner for å kjøpe opp seks billetter. Deretter går de for en høyere pris når konserten er utsolgt. Det er ingen måte vi kan håndtere det på, sier Olsen.

Forholder seg til sveitsiske lover, ikke norske

Det er heller ikke mye Forbrukerombudet kan gjøre. De har tatt kontakt med Viagogo, uten at selskapet endret praksis av den grunn.

– Vi har bedt dem om å respektere norsk lov, sier Frode Elton Haug, juridisk direktør i Forbrukerombudet.

Fikk dere svar?

– De ønsker ikke å innrette seg etter norsk lov frivillig. De følger lovgivningen i landet hvor de er etablert, i Sveits, og mener at det er godt nok.

På sine nettsider beskriver Viagogo seg som «verdens største marked for billetter med lokale språknettsteder i mer enn 50 land». De opplyser at kunder trygt kan kjøpe og selge billetter til sports- og underholdningsarrangement verden over.

NRK har vært i kontakt med Viagogo, og de avviser at de kjøper opp billetter for å selge dem videre. De forteller at enkeltpersoner, som gjerne har fått billetter via sponsorer eller lignende, selv legger disse ut for salg på nettsiden.

For tre år siden måtte Justin Bieber-fans snu i døra da billettene de hadde kjøpt gjennom Viagogo viste seg å være falske.

– Det kan hende at billettene er falske eller at de blir levert veldig tett opp mot konserten. Det har vi fått noen klager på, sier Frode Elton Haug i Forbrukerombudet.

Ap-politiker Jan Bøhler tok utfordringen fra NRK Ukeslutt og laget en sang om Bruce Springsteen og billetprisene på «The Boss'» norgeskonsert.
Øvelse foran konserten m Bruce Springsteen

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor