Hopp til innhold

Seks ting du bør vite om Liv Ullmann

Vi feirer film- og teaterdivaen Liv Ullmann, som nå forlater bransjen etter 60 år.

Liv Ullmann

En lang karriere går mot slutten for Liv Ullmann, en av de mest verdensberømte nordmenn noensinne.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Liv Ullmann (77) varsler at hun takker av fra en lang karriere som regissør og stjerneskuespiller innen både film og teater.

Hennes siste store jobb er regi på Nationaltheatrets oppsetning «Fortrolige samtaler», som har premiere lørdag.

Hør intervju med henne her:

Stykket er en versjon av Ingmar Bergmans «Enskilda samtal», skrevet for scenen. Forestillingen skal på turné med Riksteatret våren og høsten 2016.

I anledning Ullmanns retrett fra bransjen, har vi samlet seks punkter du bør vite om Ullmanns liv og karriere.

1. Tidlig på'n

Liv Ullmann

En 20 år gammel Liv Ullmann, som slo igjennom på teaterscenen ved Rogaland Teater.

Foto: Børretzen, Sverre A. / NTB scanpix

Bare 16 år gammel droppet hun ut av gymnaset i Trondheim, og reiste til London for lære seg språk og teater. Et halvt år senere prøvde hun å komme inn på Statens Teaterskole, men ble avvist. Hennes første filmrolle var en ukreditert, mindre rolle i påskeklassikeren «Fjols til Fjells» (1957).

Samme høst hadde hun sin første store rolle, da hun spilte Anne Frank ved Rogaland Teater til gode kritikker.

2. Skapte nakenoppstyr

Liv Ullmann i «Ung flukt»

Liv Ullmanns navn kom på alles tunger etter sin rolle i «Ung flukt», hvor hun spilte mot Atle Merton.

Hennes første store filmrolle kom i filmen «Ung flukt» (1959), som ble politianmeldt etter en scene hvor Ullmann viste rumpa. Scenen skapte stort oppstyr i sin tid, noe som var med på å gjøre filmen populær og Ullmann til et stort navn. Hun unnskyldte seg med å si at hun ikke ante at scenen ville bli med i filmen.

Ifølge Adresseavisen måtte Ullmann svare nei da regissøren Edith Calmar spurte om hun var jomfru. Hadde hun vært det, hadde hun nemlig ikke fått rollen til den frisinnede hovedpersonen.

3. Bergman-epoken

Norsk dokumentar. Liv & Ingmar er en følelsesladet og samtidig sann oppsummering av et 42 år og 12 filmer langt partnerskap mellom skuespillerlegenden Liv Ullmann og filmskaperen og mesteren Ingmar Bergman.

Tidenes største svenske filmregissør, Ingmar Bergman, lagde filmen «Persona» (1966), hvor Ullmann hadde hovedrollen. Dette ble hennes internasjonale gjennombrudd, og fram til 2003 spilte hun i 10 Bergman-filmer, hvor «Hviskinger og rop» (1972) og «Høstsonaten» (1978) er de mest kjente.

Sammen bodde de to på den svenske øya Fårö i fem år, og deres kjærlighetsforhold produserte blant annet datteren Linn Ullmann (født 1966).

4. Filmstjerne i verdensklasse

Paddy Chayefsky og Liv Ullmann

Liv Ullmann fikk aldri noen Oscar selv, men i 1977 delte hun ut prisen for beste mannlige hovedrolle. Paddy Chayefsky mottar her prisen på vegne av avdøde Peter Finch.

Foto: David F. Smith / AP

Liv Ullmann er eneste norske skuespiller som er nominert til Oscar. Hun ble nominert i kategorien Beste kvinnelige skuespiller for både «Utvandrerne» (1971) og «Ansikt til ansikt» (1977).

Hun befinner seg dermed i den eksklusive ligaen av skuespillere som er nominert til Oscar selv om de ikke snakker engelsk i den aktuelle filmen. Ullmann er én av seks skuespillere i verden som har sikret seg mer enn én slik nominasjon (Her er hun bare slått av Marcello Mastroianni og Sophia Loren, som har tre Oscar-nominasjoner hver, tross at de snakket italiensk i sine filmer).

Ullmann er også nominert til fem Golden Globe-priser for sine skuespillerprestasjoner – like mange som Sean Penn, Kevin Spacey og George Clooney.

5. Musikalkarrieren

Liv Ullmann i «Lost Horizon»

Ullmanns Hollywood-karriere ble ingenlunde en suksess. Her i en scene fra 1973-musikalen «Lost Horizon».

På 70-tallet ble Ullmann lansert som den nye Ingrid Bergman, men sånn skulle det ikke gå. Alle hennes tre Hollywood-forsøk endte med fiaskoer. I 1973 fikk hun en rolle i musikalen «Lost Horizon», som har fått plass i boken «50 Worst Films Of All Time». Samme år spilte hun i filmen «40 Carats», som er basert på et Broadway-stykke.

I 1979 fikk Ullmann en hovedrolle i Richard Rogers-musikalen «I Remember Mama» på Broadway, hvor spesielt hennes innsats ble slaktet av kritikere. Ullmann har sagt til Aftenposten at folk var så snille mot henne at det var først da hun kom hjem at hun forsto hvilken Hollywood-fiasko hun virkelig hadde vært.

6. Mannebedårer

Gene Simmons, Liv Ullmann

Gene Simmons og Liv Ullmann dro på noen dater før det hele ebbet ut i ingen ting.

Foto: AP/Lise Åserud/Scanpix

Liv Ullmann datet Kiss-bassist Gene Simmons flere ganger før hun skjønte hvem han var.

– Jeg satt i et middagsselskap på 1970-tallet og traff en nydelig lektor med langt svart hår som snakket så skjønt, fortalte Ullmann på Skavlan i 2009.

«Lektoren» fattet umiddelbar interesse for Ullmann, og de to møttes igjen dagen etterpå.

Noe tidligere hadde Ullmann et skjult forhold til skuespiller Toralv Maurstad, som hevdet at de planla å rømme fra sine respektive ekteskap. «Hun kunne drikke en flaske whisky i løpet av natta, sove i to timer, våkne og være hvit i øya og ha en ånde som duftet av liljer,» har Maurstad sagt om Ullmann.

Hun har avvist ryktene om at hun var sammen med USAs omstridte tidligere utenriksminister Henry Kissinger.

– Jeg har aldri hatt et forhold til eller kysset eller noen ting med Henry Kissinger. Og når jeg har vært sammen med en mann – og det er ikke vært tusener – så har det vart i fem-seks år, og den siste har vart i 32 år, sa hun for noen år siden.

Liv Ullmann og Henry Kissinger 1973

Liv Ullmann og Henry Kissinger i 1973. På dette tidspunktet var Kissinger en av president Richard Nixons mest betrodde menn.

Foto: Ap

Kulturstrøm

  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters
  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.