Hopp til innhold

Se høydepunktene fra 15 år med Nytt på Nytt

Humorveteran Knut Nærum trodde Nytt på Nytt hadde en levetid på seks uker. Denne uken feirer programmet 15 år med suksess.

Nytt på nytt i 15 år

Fredag er det 15 år siden første episode med Nytt på Nytt gikk på lufta. Se høydepunktene fra det populære programmet her.

Første program ble sendt på NRK 9. april 1999, og nervene var på et helt annet nivå enn det de er i dag.

– Det var ikke en TV-konge som koset seg i første program, sier Jon Almaas om sin egen programlederprestasjon.

Nytt på Nytt Jon Almås

Slik mener Jon Almaas at han så ut under første program.

Foto: NRK

Sammen med kollega Knut Nærum har han vært en del av programmet hele veien.

– Jeg rister mindre nå enn det jeg gjorde de første par årene. Da gikk jeg i store bukser så ingen skulle se hvordan knærne mine skalv, forteller Nærum til nrk.no.

Tirsdag denne uken ble Nytt på Nytt feiret med pølsefest og kake i NRKs underholdningsavdeling. For jubilantene er det svært uventet at programmet har levd så lenge at de kan feire sin 15 årsdag.

– Jeg hadde ikke trodd at vi holde ut lengre enn seks uker, spøker Nærum.

Slik vil Nytt på Nytt-veteranen oppsummere de 15 årene:

– Artig og utfordrende. Det er som å gå opp til muntlig i vitser og nyheter hver uke.

Seertallet har økt i takt med alderen på programmet, og nå er det i snitt 1.140.000 seere som benker seg hver uke. Fredag klokken 20.55 er det duket for sending nummer 411 på NRK1.

Fikk terningkast én

Til tross for at Nytt på Nytt har stor suksess, har ikke programmet alltid blitt tatt like godt imot. Første sending ble slaktet av Dagbladet-anmelder Håkon Moslet.

– Anmeldelsen ble skrevet på slutten av en lang arbeidsdag for en ung vikar i Dagbladet. Det var torsdag eller fredag ettermiddag, og jeg skulle sikkert rekke deadline neste dag, sier Moslet som nå jobber som redaksjonssjef i NRK P3.

Han hadde slettes ikke troen på at Nytt på Nytt kom til å vare lenge, og med tittelen «Mageplask», ga han nykommeren terningkast én.

– Det kan godt hende at Moslet hadde rett i at det første programmet ikke var så veldig bra. Det han tok feil av var spådommene om at Nytt på Nytt var en elendig idé som aldri kom til å bli vellykket, og at ingen av oss hadde noe på fjernsyn å gjøre, sier Almaas.

Nærum har en klar beskjed til Moslet:

– Hei, Håkon. Ærlig talt, det programmet var helt klart en sterk toer.

Komikeren mener de når har klatret opp til en svak femmer på en vanlig dag, og en sterk femmer på en god dag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det aller første Nytt på Nytt-programmet

Den aller første Nytt på Nytt-sendingen ble dårlig mottatt av Dagbladets anmelder.

Foto: NRK

– Lite ros å få

Rosen sitter ikke løst blant Nytt på Nytt-gjengen, og redaksjonen er hard mot seg selv.

– De har aldri klappet seg på skuldra og sagt «bra seertall, nå kan vi seile videre» til seg selv. Det er ikke så mye ros å få etter sendingene. Selv er jeg glad i ros, men det er jo et poeng å tenke at man hele tiden kan gjøre det bedre, sier Ingrid Gjessing Linhave.

Hun er det nyeste tilskuddet i gjengen, og anslår at hun har rundt 30 programmer bak seg som fast paneldeltaker.

– Fordi jeg er såpass ny føler jeg at denne feiringen er for de andre. Det er kult hvor utrolig jordnære Knut og Jon er. Det er aldri snakk om å flyte lett av gårde på suksessen. Jeg syns det sier mye om Jon når favorittbrødet hans er kneip, avslører nykommeren.

Nærum mener at selvkritikken er noe av suksessoppskriften til programmet.

– Vi har klart å holde på seerne gjennom vedvarende misnøye og selvkritikk. Vi finner alltid noe å pirke på.

Blondinerekka

Selv om både konseptet, Almaas og Nærum har bestått i hele 15 år, har det vært flere utskiftninger blant de kvinnelige paneldeltakerne.

Anne-Kat. Hærland var med som fast paneldeltaker fra oppstarten i 1999 og frem til 2007. Da tok Linn Skåber over og holdt det gående frem til Ingrid Gjessing Linhave startet i fjor.

– For oss har det alltid vært en med lyst hår til høyre som man forholder seg til. Alle blondinene har vært håndplukket av Knut og meg. De har funnet sin plass og innrettet seg slik vi ønsker å ha dem, sier Almaas.

Gjessing Linhave tror at også hun blir en av blondinene i rekka.

– Jeg tipper at jeg blir byttet ut om fem år. Guttene må føle seg unge, og da er de nødt til å ha en jente på mellom 20 og 25 år.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nytt på Nytt kvinnelige programledere

Alle de kvinnelige paneldeltakerne i Nytt på Nytt har hatt tilnærmet lik hårfarge.

Foto: NRK

Skal gå av med pensjon

Det var slettes ingen selvfølge at Nytt på Nytt skulle få oppleve 15 årsdagen sin. Til tross for at gjengen kun vet hva som skjer ett år frem i tid, er Nærum sterk i troen om at programmet har flere år foran seg.

– Jeg har fått tydelige signaler fra ledelsen om at Nytt på Nytt aldri skal slutte, hevder Nærum.

Han har heller aldri selv vurdert å slutte i programmet, men er forberedt på å nyte pensjonisttilværelsen når tiden er inne.

– Kommer dere til å holde på i 15 nye år?

– Da kommer jeg til å være 68 år, så om 15 år er jeg pensjonist, slår Nærum fast.

Thor Gjermund Eriksen

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er godt fornøyd med Nytt på Nytt-suksessen.

Foto: Ole Kaland / NRK

Gjessing Linhave har også stor tro at det kun er Nærums pensjonisttilværelse som kommer til å sette en stopper for Nytt på Nytt-suksessen.

– Når vi har klart å bli 15 år, så ser jeg ikke noen ende på den reisen. Det handler vel mer om når Knut skal gå av med pensjon.

Stolt kringkastingssjef

– Sammen med taco på fredagskvelden har Nytt på Nytt blitt et nasjonalt ritual, slo kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen fast i sin tale til jubilantene under bursdagsfeiringen.

I tillegg til at det er stas for NRK, tror Eriksen at det også er veldig morsomt for seerne som har fulgt programmet helt siden start.

– Det er kjempegøy at Nytt på Nytt feirer 15 år. Jon og Knut har jo vært med hele veien, og man kan jo bare forestille seg hvordan programmet ville vært uten dem. Så bra som det har blitt, ville det i hvert fall ikke vært, sier Eriksen til NRK.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters