Hopp til innhold

Jon Almaas: - Hver mandag er det slakt

Fredag benker over én million nordmenn seg foran TV-skjermene for å se et historisk Nytt på nytt-program - sending nummer 400. – Det naturlige nå er å ta fatt på program 401, sier Jon Almaas.

Linn Skåber tilbake i Nytt på Nytt-redaksjonen for å snakke om den 400. sendingen.

Linn Skåber stilte med TV-sminket ansikt for et tekst-intervju. Ingrid Gjessing Linhave, Jon Almaas og Knut Nærum kommer som de er.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

– Vi må se henne før vi mobber henne for utseendet, sier Knut Nærum.

– Vi begynner å få taket på det.

Knut Nærum

Sammen med de to andre i Nytt på nytt venter han på Linn Skåber, som kommer for å være med på jubileumsintervjuet for sending nummer 400.

Skåber er førti minutter for sein, fordi hun ville sminkes først. Egentlig skulle intervjuet filmes, men beskjeden om at video er avlyst nådde ikke fram i helgen.

Så nå sitter Linn Skåber nede og blir sminket for et tekstintervju.

– Program 400. Kan jeg få en oppsummering?

– Vi synes dette er en god begynnelse. Vi begynner å få taket på det, sier Knut Nærum.

– Det naturlige for oss nå er å ta fatt på program 401, sier Jon Almaas.

– Det kan virke opplagt, men samtidig kan det funke. Det er akkurat en sånn manøver ingen venter seg, sier Knut.

– Vi er aldri fornøyd

Det aller første Nytt på Nytt-programmet

Den aller første sendinga av Nytt på Nytt ble belønnet med terningkast 1 av Dagbladet.

Foto: NRK

Det begynner å bli tett med artikler som forsøker å sette fingeren på selve suksessoppskriften i Nytt på nytt. Programmet har gjennomgående vært det mest sette hvert eneste år siden 1999, med mellom 1,3 og 1,4 millioner seere. Og det til tross for at første sending fikk terningkast 1 i Dagbladet.

Jon Almaas forsøker å forklare hvordan de fortsatt klarer å holde på seerne, og hvordan de klarer å holde det gående i programlederstolene.

Nytt på Nytt er som regel aldri fornøyde med forrige sending.

Jon og Knut er som regel aldri fornøyde med forrige sending.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

– Vi kommer akkurat fra et to timers møte der vi har slaktet oss selv, det er noe vi pleier å gjøre. Det er kanskje også noe av grunnen til at vi holder det gående, at vi alltid jakter på det optimale. Vi er aldri fornøyde. Vi sitter ikke på mandag og er kjempefornøyde med oss selv. Det er slakt, slakt, slakt.

– Linn kom inn fra en revy- og teater-tradisjon der folk hausser hverandre opp og bærer hverandre rundt på gullstol. De får jo hakeslepp av at vi er så sure. Og så kommer Ingrid inn fra Super og radioen, sier Jon.

– Men man venner seg utrolig fort til hvordan det er her da. Man tror på rosen her, for det er ikke sånn at man kaster rundt seg med fine ting, sier Ingrid.

– Hva er det peneste de har sagt til deg da, Ingrid?

– Noen sa de syntes Ingrid var bra, da tror jeg Jon sa «ja», sier hun, og skrattler.

– Gjorde jeg det? Det må ha vært en glipp, sier Jon.

Dan Børge Akerø og Jon Almaas.

Selv etter 400 sendinger er det lov å få råd fra erfarne kolleger. Jon Almaas får besøk av Dan Børge Akerø i kveldens sending.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

En gang skal Jon også ha sagt at Ingrid var god å ha med.

– Sa du det, Jon? Du holder på å bli mjuk, sier Knut, som selv innrømmer, om enn motvillig, at han har sagt pene ting til Ingrid.

– Men jeg gjorde meg ferdig med det ganske tidlig, sier han.

– Dere har aldri vært fornøyd? Dere har aldri hatt en perfekt sending?

– Nei, vi har variasjoner av å være fornøyd med fredagens sending, men aldri helt. Hvis noen er dritfornøyde, er det alltid noen som greier å dra det ned, sier han.

Knut har en alternativ teori.

– Det må gå prestisje i det. Selvfølgelig er det ikke så lang vei fra prestisje til frykt og skam, som jeg også tror er gode drivkrefter for å holde på. Man skammer seg så mye over forrige ukes program at man lager et nytt program for å rette opp feilene fra forrige uke. Jeg kan ikke snakke for alle, men det er dette som driver meg, sier han.

Kun vært borte én gang

– Jeg er jo så ung også, jeg kan nok klare 400. Jeg er veldig stolt fortsatt. Jeg er yr.

Ingrid Gjesing Linhave

Fredag ser du han og Jon Almaas sette seg ned for å slarve og ironisere over nyhetsbildet for 400. gang. Eller egentlig 399. gang – både Jon og Knut har hatt hvert sitt gyldige forfall.

For Ingrid Gjessing Linhave er det program 17. Mens guttene har vært stabile i stolene, har kvinnene vært mer vekslende.

Anne-Kat. var fast fra premieren i 1999, før Linn Skåber tok over i 2007. Hun sluttet i fjor, og Ingrid Gjessing Linhave tok over.

Sistnevnte har 17 programmer på baken, og holder seg mest i bakgrunnen under dagens intervju. Før hun plutselig klukkler.

– Jeg har ikke vært borte én eneste gang, sier hun.

– Jeg er jo så ung også, jeg kan nok klare 400. Jeg er veldig stolt fortsatt. Jeg er yr.

Jon stopper opp.

– Det er vi forbi for lenge siden. Vi mistet stoltheten rundt program 18-19. Etter det var det bare snakk om å bite seg fast og holde det gående på vilje og magesyre.

– Det er ingen som tror jeg kan noe annet enn dette

Linn Skåber tilbake i Nytt på Nytt-redaksjonen for å snakke om den 400. sendingen.

Linn Skåber tilbake i Nytt på Nytt-redaksjonen for å snakke om den 400. sendingen.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

– Dere har holdt ut til 399, men jentene blir byttet ut. Hvorfor det? Er det dere som fryser dem ut, eller går de fordi dere er uspiselige?

– Nei, det normale svaret er vel vi er de unormale. Normalen er at folk er med i TV-programmer i ett år eller to, og så slutter det programmet, og så dukker man opp i et annet program, sier Knut.

Jon istemmer.

– Man får tilbud om andre ting, og får lyst til å gjøre noe annet, det er jo det normale, sier Jon.

Jon Almaas har hatt gjesteopptredener og roller i andre produksjoner, som i serien Side ved side. Knut er derimot ikke så populær i andre programmer.

– Du er aldri blitt bedt om å stille opp i noe annet?

– Nei, aldri. Jeg kan ikke noe annet. Åpenbart. Det er ingen som tror jeg kan noe annet enn dette. Knapt nok dette.

Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.

Linn Skåber tilbake i Nytt på Nytt-redaksjonen for å snakke om den 400. sendingen.

Linn forteller at hun var 24 da hun forlot Nytt på Nytt etter seks år.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

– Den lengste jobben jeg har hatt noensinne

Blir det 500?

– Det er det ikke vi som bestemmer. Vi trodde ikke det skulle bli 400 heller vi, sier Jon.

– Eller 15, sier Knut.

Hvem holder ut lengst?

– Dette har vi aldri snakket om. Her har det bare vært snakk om neste sesong. Jeg tror vi kommer til å gå ned med skipet sammen. Eller opp, sier Jon.

Førti minutter forsinket, men veldig nysminket og pen, ankommer Linn.

– Jeg kjenner dere ikke igjen, dere er blitt så gamle! utbryter hun.

Du fikk seks år i stolen. Hvorfor sluttet du?

– For meg dreide det seg om at jeg hadde konkrete planer. Jeg er utdannet skuespiller, og ville videre. Teater og film, det var ikke noe mer enn det. Så hadde jeg hatt den jobben i seks år da... Jeg er jo mye yngre enn Jon og Knut, og livet lå på en måte foran meg. Jeg var 24 da jeg sluttet, ler hun.

– Det er dette rastløse ved ungdommen. De blir ikke så lenge i en jobb, prøver Knut seg forklarende.

– Jeg var der i seks år. Jeg er jo vant til at en jobb ikke varer lenger enn et stykke, så for meg var det den lengste jobben jeg har hatt noensinne, fortsetter Linn.

Kommer du tilbake?

Jeg er jo blitt bedt om å være gjest. Eller å ta over plassen til Jon når han går av med pensjon om to år.

Det ble ingen mobbing av Linn, som Knut innledet med å si. I stedet ble det mye latter og mimring fra en lang rekke med sendinger. Se og les hva de husker best fra de 400. sendingene her

Linn Skåber tilbake i Nytt på Nytt-redaksjonen for å snakke om den 400. sendingen.

Nytt på Nytt har mange morsomme minner å se tilbake på. De listet opp noen av favorittene for NRK.no. Se dem i saken som du finner lenke til øverst og nederst i denne artikkelen.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

Anne-Kat Hærland hadde ikke anledning til å delta i dette intervjuet. Nytt på Nytt ser du som vanlig på NRK1 fredager kl. 20:55 og på tv.nrk.no

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)