Hopp til innhold

Satte ekstrem varmerekord

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Amerikanske vitenskapsmenn har satt en varmerekord som er 250 000 ganger varmere enn sola.

Guinness anerkjente denne uka verdens høyeste menneskeskapte varmerekord.

Dette gjorde nok dagen for vitenskapsmenn ved Brookhaven National Laboratory, et amerikansk forskningslaboratorium, som i februar 2010 skapte det varmeste øyeblikket siden Big Bang, og som de nå rekordføres for.

Deres Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC), den mindre kjente lillebroren til partikkelakseleratoren Large Hadron Collider (LHC) i Cern, smadret da sammen to stråler med gullioner ved nesten lyshastighet (se videoen over for forklaring).

Dette gjenskapte i et ekstremt kort øyeblikk en materiefase kalt kvark–gluon-plasma, som ikke har eksistert her omkring siden Big Bang, og nådde den høyeste temperaturen skapt av mennesker.

Temperaturen som ble oppnådd var på 4000 milliarder, eller 4 billioner som vi sier på godt norsk.

Det er mye varmere enn både solens sentrum og en atombombe – begge har bare ti millioner grader. Jordens indre er, med sine 5750 grader, faktisk varmere enn solens overflate.

– Vi forventa å nå høye temperaturer, det er jo tross alt derfor RHIC ble bygget, men vi regnet ikke med denne nærmest perfekte flytende materien, sier fysiker Steven Vigdor, som leder arbeidet.

Storebror LHC i Cern er den eneste som kan utfordre RHICs varmerekord, noe de også er ventet å gjøre, men foreløpig er det altså lillebror RHIC som har Guinness-rekorden.

Les også:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters