Hopp til innhold

Kabeltrøbbel ved CERN

En løs kabel kan ha vært årsaken til at partikler tilsynelatende gikk fortere enn lyset. – Absolutt ikke uventa, sier Bjørn Hallvard Samset.

SCIENCE-LIGHT/ A general view of the detector "OPERA" at the LNGS (Gran Sasso National Laboratory) near L'Aquila, central Italy

Opera-eksperimentet kan ha blitt felt av en løs kabel.

Foto: HO / Reuters

Europeiske fysikere vakte furore da de gjorde målinger som tydet på at partikler kan bevege seg raskere enn lyset.

Nå viser det seg at forklaringen kan ha vært en løs kabel.

Hadde Einsein rett likevel?

Ifølge Albert Einsteins relativitetsteori finnes det ikke noe i universet som beveger seg fortere enn lyset.

Derfor vakte det oppsikt da fysikere ved CERN-laboratoriet utenfor Genève gjorde et eksperiment hvor en spesiell type partikler, nøytrinoer, tilsynelatende føk av gårde ørlite grann raskere enn lyshastigheten.

Men kanskje er det ikke nødvendig å skrive om relativitetsteorien likevel. For årsaken til de merkelige måleresultatene kan rett og slett ha vært en løs fiberoptisk kabel, ifølge nettstedet ScienceInsider.

Tviler på resultatene

Kabelen forbinder en GPS-mottaker med en datamaskin, skriver nettstedet, med henvisning til opplysninger fra anonyme CERN-kilder. GPS-mottakeren brukes til målinger av nøytrinoene.

Forskerne oppdaget at signalene gikk raskere gjennom kabelen da de festet den bedre, og mistenker at det var denne tidsforskjellen som gjorde at de først trodde nøytrinoene hadde løpt løpsk.

En talsmann for laboratoriet, James Gillies, bekrefter at forskerne kan ha funnet forklaringen på målingene som ble gjort i fjor.

De tviler nå på om de opprinnelige resultatene kan ha vært riktige, men skal gjennomføre nye tester for å undersøke saken nærmere.

– Absolutt ikke uventa

– Dette er jo litt trist hvis det er sant, men absolutt ikke uventa. At sånne eksperimenter er uhyre kompliserte og at det er veldig, veldig lett å gjøre en liten men viktig feil er jo noe alle - inklusive Opera selv - har sagt hele veien, sier fysiker Bjørn Hallvard Samset til NRK.no.

Han presiserer at ingenting er avgjort før man har fått gjentatt eksperimentet senere i år, og at det først er da den virkelige effekten av den løse kabelen vises.

– Tiden vil vise, men det var vel omtrent dette alle var redde for. Jeg har sett kabelhyttene i sånne eksperimenter - hele hus fulle av fiberoptiske kabler i alle retninger, tykkelser og farger, koblet inn i bokser som ikke har noen dokumentasjon på seg.

– At man kan få fornuft ut av det er ganske imponerende - og feil skjer veldig ofte. Det er likevel sjelden at feilene eventuelt påvirker sluttresultatet så dramatisk som dette, sier Samset.