Øyvind Bluncks nye revy. - NRKs premiereløver gir gode skussmål til Øyvind Bluncks nye revy.Promo

NRKs premiereløver gir gode skussmål til Øyvind Bluncks nye revy.

Foto: Promo

Rett og slett en nier for Blunck

Øyvind Blunck er tilbake med en ny forestilling, og forventningene innfris ifølge NRKs premiereløver, Andreas Diesen og Rune Alstedt.

PremiereløveneNRK
Foto: NRK

Det var stor stemning og masse forventning før Øyvind Bluncks forestilling på Dizzie Showteater. Ryktet på forhånd sa at her skulle vi få se en fornyet Blunck, og at borte var de gamle typene. Hvordan skulle nå dette gå?

Ingen grunn til engstelse. Øivind er den gode gamle, selv om et par typer, som noen kanskje vil savne, er borte. Forfatter og regi trioen Jon Niklas Rønning, Trond Hanssen og Vemund Vik har klart å lage et vel av tekster som kler Blunck, og vi får også noen skikkelige overraskelser.

Velsignet god komiker

Øivind Blunck har en fordel i at han ikke bare er en velsignet god komiker med en flott stemme.

I bunnen har han også et stort skuespillertalent, og det gjør at når han er i gang med monologer som lett kunne blitt grimaser og skrikende stemme, bruker han den mer stillferdige og elegante varianten.

Som i monologen «Fest i magen» der han gir alle typer alkohol liv, dialekt og sjel. Selv om ideen er god og gammel, er denne vrien ypperlig.

I visen «Tullekoppens glanstid» tar han sorgmuntert farvel med de gamle typene, velskrevet og flott fremført, og gjenkjennelse i hver linje. Og visen «Såpass må vi ha» som fikst avslører kjendisenes livsstil er også en fornøyelse å se på.

A-ha-parodi i polkatakt

En liten advarsel til ihuga A-ha-elskere. Vi får et knippe av denne gruppens store hits i polka takt. Det er både herlig og nådeløst.

En monolog som stikker seg fram er «Om revy og drikkevaner». Det virker som om alle forestillinger nå for tiden skal fleipe med den gamle revytradisjonen, men denne monologen er bare en stilstudie i å gå fra edru til stormfull på kort tid, og Blunck’ern viser oss at Arve Opsahl ikke har enerett til denne typen.

Blunck gjør den absolutt til sin egen.

I nummeret «The end off the world», et potpurri over alle musikalske dommedagsprofetier, ble det nesten som å høre på «Alle tiders blinkskudd» på lørdager.

Hva sitter vi igjen med etter denne forestillingen? Jo vi har ledd, vi har kost oss, vi har mimret, og vi har opplevd en grotesk komiker bli til en langt mer allsidig kabaret-artist.

Vi unner mange å ta del med oss i denne opplevelsen.

Og når nummeret «Nachspiel i himmelen» kommer er det bare å gi seg over, blir ikke dette en klassiker vet ikke vi.

Runder opp til ni

Til slutt gir Rune Alstedt først litt ekstra skryt til et fint musikalsk følge fra orkesteret, før han konkluderer med at denne forestillingen virkelig fortjener en lun, varm og sterk åtter.

Andreas Diesen smiler fra øre til øre, og peker først mot en sterk åtter.

– Men når en gammel revyrev som Blunck klarer både å fornye seg, og fornøye meg, da blir min glade fasit 8.999999 – opprundet til ni.

Siste nytt: Kultur

 • Evakuert under Peer Gynt-forestilling - Foto: Marianne Ytre-Eide / NRK
  Foto: Marianne Ytre-Eide / NRK

  Måtte evakuere under Peer Gynt

  En røykbombe som var en del av Peer Gynt-forestillingen på Nationaltheatret førte til at hele teateret måtte evakueres nå i kveld.

 • Broiler-stuntSkjermbilde
  Foto: Skjermbilde

  Innrømmer at bilstunt ikke var ekte

  Flere har lurt på om DJ Broilers mye omtalte bilstunt er ekte eller om det er laget med videoeffekter. NRK Beta har blant annet diskutert det i denne saken. Men torsdag kveld innrømmer de overfor VG Nett at det bare var tull.

 • The Knife - Foto: Stian Andersen /
  Foto: Stian Andersen

  The Knife varsler at de gir seg

  The Knife varsler at de gir seg etter høstens turné. Bandet, som består av de søsknene Olof Dreijer og Karin Dreijer Andersson, platedebuterte i 2001, og ga ut sin siste plate i fjor. Karin Dreijer er også kjent for sitt samarbeid med Röyksopp.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.