Hopp til innhold

Har mistet noe av gnisten

Akterutseiler denne filmen på grunn av gulnet nostalgi, eller er det gammelmodige filmens fineste kvalitet for et nytt og ungt publikum, spør denne anmelder seg.

Olsenbanden jr. Mestertyvens skatt
Foto: Foto/Copyright: Nordisk Film Distribusjon AS

3 stjerner

Den nye junior-filmen formidler en ny og vittig historie, på nostalgisk grunn, men den er penslet ut og skrudd sammen med gulnet fantasi.

Den ene morsomme ideen er at bussen som kjører Egon og Kjell, Benny og Valborg, Ingrid og skolekameratene på klassetur til Fredrikstad, bare kan rygge. Den kjører baklengs til Fredrikstad og baklengs tilbake til Oslo.

Det er morsomt en liten stund, men det varer i en lang. Bussen rygger og rygger, og det går stadig fremover. Egentlig skulle skoleturen gått til Eidsvoll i år som i fjor.

Olsenbanden jr. Mestertyvens skatt

«Olsenbanden jr. Mestertyvens skatt» er bebudet som den siste filmen om den unge Egon Olsen og vennene hans.

Foto: Foto/Copyright: Nordisk Film Distribusjon AS

Regissør Arne Lindtner Næss og hans sønn Peder Hamdahl Næss har skrevet en historie om Egons gode gener. Oldefar var en legendarisk skapsprenger. En fjernere forfar var mestertyven og kvinnerøveren Ole Høiland.

Farfar Eugene Olsen som nå omsider klarer å spore opp barnebarnet sitt, var etter sin tid og forholdene da også ganske kvalifisert i røverdisipliner. Farfar sitter i rullestol i Gamlebyen i Fredrikstad.

Av og til skjer det noe. Resten av tiden støtter Arne Lindtner Næss og hans medarbeidende sønn seg til verbale blødmer og rimsnekring. Noe av det er tullete - det som er tullete nok, er ok. Noe er ikke morsomt i det hele tatt0.

Filmen virker akterutseilt. Men jeg tror ikke den er det. Vi har sett noen eksempler på at norsk film som ser tilbake, fungerer for et nytt, ungt publikum.

Olsenbanden jr. Mestertyvens skatt

Egon Olsen (Thomas Stene-Johansen) og farfar Eugene Olsen.

Foto: Foto/Copyright: Nordisk Film Distribusjon AS

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters