Hopp til innhold

– Det verste er skammen

Olle Carlsson nådde bunnen av både livet og flaska. – Alkoholismen ble en reise i skam for meg som pappa og prest, sier han.

Video viggopålordag-ollecarl

VIDEO: - Skammen er det verste med alkoholisme

– Alkoholen overskygget alt annet. Jeg klarte ikke å slutte å drikke, sier den svenske presten Olle Carlsson.

– Jeg hadde mistet nesten alt. Ryktet mitt var ødelagt, kona mi forlot meg, og økonomien ble kjørt til bunns.

Viggo Johansen

Olle Carlsson forteller sin historie til programleder Viggo Johansen.

Foto: Fredrik Arff / NRK

Han er gjest i lørdagens «Viggo på lørdag», hvor han forteller om livet han har levd - både med og uten alkohol. Skammen han hele tiden følte er sentral i samtalen med Viggo Johansen.

– Det har egentlig ikke vært vanskelig å stå fram. Det har gått mange år, og livet har forandret seg. Jeg har det veldig bra nå, sier Olle Carlsson til NRK.no.

Han ønsker å avdramatisere bildet mange har av alkoholikere, de sitter ikke bare på en benk i parken og drikker øl.

– Alkoholisme er et folkehelseproblem. Helt vanlige mennesker sliter med det, sier han.

Carlsson har blitt møtt med respekt, både av kolleger og av lokalsamfunnet. Hver søndag fylles kirken han jobber i til randen med folk.

– Prester er også mennesker av kjøtt og blod. Jeg føler rett og slett at jeg har fått mer troverdighet i jobben min. Min historie gir nok håp for mange, sier svensken.

Drakk seg full foran barna

I slutten av tjueårene ble Carlsson skilt fra sin første kone, og fikk hovedansvaret for deres tre barn. De skulle følges til skolen. Middag skulle lages og lekser måtte gjøres. Samtidig drakk Carlsson stadig mer.

En julaften var han så full at han ikke kunne gjøre rede for seg. Ungene flyttet til sin mor, og Carlsson ble innlagt på sykehus.

– Det var en reise i skam. Mange på sykehuset visste hvem jeg var. Jeg møtte en mann som var innlagt for de samme problemene. Han var psykolog, og sa han hadde vanskeligheter med å godta situasjonen på grunn av det. Han lyste opp da jeg fortalte at jeg var prest, sier Carlsson, og signaliserer at det var «hakket verre».

Lundekvam: – Viktig å stå fram

Claus Lundekvam

Claus Lundekvam har slitt med alkoholproblemer i mange år. – Det viktigste er å erkjenne problemet. Først da kan du bli frisk, sier han.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Tidligere fotballspiller Claus Lundekvam kjenner seg igjen i Carlssons historie. Han sto fram med sin historie i juni i fjor, etter flere års misbruk av alkohol og narkotika.

– Skammen man føler på er helt forferdelig. Jeg fikk angst av å tenke på det. Veldig mange visste hvem jeg var, og fallhøyden fra å være fotballspiller til å være alkoholiker var ble veldig stor. Jeg var fryktelig redd for hva andre ville si, sier Lundekvam til NRK.no.

Han bet tenna sammen, og forklarte situasjonen i et intervju med TV2.

– Det var helt for jævlig, rett og slett. Jeg tenkte veldig mye på hva andre folk ville si. I ettertid er jeg glad for at jeg gjorde det. Det fjernet en stressfaktor hos meg. Jeg visste at ryktene gikk, og at mange visste.

Han mener innrømmelsen har hjulpet ham i etterkant.

– Jeg har fått utrolig mange fine tilbakemeldinger, og det er jeg veldig takknemlig for. Jeg kan egentlig ikke få takket nok for det, sier Lundekvam.

– Åpenhet er viktigst

Ærligheten har også ført til at han stadig får henvendelser fra folk som trenger hjelp og søker råd.

– Problemet mitt er at jeg ikke har mulighet til å svare på alle henvendelsene jeg får. Jeg har rett og slett ikke kapasitet til det.

– Men det viktigste jeg kan si, er at hvis jeg klarer det, så går det veldig fint for mange andre også. Man er nødt til å være åpen og erkjenne de faktiske forhold. Du kommer ingen vei uten det, sier Lundekvam.

Han har ikke rørt alkohol siden før han ble innlagt på avrusning i juni i fjor. I likhet med Carlsson kan han ikke drikke en eneste dråpe - da kan det gå galt igjen.

– Alkohol er ofte en naturlig ingrediens i sosiale sammenhenger. Hvordan er det for deg?

– Det er den største utfordringen jeg har hatt, men jeg har tatt den på strak arm. Jeg er en veldig sosial person. Jeg når en viss grense på fest, når alle andre er på topp. Da trekker jeg meg unna. Fulle folk blir jo ofte som på en annen planet, sier Claus Lundekvam.

«Viggo på lørdag» sendes lørdag klokken 22:40 på NRK1.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.