– Andre må lære av mine feil

Christoffers mormor så blåmerkene, men varslet aldri barnevernet. I ettertid klandrer hun seg selv for ikke å ha skjønt hva som foregikk.

Video Viggo på lørdag: mormoren til Christoffer

VIDEO: Denne uken er Ragnhild Gjerstad, mormor til Christoffer Gjerstad Kihle, gjest hos 'Viggo på lørdag'.

Da Ragnhild Gjerstad fikk høre at hennes åtte år gamle sønnesønn var funnet død i sitt eget hjem, raste hennes verden sammen.

Siden den nye stefaren kom inn i datteren og barnebarnets liv hadde besteforeldrene stusset over blåmerker på gutten, og lagt merke til atferdsendringer hos både mor og sønn.

Fem år etter tragedien sliter mormoren fortsatt med skyld fordi hun ikke klarte å redde Christoffer.

Klandrer seg selv

Denne uken er Ragnhild Gjerstad gjest hos Viggo Johansen i "Viggo på lørdag".

Hennes datter, mor til Christoffer Gjerstad Kihle, har kuttet all kontakt på grunn av morens hyppige medieopptredener og anklager mot hennes mann, Christoffers stefar.

Ragnhild Gjerstad sier at hun ønsker å stå frem for at andre skal kunne lære av det som skjedde. Hun sier at en tragedie som Christoffers må aldri gjenta seg.

– I denne saken har absolutt alle sviktet. Alt som kunne gå feil har gått feil. Jeg ønsker å stå frem for at andre skal kunne se og lære av det jeg gjorde feil, sier hun til NRK.

Ragnhild Gjerstad hos Viggo Johansen

Ragnhild Gjerstad sammen med Viggo Johansen.

Foto: NRK

Savner datteren

Stefaren til Christoffer har blitt dømt for mishandling og soner en dom på åtte år. Tidligere i år beordret riksadvokaten at også moren skulle etterforskes i forbindelse med Christoffers død.

Ragnhild Gjerstad har i dag ingen kontakt med datteren. Hun valgte tidlig å ta stefarens parti i saken.

– Jeg savner henne enormt. Det er klart, det er jo datteren min. Men jeg er ute etter sannheten, sier Gjerstad.

Mormoren ønsker å ta opp kontakten med Christoffers mor, men datteren er ikke interessert. Til Aftenposten har hun tidligere uttalt at hun har det helt fint uten moren i livet sitt, og støtter seg heller til stefarens familie.

– Hun er et offer hun og. Jeg håper for hennes del at vi kan få frem noe mer i saken, sier Ragnhild Gjerstad.

Christoffer Gjerstad Kihle

Christoffer Gjerstad Kihle ble funnet død i sitt eget hjem 2. februar 2005.

Foto: Privat

Bragenominert bok

Mandag ble det klart at Jon Gangdal var nominert til Brageprisen for boken "Jeg tenker nok du skjønner det sjøl".

Jon Gangdal

Jon Gangdal er forfatter av boken 'Jeg tenker nok du skjønner det sjøl'.

Foto: Dario Kverme Birhane / NRK

Boken tar for seg Christoffers tragedie og hva som var grunnen til at ingen klarte å hjelpe den lille gutten.

Noe av bakgrunnen for den bragenominerte boken er Ragnhild Gjerstads dagbok og notater.

Hun hadde et nært forhold til barnebarnet og noterte seg alt som skjedde med Christoffer i den siste perioden av hans liv.

– Mitt budskap er at vi må lære å bry oss om hverandre. Vi må lære av det som skjedde, eller så går det flere liv, sier hun.

Kulturstrøm

 • Ballettdansere vant talentpris

  Nasjonalballettens danser Lucas Lima og norske Gina Storm-Jensen er tildelt et av Norges største kulturstipender, Tom Wilhelmsens stiftelses opera- og ballettpris. I år er stipendet på kr. 800.000,- som deles mellom de to ballettdanserne. Juryen består av Ellen Kjellberg, Anne Gjevang og Ellen Horn, og prisen er den eneste opera-og ballettprisen i Norge, skriver Den Norske Opera og Ballett.

 • Symfonisk A-ha i Bodø

  Når a-ha i høst skal spille inn nytt album og musikkfilm, blir det med Arktisk Filharmoni som «band», melder orkesteret på sine nettsider. Prosjektet, med tittelen TRUE NORTH, er et samarbeid mellom a-ha, Bodø2024, Arktisk Filharmoni og Svømmehallen Scene og beskrives som en «melankolsk hyllest til havet og nordnorsk natur». I tillegg til albumet vil det også bli laget en musikkfilm med band og Arktisk Filharmoni på scenen, og a-ha gjennomfører produksjonen i Bodø.

 • St. Olavs Orden til Halvdan

  Hans Majestet Kongen har utnevnt visesanger og låtskriver Halvdan Sivertsen (71) til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, melder kongehuset i en pressemelding.

  – Halvdan Johannes Falck Sivertsen mottar utmerkelsen for hans fremragende innsats som visekunstner, heter det i meldingen.

  Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».

  Halvdan Sivertsen i skrivestua.
  Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK