NRK Meny
Normal

Vasket seg ikke på 10 måneder

Han var asosial, holdt seg unna mennesker og gikk rundt for seg selv i årevis. Etter at han gikk i 10 måneder uten å vaske seg, ble han arrestert. Det førte til en stor endring i livet hans.

Viggo Johansen og Pelle Sandstrak

Pelle Sandstrak er gjest hos Viggo på Lørdag. Han forteller at mange med Tourettes syndrom opplever en absurd verden.

Foto: Anja Strønen / NRK

Pelle Sandstrak er i 44 år og kjenner seg mye yngre i dag enn da han var i tjueårene. Den gang var han asosial, holdt seg unna mennesker, og gikk rundt for seg selv.

Video nsps_upload_2010_3_5_12_8_21_88.jpg

- Det kunne ta fem timer å passere dørstokken.

Han fikk diagnosen Tourettes da han var 25 år gammel. Tourettes er en nevrologisk sykdom som kan bestå av ufrivillige bevegelser, lyder, tvangstanker og tvangsritualer.

– Jeg vet at folk kan stirre på meg, jeg vet nøyaktig hva kroppen gjør. Kroppen følger det syke og tanken følger det friske, sier Sandstrak til Viggo på Lørdag.

Tvangstanker

En av hans mange tvangstanker var å passere dørstokk som kunne ta tre til fem timer å mestre på det verste.

– Jeg var nødt til å se en blå prikk over dørkarmen og løfte venstre fot i 45 grader. Tallet 4 pluss 5 ble 9 og det var et bra tall. Så jeg telte fire steg frem til dørstokken og i det foten passerer dørstokken måtte jeg si pluss og telle fem steg over, slik at tallet ble 9, sier Sandstrak.

De ufrivillige bevegelsene kalles tics, en bevegelse som skjer der og da. En handling man ikke kan sensurere, mens tvangstanker ofte er timevis med bekymring på noe som krever planlegging.

Feil behandling

Pelle Sandstrak

Pelle Sandstrak.

Foto: Anja Strønen / NRK

Da Pelle var i tidlig tenårene hadde faren hans lest om en sykdom som het Tourette i Daily Newsweek og mente det han leste passet på sønnen. De dro til en av landets fremste psykiater. Der ble han avvist, for man hadde ikke Tourettes i Norge på den tiden, det var kun 184 tilfeller i hele verden fikk de vite.

– Mange av mine Tourette-kolleger fikk tung medisinering, og mange sitter i dag på institusjoner og lider av dette. De fikk helt feil behandling. Man bør ikke dynkes ned av medisin, man kan få et bra liv allikevel, forteller Sandstrak til Viggo på lørdag.

LES OGSÅ: - Åpner en dør som har vært stengt

Vasket seg ikke

Han vasket seg ikke på 9-10 måneder, mistet tenner og var ute av stand til å ta vare på seg selv da han ble arrestert på jernbanestasjonen i Oslo med ulovlige medisiner. Arrestasjonen ble hans vendepunkt.

LES: Sandstraks blogg

LES MER OM TOURETTES SYNDROM: Touretteforeningen.no

Sandstrak har de siste årene bodd i Sverige, men han kommer opprinnelig fra Namdalen i Trøndelag der han vokste opp. Han har nå skrevet sin historie i boken ”Mr. Tourette og jeg”. Han reiser mye rundt og holder foredrag og forestillinger om sykdommen. Når han var på sitt verste hadde han 137 ulike tvangstanker og ritualer.

– Det er en absurd verden som mange med tourettes opplever, man kolliderer med samfunnet. Folk tror at vi gjør ting med vilje, men for oss oppleves det som tvang, sier Sandstrak.

Pelle Sandstrak møter du lørdag på NRK 1 kl 22:35, der han er gjest hos VIGGO PÅ LØRDAG.

LES OGSÅ: Brukte livet på å finne foreldrene

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger