Hopp til innhold

Odd Nerdrum til «Skavlan»

Kunstner Odd Nerdrum har boikottet pressen siden 2002. Fredag blir det en slutt på det, for da gjester han nordens største talkshow.

Odd Nerdrum

Odd Nerdrum skal snakke om de siste månedene hos Fredrik Skavlan førstkommende fredag.

Foto: Vestad, Roar / SCANPIX

Flere ganger har den omstridte kunstneren klart å lure pressen, som har ventet på at han skal uttale seg helt siden 2002.

I 2007 ventet et stort pressekorps på at han skulle møte på Theatercafeen. I stedet ble det spilt av et opptak, hvor Nerdrum hadde lest inn en melding med en sketsj og et par dikt.

«Jeg, Odd Nerdrum, vil aldri la meg intervjue mer av norsk presse. Verken i TV, radio eller i aviser, ukeblader og liknende».

Heller ikke under den mye omtale rettssaken i august lot kunstneren seg fotografere.

Her ble Odd Nerdrum dømt til to år i fengsel for grovt skattesvik. Retten mente at den verdensberømte kitsch-maleren hadde solgt malerier for over 14 millioner kroner som han ikke hadde skattet for i perioden 1998 til 2002. Retten mente han hadde lurt unna 10,4 millioner kroner.

– Et skup

«Skavlan»-redaksjonen er naturlig nok veldig fornøyd med å ha fått booket kunstneren til fredagens sending.

– Det er jo et skup fordi han har ikke gitt et intervju med norske medier på 9 år, sier redaksjonssjef Ales Ree til NRK.no.

Hun legger ikke skjul på at redaksjonen er ekstra spent før denne sendingen.

– Vi håper at alt går etter planen, han har jo lurt pressen før. Derfor er det med en viss spenning vi venter på Nerdrum denne gangen, men vi har hatt et godt samarbeid med Nerdrum og hans apparat, så vi anslår det som overveiende sannsynlig at han møter, sier Ales Ree med et smil.

Hvorfor tror dere han har valgt «Skavlan»?

– Han var på «Først og Sist» i år 2000, så det er mulig han har gode erfaringer fra den gang. Jeg vet ikke grunnen, men jeg er sikker på at det vil bli et veldig interessant intervju, mener Ree.

Får selskap av sinnatagg

Magnus Uggla

Magnus Uggla er ikke sint på Fredrik Skavlan lenger, og begraver stridsøksen på fredagens sending.

Foto: SVT

Nerdrum er ikke den eneste gjesten det er knyttet spenning til.

Den svenske artisten Magnus Uggla har vært ordentlig sint på programleder Fredrik Skavlan, som så seg nødt til å avlyse besøket av artisten for vel ett år siden.

– Hver gang jeg ser ham, så tenker jeg «sitt der du og vær så jævla hyggelig», men vet at han er fullstendig iskald, sa Uggla i radioprogrammet «Uggla i P4».

– Mitt prosjekt er at jeg og Magnus skal bli venner igjen. Nå er han invitert, og vi håper at han kommer, svarte Skavlan, gjennom den svenske avisen Expressen.

Fredag får vi se hvordan det går.

Sist, men ikke minst, kommer Therese Johaug og Maria Mena. Sistnevnte skal spille fra sin siste plate.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters