NRK Meny
Normal

Odd Nerdrum og kunstnermyten

I dag ved ett-tiden avgikk kunstnermyten ved døden. I alle fall som et brukbart argument for å være passe forvirra når det gjelder penger og betaling av skatt.

Odd Nerdrum

Odd Nerdrum ble dømt til to års fengsel i dag. Dommen blir anket.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Kommentar: Agnes Moxnes
Foto: NRK

Dette skjedde da Odd Nerdrum ble dømt til dramatiske to års fengsel. Dømt for grovt skattesvik.

Odd Nerdrum (67), Norges absolutt mest kjente og også mest etterspurte kunstnere. Mannen i kjortel som har forbudt norsk presse å ta bilde av ham – og som sier nei til samtlige forespørsler om intervju.

LES: Nerdrum dømt til to års fengsel

Har vært gjennom to verdenskriger

Dette er mannen som ble fly forbanna på norsk presse etter at Dagens Næringsliv i 2002 summerte Nerdrums salg av bilder til å dreie seg om mer enn 100 millioner kroner ( til skattemyndighetenes store overraskelse), og som deretter emigrerte til Island. Nå bor han i Frankrike.

Dette er mannen som mener skattesaken mot ham går rett inn i den store og altoppslukende demoniseringen av mennesket og kunstneren Odd Nerdrum og hans familie.

Han har garantert rett i at han er blitt oversett av dem som til enhver tid har makt til å definere hva god kunst er.

Man kan mene hva man vil om hans konklusjon om å bli forfulgt. Men dette mener virkelig Odd Nerdrum.

Uten den minste finfølelse for at han var i samme tingrett som Anders Behring Breivik var i en uke tidligere, sier Odd Nerdrum i Oslo tingrett 2.august at han og hans familie – med denne straffesaken – har vært igjennom to verdenskriger!

Uredd og annerledes

Odd Nerdrum har fargelagt Norge helt siden 70-tallet. Han har gjort Norge til et morsommere, mer interessant og mer utfordrende sted å være. Han var en yndet gjest hos fredagsunderholdere på TV, i radio og aviser. Alltid uredd og annerledes. På -sytti, -åtti og nittitallet.

Han har hisset til debatt. Og, har garantert rett i at han er blitt oversett av dem som til enhver tid har makt til å definere hva god kunst er. Derfor er han i liten grad kjøpt inn av offentlige norske samlinger.

Han har all grunn til å være oppgitt over det. For det er en skam.

Det han er dømt for nå, er noe helt annet. Dommeren har trodd aktor, politiadvokat Asbjørg Lykkjen, på hennes ord. Odd Nerdrum har bevisst og på en temmelig oppfinnsom og kalkulerende måte lurt unna store summer penger. I en bankboks i Østerrike. Han har iherdig prøvd å snyte på skatten. Det blir han nå dømt for.

Kanskje finner den myteomspunnete maleren sitt Via dolorosa – sin smertens vei - i et norsk fengsel?

Finner han sin smertens vei?

Hva som skjer med en Odd Nerdrum i et fengsel?

Han sa selv under rettsaken at norske myndigheter på denne måten prøver å ta livet av ham. Det kan absolutt tolkes som en trussel. Men, kanskje finner den myteomspunnete maleren sitt Via dolorosa – sin smertens vei - i et norsk fengsel?

Det har lenge vært slik at norske kunstnere har hatt et nokså fritt forhold til å omsette kunst direkte fra sine atelier. Men de fleste omsetter for noen titusener. Ikke over flere millioner.

Og antageligvis er det grunn til å tro Odd Nerdrum føler sterkt og inderlig at skatt og selvangivelse er noe han er hevet over. Men det synes altså ikke skattemyndighetene.

Odd Nerdrums selvportrett

Slik framstilte Odd Nerdrum seg selv i retten tidlig i august. Nå er han dømt for grovt skattesvik.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Kulturstrøm

  • Lalla Carlsens hus fredet

    I 1930 sikret Lalla og Carsten Carlsen seg en sveitservilla fra 1800-tallet i Oslo, som de kalte Villa Gro-Gro. I dag er deres barnebarn, Vibeke Sæther, som eier huset sammen med sin ektemann. – Familiens formidable innsats for å ta vare på huset gjør at vi i dag har bevart et av Norges mest spennende kunstnerhjem, sier riksantikvar Jørn Holme via en pressemelding. Huset regnes som det best bevarte av de få gjenværende eiendommene som utgjorde den gamle trehusforstaden Briskeby i Oslo (NTB).

    Villa Gro-Gro
    Foto: NTB Tema
  • Slottet stiller ut bunader

    I sommar blir bunadene og dei samiske draktene til kongefamilien stilte ut i Dronning Sonja Kunststall, i ei utstilling som skal vise den norske kulturarven i dei kongelege samlingane. Fleire av draktene har gått i arv i kongefamilien.