Hopp til innhold

Norskrekord på Bylarm

Årets Bylarm-festival har rekordmange band og artister som synger på norsk. – Det har skjedd en fantastisk utvikling siden 2007, sier tidligere kritiker av festivalen.

Admiral P

EN AV MANGE: Admiral P er en av til sammen 17 norske innslag på Bylarm som synger eller rapper på norsk. Hele 26 prosent av de norske artistene i år fremfører på norsk.

Foto: Rashid Akrim / NRK

Sveinung Rindal

BLIDGJORT: Sveinung Rindal kritiserte i 2007 Bylarm for å ikke ha nok norskspråklige innslag. I år har 3,5 prosent blitt til 26 prosent.

Foto: Wimp

Året er 2007. Artister som Montee, Extol, Kakkmaddafakka og Laleh markerer seg på musikkbransjens egen festival, Bylarm.

Men én viktig del av musikkbildet mangler, er det noen som mener. Det er nesten ingen som synger på norsk.

Bare tre av 82 artister på Bylarm synger på norsk, og alle er rappere. Det vil si at drøye 96,5 prosent av artistene tyr til andre språk på Bylarm-scenene.

– I 2007 fikk Bylarm inn 900 demoer, rundt 100 av dem var norskspråklige. Bare tre ble plukket ut til å spille på Bylarm, og samtlige var rappere. Dette er for dårlig. Jeg nekter å tro at alle de andre 100 artistene med norske tekster var helt hjelpeløse, sier Sveinung Rindal i musikkdistribusjonskontoret Musikkoperatørene til Dagsavisen i 2007.

I 2014 er bildet et helt annet. Av de 65 syngende norske musikkinnslagene på Bylarm synger hele 17 på norsk. Det tilsvarer 26 prosent. Rindal, som nå jobber i strømmetjenesten Wimp, jubler.

– Det har skjedd en fantastisk utvikling siden 2007. Noe av det fineste er at det var de yngste artistene selv som startet med dette, sier han til NRK.no.

Tidligere musikksjef i P3, Marie Komissar, er imponert over tallet.

– Det er et veldig høyt tall. Jeg vil anta at det er en rekord, sier hun.

Takker John Olav Nilsen

Joachim Haugland

NOTERER REKORD: Joachim Haugland, bookingsjef i Bylarm, har aldri sett så mange norsk-på-norsk-artister på festivalplakaten.

Foto: privat

Joachim Haugland, bookingansvarlig i Bylarm de siste fem årene, sier han aldri har sett sin egen festival sette opp så mange artister som synger på norsk.

– 17 av de 65 norske artistene på årets Bylarm synger på norsk. Hva tenker du om det tallet?

– Jeg tenker at det er høyt, spesielt i forhold til tidligere, sier Haugland til NRK.

Ifølge Haugland har det ikke skjedd så mye på norsk-på-norsk-fronten etter at de fire store – Jokke, DumDum Boys, Raga Rockers og DeLillos – mer eller mindre forsvant ut av det norske musikkbildet.

Han mener norsk-på-norsk-tilhengerne blant andre bør takke en mann som paradoksalt nok irriterer seg over at det er for mange som synger på norsk.

– Jeg tror at skillet skjedde med John Olav Nilsen og Gjengen, Lars Vaular og Fjorden Baby. De tre kom samtidig og var både rock og hiphop. Samtidig som de slo gjennom var Dagsavisen veldig viktig for å promotere at musikere skulle synge på norsk, sier bookingsjefen.

Han sier at Bylarm ikke bryr seg om hvilket språk artistene synger på, men at han selv synes det er bra at noen artister synger på norsk.

– Jeg synes at musikken på norsk som har kommet de siste årene er veldig bra og høres veldig ekte ut.

Derfor er norskspråklige artister viktig

Men hvorfor er det så viktig at norske artister synger på norsk? Rindal mener det har å gjøre med hvordan man ser på en vokalistrollen i et band.

– Man kan se musikk på to måter. Enten som tekst og musikk, eller vokalen som et instrument i musikken. Hvis man ser på det på den første måten blir teksten en viktig kulturbærer. Derfor trenger man norske tekster i norsk musikk.

En av artistene som synger på norsk på Bylarm, dog med en litt spesiell aksent, er Admiral P. Han begynte selv på engelsk, men følte han måtte bytte for å nå det norske musikkpublikumet.

– Det er lettere å uttrykke seg selv på norsk, tror jeg. Det er lettere å få frem det du skal si på norsk, til det norske folket, sier Admiral P til NRK.

Men hva med utlandet?

Det sterkeste argumentet mot å synge på norsk vil for alltid være at man gjør det vanskeligere for seg selv med tanke på et internasjonal gjennombrudd.

Admiralen forteller det stikk motsatte, nemlig at det norske språket har hjulpet hans musikkarriere.

– Jeg har jo en aksent, så det blir litt annerledes. Men ja, det har hjulpet meg veldig. Jeg har nådd mange flere mennesker med musikken enn jeg hadde gjort hvis jeg sang på engelsk.

– Men utelukker du ikke det internasjonale publikumet ved å synge på norsk?

– De sier jo: «You have to dance a yard before you dance abroad». Så man må starte der man er, sier Admiral P.

Truls: – Vurderte å synge på norsk

Truls

VIL NÅ UT: Truls Heggero har alltid sunget på engelsk, men er positiv til at norsk-på-norsk-andelen på Bylarm vokser.

Foto: Jørgen Gomnæs

Kritikerroste Truls Heggero tyr til engelske gloser når han entrer Bylarm-scenen natt til fredag.

– Jeg synger på engelsk fordi jeg har ambisjoner utover Norge. Nå er det sånn. Før var det fordi jeg ikke hørte på norsk musikk. Jeg hørte nesten bare på amerikansk musikk. Når jeg tenker meg om gjør jeg det ennå. Så det har litt med det å gjøre også, sier Truls til NRK.

Men han synes fortsatt årets Bylarm-plakat viser en positiv utvikling.

– Jeg synes det er bra at norske artister synger på norsk. Tekst er veldig viktig. I popmusikk, som jeg driver med, blir tekst ofte skyflet litt bort. Den blir ikke brukt så mye tid på, forteller han.

Truls vurderte til og med selv å bytte ut engelsken med sitt moderspråk.

– Ja, det var en stund jeg vurderte det. Midt i der, for noen år siden. Men da var det allerede en bølge på vei med norsk musikk. Problemet er at jeg er fra Oslo. Alt jeg gjør kommer til å høres ut som Jokke uansett, sier musikeren.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.