Hopp til innhold

Ni artister som gjorde storslåtte comebacks

For pengene eller for musikken? A-ha er langt fra det eneste bandet som har gjort comeback etter å ha sagt farvel til fansen.

The Stone Roses

COMEBACK KIDS: Verden ventet lenge på at The Stone Roses endelig skulle gjøre comeback, og i 2011 kom bandet endelig tilbake. Her er de avbildet på Øyafestivalen året etter.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

A-ha

COMEBACK: Paul Waaktaar-Savoy, Morten Harket og Magne Furuholmen er tilbake. Bandet drar på turné med nytt album i 2016. Det er ikke sluppet noen norske datoer ennå, men ifølge en pressemelding kommer konsertdatoene til å bli sluppet løpende.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Forrige uke inviterte tidenes største norske band til pressekonferanse. Flere norske journalister hadde tatt turen helt til Berlin, fordi alle visste hva det dreide seg om. A-ha var tilbake.

Under pressekonferansen kom lite overraskende nyheter på løpende bånd. Bandet er gjenforent, det kommer en ny plate og det er planlagt en ny turné.

Nyheten ble selvfølgelig tatt imot med åpne armer hos a-ha-fansen. Men det finnes også dem som ikke har noe til overs for comebacket. Bandet dro jo tross alt på avskjedsturné i 2009 og 2010?

Noen føler seg kanskje lurt, siden de trodde de hadde vært på den aller, aller siste a-ha-konserten. Noen er muligens nervøse for at musikken ikke vil leve opp til det som allerede er laget. Spørsmålet på alles lepper er: «Hvorfor gjør de dette, er det for pengene eller for musikken?»

Det spørsmålet har musikkfans over hele verden stilt i en årrekke, til tross for at det sjelden blir møtt med et ærlig svar. Her er ni andre band som har gjort comeback etter å ha sagt farvel til fansen.

1. The Police

The Police' gjenforeningsturné

THE POLICE: Sting og resten av The Police tjente svimlende 3 milliarder kroner på sin gjenforeningsturné.

Foto: ANA MARTINEZ / REUTERS

Der en musikkelsker kanskje vil rynke på nesen av et comeback, vil en økonom finne frem champagnen. Bare spør The Police.

Stewart Copeland, Henry Padovani, Andy Summers og ikke minst Sting dannet et av verdenshistoriens mest suksessfulle band. De har solgt over 75 millioner album, spilt enorme konserter og vunnet en drøss priser. Det var derfor stor sorg blant fansen da de la inn årene i 1986.

Samtlige medlemmer i bandet fortsatte heldigvis med soloprosjekter de neste 20 årene, men ingenting kunne måle seg med beskjeden som kom i 2007. The Police var tilbake, og skulle på ny turné.

Turneen ble stor suksess, og er et godt eksempel på hvor mye penger det kan være å hente i å slå seg sammen igjen.

I 2008 var The Police verdens best betalte musikere – kun på grunn av reunion-turneen. Bandet inn nærmere 3 milliarder kroner på verdensturneen. Som om de trengte det.

2. Eagles

Los Angeles-bandet Eagles er både hatet og elsket, i likhet med deres megahit «Hotel California». Etter å ha brukt to år på å lage oppfølgeren «The Long Run» kokte det over for gitarist Don Felder, som til slutt sa at nok var nok.

Stemningen mellom gitaristene Glenn Frey og Don Felder var så dårlig at fansen kunne høre dem true hverandre med juling under en av de siste konsertene.

Men så, 14 år senere, kom det følgende melding fra Frey:

– Vi ga oss aldri, vi tok bare en 14 år lang pause, sa gitaristen i 1994.

Og vips, så var Eagles tilbake på veien. Et nytt album med tittelen «Hell Freezes Over» kom ut og pengene begynte å strømme inn. Siden den gang har bandet fortsatt å turnere, noe de også gjør i sommer!

Artikkelen fortsetter under bildet.

Eagles' gjenforeningsturné i 1994

EAGLES: I tiden før Eagles' gjenforening truet gitaristene hverandre med juling. I 1994 sto de sammen på scenen igjen.

Foto: DOUG PIZAC / Ap

3. The Stone Roses

Manchester-bandet The Stone Roses tok England med storm da de ga ut sitt selvtitulerte (fantastiske, journ.anm.) debutalbum i april 1989. Flere kritikere mente albumet var blant de beste som noensinne var kommet ut av England.

Det samme kan ikke sies om oppfølgeralbumet «The Second Coming», som kom ut noen år senere. Albumet ble alt annet enn godt mottatt, noe som ganske sikkert hadde en innvirkning på at gruppen gikk hver til sitt kort tid etterpå.

Helt siden The Stone Roses sluttet å spille sammen har den pågående engelske pressen hintet om comeback. Bandet har gang, på gang, på gang, på gang sagt nei. Men til slutt ble presset for stort, og i oktober 2011 kom nyheten mange hadde ventet på.

De 150.000 billettene til de to gjenforeningskonsertene i Heaton Park solgte ut på 14 minutter. Senere tok bandet seg også tid til å stikke innom Øyafestivalen, en nostalgitripp festivalpublikumet etter alt og dømme satte stor pris på.

4. Take That

ITALY-MUSIC-FESTIVAL-TAKE THAT

TAKE THAT: Popgruppa Take That har aldri klart å opprettholde suksessen uten Robbie Williams. Derfor var det stor stemning da Robbie tok en gjenforeningsturné med bandet i 2010.

Foto: TIZIANA FABI / Afp

Men det er ikke bare gamle rockehelter som gjør comeback.

Der The Stone Roses, Eagles og The Police oppstod i øvingslokaler, var det penger som var fokus da manager Nigel Martin-Smith dannet Take That i 1990. Med Robbie Williams i spissen opplevde gruppen enorm suksess med gjennombruddsalbumet «Everything Changes». Fem av seks singler fra albumet gikk til topps på den britiske hitlista.

Mellom 1991 og 1996 solgte Take That over 25 millioner plater. Men da Robbie Williams sluttet i 1995 bestemte gruppen seg for å gi seg med et Best Of-album.

Høsten 2010 bestemte Robbie seg for å komme tilbake til bandet, om en bare for en stakket stund. Etter et år med utsolgte spillejobber sluttet Williams på nytt.

Ifølge Telegraph tjente Williams alene over 100 millioner kroner på comebacket.

5. Genesis

Genesis - med Tony Banks, Phil Collins og Mike Rutherford

GENESIS: Genesis viste muskler da de klarte å samle 500.000 mennesker til konsert i Roma i 2006.

Foto: KIERAN DOHERTY / REUTERS

Den engelske rockegruppa Genesis er nok et eksempel på at det kan være en god idé med et comeback – i hvert fall hvis man vil dra publikummere.

Bandet, som har selveste Phil Collins som trommis, var bestselgere mot slutten av åttitallet. Suksessen varte helt til 1998. Da sluttet Genesis å spille sammen, selv om dette aldri ble behørig bekreftet.

Men det er bekreftet at gjenforeningen i 2006 ble en suksess. «Turn It On Again Tour» besto av over 50 gigantiske konserter over et halvt år. I Roma spilte Genesis for 500.000 mennesker.

6. Led Zeppelin

Led Zeppelin er tidenes største, mest innflytelsesrike og beste band – vil mange si. At Jimmy Page, Robert Plant, John Bonham og John Paul Jones har vært med å definere det vi tenker på som moderne rock er imidlertid udiskutabelt.

Led Zeppelin

SØNN: Trommeslageren i Led Zeppelin, John Bonham, døde i 1980. I 2007 spilte bandet sammen igjen, med Bonhams sønn som trommis.

Foto: Dario Cantatore / Ap/NTB Scanpix

Bandet hadde en eventyrlig karriere som endte da trommeslager John Bonham ble funnet død i 1980.

Han hadde drukket enorme mengder alkohol den dagen, som forøvrig startet med fire firedoble vodka og en skinkerull til frokost. Pressen var sikre på at hans dødsfall skyldtes narkotika og alkohol, selv om bandet hevdet han bare hadde forspist seg.

I likhet med The Stone Roses har bandet blitt forespurt gjenforening et utall ganger. Jones og Page har hintet til at de har hatt lyst, men Robert Plant har satt ned foten hver gang – unntatt én.

I 2007 spilte Led Zeppelin sammen igjen, med John Bonhams sønn Jason bak trommene. Gjenforeningen står i Guinness rekordbok som den mest etterspurte konserten noensinne. Ifølge rekordboken kunne bandet solgt over 20 millioner billetter til konserten.

7. The Libertines

London-gutta i The Libertines ble spådd en lysende fremtid da de ga ut «Up The Bracket» i 2002. Dessverre, og heldigvis, var Pete Doherty med i gruppa.

Doherty ble i løpet av The Libertines korte levetid kjent som hele Englands urokråke, med sitt utsvevende natteliv og heftige narkobruk. Mellom det første og det andre albumet ble Doherty blant annet dømt til seks måneder i fengsel for å ha brutt seg inn i bandkollega Carl Barâts leilighet.

Det er kanskje ikke nødvendig å si at gruppen imploderte i en saus av alkohol, narkotika og interne stridigheter. Dette til tross for at det andre albumet står igjen som en engelsk rockeklassiker.

Artikkelen fortsetter under videoen.

I årene etter konsentrerte de to kreative kreftene i bandet seg om sideprosjekter. Doherty opplevde suksess nok til å betale for uvanen sin med Babyshambles, mens Barât startet bandet Dirty Pretty Things.

I 2010 var bandet plutselig tilbake og klare for å spille to svære konserter på to festivaler i England. Konsertene fikk god kritikk, noe som la grunnlaget for et skikkelig comeback. Siden den gang har bandet spilt flere konserter, og det er lovet ny musikk.

8. Pixies

The Pixies har en høy stjerne hos veldig mange musikkentusiaster der ute.

Indierockerne var blant annet et av Kurt Cobains favorittband, og har uttalt til Rolling Stone at «Smells Like Teen Spirit var bare var et mislykket forsøk på å skrive en Pixies-låt»​.

Dessverre ble bandets karriere kort. Pixies var bare aktive fra 1986 til 1993, før bandet plutselig sa til BBC at de ville gi seg.

Men elleve år senere bestemte Pixies seg for å ta opp tråden. Det gikk så bra at de fortsatt turnerer, noe som vil si at gjenforeningen har vart fire år lengre enn den originale karrieren!

Artikkelen fortsetter under videoen.

9. Mods

Det er ingen tvil om at det er en gjenforenende vind som blåser over Norge, for ikke å si verden, for tiden. Men når man skal snakke om store comebacks fra musikkhistorien, blir det vanskelig å nevne Briskeby og Seigmen i samme åndedrag som Led Zeppelin og Stone Roses.

Men det finnes et norsk band som fylte en stadion til randen da de gjorde comeback.

Stavangerheltene i Mods, med Morten Abel, hadde få problemer med å fylle de 25.000 setene på Viking stadion da de gjenforentes i 2012.

Det var det ikke alle som trodde. Bandet har ingen høy stjerne blant «kjennerne», og spesielt ikke hos Bergens Tidendes musikkanmelder Einar Engelstad sa følgende i forkant av konserten.

– Dette er en oversatsing av dimensjoner. Kommer det 10.000 publikummere, bøyer jeg meg i støvet. Kommer det 20.000, skal jeg gå ned til Stavanger for å dekke konserten, sa han til BT.no.

Dermed ble det en lang gåtur fra Bergen til Stavanger, der Engelstad nok angret på at han undervurderte hvor mye man kan få ut av et comeback.

Mods spelte for 25.000 tilskodarar på Viking stadion laurdag.

Kilder: NME, Rolling Stone, Wikipedia, NRK, Dagbladet, VG, Bergens Tidende, Pitchfork, Hammer of the Gods (Davis)

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.