Video "Skrik" hos Sotheby's - Salget av Munchs Skrik er en enorm begivenhet for kunstmarkedet. Maleriet ligger i prismarkedets øverste sjikt i verden og kan gjøre Munchs kunst enda mer populær, mener eksperter. - Foto: Nyhetsspiller /

Salget av Munchs Skrik er en enorm begivenhet for kunstmarkedet. Maleriet ligger i prismarkedets øverste sjikt i verden og kan gjøre Munchs kunst enda mer populær, mener eksperter.

Foto: Nyhetsspiller

Høy pris på Skrik øker Munchs popularitet

En høy pris på «Skrik» vil gjøre andre Munch-bilder mer populære.

Hans Richard Elgheim - Hans Richard Elgheim

Hans Richard Elgheim

Morten Zondag - Morten Zondag

Morten Zondag

Natt i Saint-Cloud - Natt i Saint-Cloud

Natt i Saint-Cloud

Neste uke selger Petter Olsen sitt Skrik-bilde på auksjon hos Sotheby's i New York.

Dette kan bli et av de dyreste salgene noensinne, og gir signaler om at markedet er friskmeldt fra finanskrisen, sier kunstekspertene.

– Enorm begivenhet for kunstmarkedet

Prisantydningen på «Skrik» ligger på rundt 450 millioner kroner og kan skape bølger i kunstmarkedet

– For kunstmarkedets del er dette en enorm begivenhet. Bare forhåndsestimatet plasserer dette bildet i det aller øverste prissjiktet i verdenskunsten, sier auksjonarius og daglig leder ved Grev Wedels plass auksjoner i Oslo, Hans Richard Elgheim.

Han tror at en høy pris på «Skrik» vil bety veldig mye for andre som selger Munch.

– Kunstmarkedet er drevet mye av psykologi, som alle markeder er. En suksess og en sensasjonell pris på Skrik er en positiv stimulans. Det fastslår at det er et fantastisk kunstmarked når en sånn pris kan oppnås. Jeg tror på en økt interesse for Munch etter dette salget.

Vil øke Munchs popularitet

Flere eksperter tror salget av Skrik vil gjøre Munch til et mer populært investeringsobjekt.

– Som grafiker er han allerede veldig høyt verdsatt. Vi opplever at med maleriene har det vært blandede resultater, men er overbevist om at en høy pris nå vil påvirke markedet også for maleriene, sier Morten Zondag som er faglig ansvarlig hos kunsthandler Kaare Berntsen.

Statusen Munch har hatt som museumsutstiller har vært uomtvistelig de senere år.

– Nå vil vi også i markedssammenheng få en bekreftelse på den viktige posisjonen han har, både i kunsthistorien og i markedssammenheng, sier han.

Flere Munch-malerier under hammeren

Mange er ikke klar over at fire andre Munch-bilder også selges på Southeby's auksjon onsdag. «Natt i Saint-Cloud» (1892), «Kvinne som speiler seg» (1892), «Sommernatt» (1917) og «Klestørk i Åsgårdstrand» (1902).

«Kvinne som speiler seg» er vurdert som det nest mest kostbare etter «Skrik». Sotheby's estimerer en pris på mellom 30 og 40 millioner kroner for dette maleriet.

Ikke garantert solgt

Prisen disse bildene får avhenger av hvor mye «Skrik» går for, tror Elgheim.

– Jeg er temmelig overbevist om en slags smitteeffekt. Går det riktig bra for «Skrik» vil det smitte over på de andre Munch-maleriene på auksjonen.

Det er - ikke overraskende - svært få som har råd til å kjøpe «Skrik». Elgheim regner med at Sotheby's får tak i en håndfull kjøpere, men det gir ingen garanti for at maleriet blir solgt.

– Tenk om det ikke blir solgt?! Ja, hva sier og gjør vi da?, sier han.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Forfattaren Alfred Fidjestøl får Sultprisen 2014. Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg. Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.