Hopp til innhold

Monkey Business

I 1922 ble Harry S. Truman valgt til herredsdommer i Jackson, Missouri.
Mannen som backet opp Trumans politiske karriere het Tom Pendergast.
Pendergast var «unquestionably corrupt» og styrte Kansas City med bestikkelser og skytevåpen fra 1925 til 1939.
Bra for Truman og bra for jazzen.

Pacino og Brando i Gudfaren, foto Wikipedia
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: John Dewey del 2

Boss Tom

Tom Pendergast (1873-1945) lærte å blande en berømt cocktail av storebroren sin: To deler rå makt og en del politisk taktikk. I 1925, etter ti år med partiarbeid i det demokratiske partiet i Kansas City var Tom blitt til «Boss Tom.» Han installerte seg selv og partiapparatet sitt i en femetasjes mursteinsbygning midt i byen og herfra styrte han.

Tom vant alle valg. Med 100% oppslutning. Bare dét er jo tilstrekkelig til å trekke på smilebåndet, men han utmerket seg også i en annen bransje – betongbransjen, Pendergast var storleverandør av ferdigblandet betong. Og for å gjøre bildet fullstendig: Under forbudstida var Pendergasts Kansas City den byen i USA der brennevin, penger, kvinner og jazz ikke var omfattet av restriksjoner i det hele tatt, så lenge fortjenesten havnet i Boss Tom sine lommer.

Forløper til Las Vegas

Count Basie og Charlie Parker er to av legendene fra jazzlivet i Kansas City . På 18th Street var det dans, børst og jazz 24/7 i hele perioden 1925 1940. Mange mener at myten om at Kansas City var byen der jazzen ble voksen skyldes nettopp Tom Pendergast.
Tom Gioia i The History of Jazz :

  • «På Reno Club, der Count Basies band spilte kostet en halvliter fem cent, et glass Scotch femten, tre marijuanasigaretter for 45 cent og et besøk hos damene i andre etasje kostet 2 dollar. Inntjeningen fra spillehallene i City lå omkring 100 millioner dollar i året! Hvis du ville oppleve hvordan Synden artet seg i praksis: Glem Paris, dra til Kansas City.» (Gioia s 159)

Det ble naturligvis en egen sjanger, en egen stil i Kansas City, noe annet, hurtigere, villere og mer frenetisk enn i New Orleans. Bruker du Spotify kan du klikke på Toby og høre Bennie Moten’s Kansas City Orchestra med Count Basie ved klaveret. Så skjønner du hva jeg sikter til.

Harry og Tom

Harry Truman (Hyper) ble som enkelte husker, president i USA da FD Roosevelt døde, våren 1945. Det vakte internasjonal oppsikt da Truman gikk i begravelsen til Tom Pendergast denne våren. Pendergast ble omsider arrestert for mislighold av regnskaper og satt 15 måneder i kasjotten i 1940. Etterpå trakk han seg tilbake og levde anonymt i villaen sin i Ward Parkway i Kansas City.

Men Truman svarte, som sikkert sant var: «Han var min venn. Og jeg var hans.» Mer sa han ikke om den saken.

Musikken:

Denne uken har vi to virkelig flotte innspillinger i Studio Sokrates, den ene med Billie Holiday og Lester Young, Lester spilte for øvrig også i Kansas City med Count Basie. Det andre nummeret er med greven sjøl og orkesteret hans.
De av dere som bruker Spotify kan høre musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: This Years Kisses Billie Holiday
2: Broadway Count Basies Orkester

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters