Pacino og Brando i Gudfaren, foto Wikipedia - Foto: Wikipedia /
Foto: Wikipedia

Monkey Business

I 1922 ble Harry S. Truman valgt til herredsdommer i Jackson, Missouri.
Mannen som backet opp Trumans politiske karriere het Tom Pendergast.
Pendergast var «unquestionably corrupt» og styrte Kansas City med bestikkelser og skytevåpen fra 1925 til 1939.
Bra for Truman og bra for jazzen.

Hør: Studio Sokrates: John Dewey del 2

Boss Tom

Tom Pendergast (1873-1945) lærte å blande en berømt cocktail av storebroren sin: To deler rå makt og en del politisk taktikk. I 1925, etter ti år med partiarbeid i det demokratiske partiet i Kansas City var Tom blitt til «Boss Tom.» Han installerte seg selv og partiapparatet sitt i en femetasjes mursteinsbygning midt i byen og herfra styrte han.

Tom vant alle valg. Med 100% oppslutning. Bare dét er jo tilstrekkelig til å trekke på smilebåndet, men han utmerket seg også i en annen bransje – betongbransjen, Pendergast var storleverandør av ferdigblandet betong. Og for å gjøre bildet fullstendig: Under forbudstida var Pendergasts Kansas City den byen i USA der brennevin, penger, kvinner og jazz ikke var omfattet av restriksjoner i det hele tatt, så lenge fortjenesten havnet i Boss Tom sine lommer.

Forløper til Las Vegas

Count Basie og Charlie Parker er to av legendene fra jazzlivet i Kansas City . På 18th Street var det dans, børst og jazz 24/7 i hele perioden 1925 1940. Mange mener at myten om at Kansas City var byen der jazzen ble voksen skyldes nettopp Tom Pendergast.
Tom Gioia i The History of Jazz :

 • «På Reno Club, der Count Basies band spilte kostet en halvliter fem cent, et glass Scotch femten, tre marijuanasigaretter for 45 cent og et besøk hos damene i andre etasje kostet 2 dollar. Inntjeningen fra spillehallene i City lå omkring 100 millioner dollar i året! Hvis du ville oppleve hvordan Synden artet seg i praksis: Glem Paris, dra til Kansas City.» (Gioia s 159)

Det ble naturligvis en egen sjanger, en egen stil i Kansas City, noe annet, hurtigere, villere og mer frenetisk enn i New Orleans. Bruker du Spotify kan du klikke på Toby og høre Bennie Moten’s Kansas City Orchestra med Count Basie ved klaveret. Så skjønner du hva jeg sikter til.

Harry og Tom

Harry Truman (Hyper) ble som enkelte husker, president i USA da FD Roosevelt døde, våren 1945. Det vakte internasjonal oppsikt da Truman gikk i begravelsen til Tom Pendergast denne våren. Pendergast ble omsider arrestert for mislighold av regnskaper og satt 15 måneder i kasjotten i 1940. Etterpå trakk han seg tilbake og levde anonymt i villaen sin i Ward Parkway i Kansas City.

Men Truman svarte, som sikkert sant var: «Han var min venn. Og jeg var hans.» Mer sa han ikke om den saken.

Musikken:

Denne uken har vi to virkelig flotte innspillinger i Studio Sokrates, den ene med Billie Holiday og Lester Young, Lester spilte for øvrig også i Kansas City med Count Basie. Det andre nummeret er med greven sjøl og orkesteret hans.
De av dere som bruker Spotify kan høre musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: This Years Kisses Billie Holiday
2: Broadway Count Basies Orkester

Siste nytt: Kultur

 • Mike Tyson - Foto: Christopher Polk / Getty Images
  Foto: Christopher Polk / Getty Images

  Lager film om Tysons liv

  Skuespilleren Jamie Foxx har takket ja til å spille Mike Tyson i en kommende spillefilm om bokserens liv, ifølge Variety. Filmen har ennå ikke fått en regissør, men manusforfatteren bak «The Wolf of Wall Street», Terrence Winter, skriver manuset.

 • Mark Zuckerberg - Foto: Jeff Chiu / Ap
  Foto: Jeff Chiu / Ap

  App med gratis internett i Zambia

  – Det dyreste med mobilt internett er ikke smarttelefonen; det er dataen, sier Facebookgründer Mark Zuckerberg. Nå lanserer Internett.org, en veldedig organisasjon støttet av Facebook, apper for gratis nett i fattige land, først Zambia, ifølge Wired.

 • Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina - Foto: Gabrielle Graatrud / NRK /
  Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

  Pussy Riot saksøker regjeringen

  Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhinas ble dømt til to års fengsel etter sin punk-protest mot Vladimir Putin i en kirke i Moskva i 2012.

  Nå saksøker Pussy Riot-jentene den russiske regjeringen og krever 120.000 Euro. Les mer på P3.no.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.