Steinjo (Stein Johan Grieg Halvorsen) - Foto: Falch, Knut / SCANPIX
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Godt fortalt av blodfan

Komikeren og komponisten ”Steinjo” – best kjent fra tv-serien Slå på ring på NRK – har skrevet ei underholdende bok om Michael Jackson, mener NRKs anmelder.

Michael Jackson - Boken 'Michael Jackson' er en del av IKON-serien, utgitt på Gyldendal forlag. - Foto: Gyldendal norsk forlag /

Boken 'Michael Jackson' er en del av IKON-serien, utgitt på Gyldendal forlag.

Foto: Gyldendal norsk forlag

Forfatteren karakteriserer seg selv som ”blodfan” av ikonet. Og det er en presis beskrivelse.

Blodfan

Se video: Steinjo og Espen Eckbo på Neverland

Steinjo eller Stein Johan Grieg Halvorsen, som er hans fulle og hele navn ,er best kjent som komiker og komponist fra tv-serien Slå på ring. Hans viktigste inspirator er utvilsomt "the King of pop".

Boka er ikke en hurtigproduksjon etter Jacksons død tidligere i sommer, men en av titlene i Gyldendals ungdomsserie Ikon. Boka gikk i trykken dagen etter at meldinga om Jacksons død kom. Steinjo rakk å få på trykk en siste hilsen til sin store helt på innsida av omslaget på boka.

Se video: Steinjo sikret seg billett til minnestund

Steinjo og Michael

Steinjos bok om Michael Jackson inneholder ikke så mye nytt om popikonet for oss som har lest artiklene i aviser og blader om Jacksons liv etter at han døde i slutten av juni. Men grunnen til at boka er leseverdig er at dette er Steinjos historie om sitt liv med Jackson, og det har vært rikt og intenst:

I 1987 var jeg 12 år gammel. Det var det året Michael utga albumet Bad. Det var da det virkelig skjedde noe med meg. Sky Channel, som var en av de hotteste TV-kanalene på den tiden, viste premieren på videoen ”Bad”. Jeg ble fullstendig blåst i bakken. Det var det kuleste jeg noen gang hadde sett!

Michael Jackson-biografi

Les også: Jackson-film kommer på kino

Reddet av Michael

Steinjo startet sitt liv med Michael Jackson som åtteåring. I boka er hans dyrking av ikonet motoren for fortellinga om Michael Jacksons karriere.

Høydepunktene står i kø. Utrolig nok klarte han å få møte sin store helt sammen med Diana Ross, og han påstår også at hvis det ikke hadde vært for Michael Jackson så hadde Steinjo og kameraten vært på toppen av tvillingtårnene på Manhattan den skjebnesvangre dagen i september 2001.

Selvstendige vurderinger

Grunnen til at boka om Michael Jackson fungerer så godt er altså at det også er ei bok om Steinjo. Vi følger popstjernas karriere med Steinjos engasjement, analyse og små historier om hvordan han opplevde utgivelser, skandalenyheter og konserter med sin stadig mer eksentriske pophelt.

Forfatteren er selv komponist, og leverer selvstendige vurderinger av hva som er høydepunktene i karrieren til tidenes største popartist. Språket er muntlig med korte og effektive setninger, og de drøyt 80 sidene er raskt lest.

Les også: Norske musikkpersonligheter i sorg

Les også: Michael Jackson er død (25.06.2009)

Bokserien Ikon presenterer store forbilder fra det 20. århundre, og er en billigbokserie. De som presenterer ikonene er lidenskapelige fans av stjernene. Steinjos bidrag til serien viser at blodfans kan skrive underholdene og godt om sine helter. Det ble også poesi av det i Steinjos unge dager. Til slutt Steinjos dikt som han skrev som 12-åring:

Michael Jackson du er kul.
Du danser som en spretten fugl.

Musikken din, ja den er bra.
I hvert fall bedre enn a-ha!

Siste om bøker fra TV og radio

Hva får leseren når historisk sakprosa går stadig lenger mot detaljer og enkeltpersoner - i stedet for de lange linjene? Bok i P2 om Florian Illies´ bok om 1913. Og Steinar Opstads nye diktsamling gir leeren ro.
Gjest: Sindre Ekrheim med samlingen Ho kjem fram i regnet. Ved Annelita Meinich.
Kronprinsessen leser høyt fra Brødrene Løvehjerte. (NRK Nordland, 1. april 2014)

Anmeldelser

Arkivopptak med lyrikaren Jan Magnus Bruheim

– Eg kjende det som ei skam å gå der unyttig!

Det seier lyrikaren Jan-Magnus Bruheim frå Skjåk i dette intervjuet frå 1964. Han fortel at han i yngre år tok øksa og drog til skogs, for at folk skulle tru at han gjorde «skikkeleg mannfolkarbeid». Men etter som åra gjekk vaks sjølvtilliten, og han kunne gå i skogen med berre ei innbilt øks på nakken.

På Bislett i Oslo finnes det en bokhandel som kun selger én eneste bok. Den eieren mener er verdens beste.
Kronprinsesse Mette-Marit har selv tatt initiativet til toget som er lastet med bøker, for å øke leselysten blant folk flest.(Kulturhuset 31.03.2014)
 : Gine Cornelia Pedersen i Kulturhuset (24.mars-14)

Vinneren av Tarjei Vesaas debutantpris på besøk i Kulturhuset på P2.

Kim Leine har gjennomlevd angst for Jehovas straff, seksuelt overgrep og eget narkotikamisbruk. I 2013 ble han tildelt den gjeve Nordisk råds litteraturpris. Hvordan klarte han å gå veien fra avgrunn til suksess? Bokprogrammet besøker den dansk-norske forfatteren hjemme i København, og blir med på tur tilbake til hjembygda Seljord der han feires av ordføreren og sin gamle norsklærer.

Portrett av den Nordisk Råd-vinnende forfatteren Kim Leine.

Hvorfor er du så opptatt av skitt i menneskelivet? spør vi den dansk-norske forfatteren Kim Leine. Klipp fra Bokprogrammet.

Smakebit fra Bokprogrammets portrettintervju med den dansk-norske forfatteren Kim Leine.

Den unge danske poeten Yahya Hassan leser fra sin selvtitulerte diktsamling. Videoen har tidligere blitt lagt ut på YouTube av danske Gyldendal Forlag.

Den danske poeten messer sitt råeste dikt.

Bokaktuelle Marta Breen er gjest i Salongen på P2

Hun har vært i Salongen på P2 og snakket om «Født feminist»!

Opphavsrett NRK © 2014

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen

Nettsjef: Frank Gander (konst.)