Hopp til innhold

Blikktrommen - rystende klassiker

Blikktrommen gjorde Günter Grass til en verdensberømt forfatter. I 50 år har romanen satt skjellsettende spor. Hør ukens klassiker fra Bok i P2.

Frank Kjosås leser "Blikktrommen"

Frank Kjosås, skuespiller, leser 'Blikktrommen' av Günter Grass

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen

Oskar Matzerath, hovedpersonen i "Blikktrommen" slår og slår på på en tromme og nekter å vokse opp. Det er nesten så lyden låter i rommet, lenge etter boka er slått igjen.

- ”Blikktrommen” kan sees på som en intens protest mot den gryende nazismen som var i ferd med å få fotfeste og bre seg i Tyskland, sier Knut Hoem, litteraturkritiker i NRK.

Femti år siden "Blikktrommen"

Romanen ble filmatisert i 1979, og mange ser kanskje for seg gutten, Oskar Matzerath som den ultimative drittunge, så vanvittig irriterende i ubendig trommende trass. Andre ser det dypt symbolske i i handlingen som er lagt til byen Danzig og strekker seg over to tiår.

Günter Grass

Forfatter Günter Grass fikk Nobelprisen for sitt forfatterskap i 1999

Foto: Mimsy Møller/Gyldendal forlag

I år er det 50 år siden "Blikktrommen" kom ut. Den førte til et gjennombrudd for Günter Grass og ham til en verdensberømt forfatter. I 1999 fikk han Nobelprisen for sitt forfatterskap. Nylig kom hans siste bok, Boksen, ut på norsk.

Da Grass skrev "Die Blechtrommel" (1959), brøt den med dannelsesromanen - historiene om å reise ut, utvikler seg, vokse opp og komme hjem, en lest som svært mange romaner bygges over.

Fosnes Hansen ble rystet

Erik Fosnes Hansen

Erik Fosnes Hansen

Foto: NRK

"Blikktrommen" er blitt stående som et av etterkrigstidens viktigste tyske verker, Fortsatt snakker både forfattere og litteraturelskere med gnistrende øyne om den:

- Man blir så totalt trukket inn i denne hovedpersonens indre verden, at man ikke kan legge den fra seg. Jeg vil si at det er en av de mest grunnleggende, skjellsettende og rystende leseropplevelsene jeg har hatt i mitt liv, sier forfatter Erik Fosnes Hansen.

Fosnes Hansen, som leste ”Blikktrommen” av Günter Grass første gang som 17-åring, vender stadig vekk tilbake til den.

- Det som gjorde mest inntrykk på meg, var virkeligheten den beskrev. Det ble en intuitiv erkjennelse av at dette var den egentlige virkeligheten. Det er historien om en epoke, og en virkelighet som lå kort tid tilbake, men virket som en fjern tidsalder.

"Boksen" av Günter Grass (2009)

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.