skallet barbie - Barbie-dukken er normalt kjent for sin fyldige hodemanke, men Mattel produserer nå en spesialutgave helt uten hår. - Foto: Afp/NTB/Scanpix/Facebook / Afp

Barbie-dukken er normalt kjent for sin fyldige hodemanke, men Mattel produserer nå en spesialutgave helt uten hår.

Foto: Afp/NTB/Scanpix/Facebook / Afp

Lager hårløs Barbie etter nettpress

Lekeprodusenten Mattel vil lage en skallet versjon av Babie-dukken etter at en Facebook-kampanje startet av to amerikanske mødre spredte seg verden rundt.

Både Jane Bingham og Rebecca Sypin er mødre til to små jenter som har mistet håret sitt på grunn av kreftbehandling.

I et felles ønske om å redusere stigmatiseringen av barn som har mistet håret som følge av kreft eller andre kroniske hårsykdommer, startet de kampanjen «Bald and beautiful» på nettsamfunnet Facebook.

Les også: Mister håret med jevne mellomrom

Dukke med tilbehør

Der utfordrer de lekeprodusentene til å lage hårløse versjoner av kjente dukker som Barbie og G.I. Joe.

– Det er ikke slik at vi krever det, og vi ber ikke folk om å boikotte. Alt vi ønsker er å skape oppmerksomhet rundt situasjonen mange barn og familier befinner seg i, forklarer Rebecca Sypin.

Les også: Flere vil bli som Barbie

I løpet av få måneder har Facebook-siden fått over 150.000 tilhengere, og Mattel-talsmann Alan Hilowitz bekrefter overfor Sky News at de kommer til å produsere et begrenset antall skallede Barbie-dukker som skal leveres med tilbehør som parykk, hatt og hodesjal.

– Engasjementet rundt kampanjen har vært helt fenomenalt. Vi kunne aldri klart dette alene, men vi hadde aldri trodd at ideen vår skulle bli så stor, uttaler Jane Bingham til CBS News.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bald and beautiful barbie - Den skallede barbiedukken leveres med tilbehør som parykk, hatt og sjal. - Foto: Facebook /

Den skallede barbiedukken leveres med tilbehør som parykk, hatt og sjal.

Foto: Facebook

Doneres til sykehus

Ifølge Mattel kommer imidertid ikke dukkene til å havne i butikkhyllene. I stedet ønsker de å donere lekene direkte til sykehus og den amerikanske Alopecia Areata-foreningen.

– Vi vil gjerne se at dukkene kommer direkte i hendene på de barna som kan få størst utbytte av denne unike leken, sier selskapet i en pressemelding.

Barnepsykologen Deanna Pledge har tidligere uttalt til NBC News at en skallet Barbie ikke er en dum idé når det gjelder å øke bevisstheten rundt barn og ufrivillig håravfall.

– Foreldre vil kanskje bli tvunget til å forklare barna sine hvorfor Barbie er skallet, men jeg synes ikke nødvendigvis at det er en dum ting. Barna som er rammet kan føle seg mer normale ved at folk snakker om det, i stedet for at vi bare ser på dem som «annerledes», tror psykologen.

Siste nytt: Kultur

 • Hamill: – En uventet gave

  Mark Hamill, som spilte den unge kjekkasen Luke Skywalker i de tre første «Star Wars»-filmene, kaller sin medvirkning i den nye filmen for «en uventet gave».

  Det var sterkt for ham å komme tilbake til filmsettet etter mer enn 30 år, siden det brakte tilbake så mange minner, forteller Hamill (62) til BBC.

 • Uma klar for kjøkkenet

  Uma Thurman er nyeste skuespiller klar for kokkefilmen der Bradley Cooper spiller ambisiøs chef. Den 44 år gamle «Kill Bill»-stjernen gjør dermed Sienna Miller og Emma Thompson selskap i regissør John Wells' film om kokkegeniet som vender hjem til London for å starte sin egen restaurant.

 • Aktiv Ace Frehley

  Allerede før han har sluppet sitt nye studioalbum, har den tidligere Kiss-gitaristen Ace Frehley planene klare for sin neste utgivelse.

  – Mitt neste album skal bare være covere og remikser, og det vil bli noen gjesteartister på det. Det burde være klart i løpet av neste år. Jeg har allerede begynt å jobbe med det, sier han til byrået Wenn.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.