skallet barbie - Barbie-dukken er normalt kjent for sin fyldige hodemanke, men Mattel produserer nå en spesialutgave helt uten hår. - Foto: Afp/NTB/Scanpix/Facebook / Afp

Barbie-dukken er normalt kjent for sin fyldige hodemanke, men Mattel produserer nå en spesialutgave helt uten hår.

Foto: Afp/NTB/Scanpix/Facebook / Afp

Lager hårløs Barbie etter nettpress

Lekeprodusenten Mattel vil lage en skallet versjon av Babie-dukken etter at en Facebook-kampanje startet av to amerikanske mødre spredte seg verden rundt.

Både Jane Bingham og Rebecca Sypin er mødre til to små jenter som har mistet håret sitt på grunn av kreftbehandling.

I et felles ønske om å redusere stigmatiseringen av barn som har mistet håret som følge av kreft eller andre kroniske hårsykdommer, startet de kampanjen «Bald and beautiful» på nettsamfunnet Facebook.

Les også: Mister håret med jevne mellomrom

Dukke med tilbehør

Der utfordrer de lekeprodusentene til å lage hårløse versjoner av kjente dukker som Barbie og G.I. Joe.

– Det er ikke slik at vi krever det, og vi ber ikke folk om å boikotte. Alt vi ønsker er å skape oppmerksomhet rundt situasjonen mange barn og familier befinner seg i, forklarer Rebecca Sypin.

Les også: Flere vil bli som Barbie

I løpet av få måneder har Facebook-siden fått over 150.000 tilhengere, og Mattel-talsmann Alan Hilowitz bekrefter overfor Sky News at de kommer til å produsere et begrenset antall skallede Barbie-dukker som skal leveres med tilbehør som parykk, hatt og hodesjal.

– Engasjementet rundt kampanjen har vært helt fenomenalt. Vi kunne aldri klart dette alene, men vi hadde aldri trodd at ideen vår skulle bli så stor, uttaler Jane Bingham til CBS News.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bald and beautiful barbie - Den skallede barbiedukken leveres med tilbehør som parykk, hatt og sjal. - Foto: Facebook /

Den skallede barbiedukken leveres med tilbehør som parykk, hatt og sjal.

Foto: Facebook

Doneres til sykehus

Ifølge Mattel kommer imidertid ikke dukkene til å havne i butikkhyllene. I stedet ønsker de å donere lekene direkte til sykehus og den amerikanske Alopecia Areata-foreningen.

– Vi vil gjerne se at dukkene kommer direkte i hendene på de barna som kan få størst utbytte av denne unike leken, sier selskapet i en pressemelding.

Barnepsykologen Deanna Pledge har tidligere uttalt til NBC News at en skallet Barbie ikke er en dum idé når det gjelder å øke bevisstheten rundt barn og ufrivillig håravfall.

– Foreldre vil kanskje bli tvunget til å forklare barna sine hvorfor Barbie er skallet, men jeg synes ikke nødvendigvis at det er en dum ting. Barna som er rammet kan føle seg mer normale ved at folk snakker om det, i stedet for at vi bare ser på dem som «annerledes», tror psykologen.

Siste nytt: Kultur

 • Mike Tyson - Foto: Christopher Polk / Getty Images
  Foto: Christopher Polk / Getty Images

  Lager film om Tysons liv

  Skuespilleren Jamie Foxx har takket ja til å spille Mike Tyson i en kommende spillefilm om bokserens liv, ifølge Variety. Filmen har ennå ikke fått en regissør, men manusforfatteren bak «The Wolf of Wall Street», Terrence Winter, skriver manuset.

 • Mark Zuckerberg - Foto: Jeff Chiu / Ap
  Foto: Jeff Chiu / Ap

  App med gratis internett i Zambia

  – Det dyreste med mobilt internett er ikke smarttelefonen; det er dataen, sier Facebookgründer Mark Zuckerberg. Nå lanserer Internett.org, en veldedig organisasjon støttet av Facebook, apper for gratis nett i fattige land, først Zambia, ifølge Wired.

 • Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina - Foto: Gabrielle Graatrud / NRK /
  Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

  Pussy Riot saksøker regjeringen

  Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhinas ble dømt til to års fengsel etter sin punk-protest mot Vladimir Putin i en kirke i Moskva i 2012.

  Nå saksøker Pussy Riot-jentene den russiske regjeringen og krever 120.000 Euro. Les mer på P3.no.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.