Kruttårnteateret viser Dracula - Det er ellevilt og morsomt når Kruttårnteateret viser Dracula. - Foto: Peder Torp Mathisen / Østlands-Posten

Det er ellevilt og morsomt når Kruttårnteateret viser Dracula.

Foto: Peder Torp Mathisen / Østlands-Posten

Kruttsterk Dracula

Kruttårnteateret i Stavern feirer sine 25 år med å sette opp klassikeren Dracula. Det er begeistende, kjempegøy og herlig ukorrekt familieteater.

Blodspruten har nådd veggene i rotunden i Kruttårnet på Citadelløya utenfor Stavern. For 25 år på rad inviterer nationtaltheaterskuespillere til ellevilt sommerteater, og denne gangen har de begitt seg ut på skrekkteater for hele familien. I Kruttårnet befinner Dracula og andre vampyrer seg – derav blodspruten.

Sommertradisjon

Kruttårnteateret er en populær sommertradisjon både hos publikum og skuespillere. Det sies at skuespillerne står i kø for å få være med, og det er ikke så rart. Produksjonen preges av spilleglede, sangglede og elleville påfunn, det virker som et teater uten begrensninger. Begeistringen hos skuespillerne smitter over til publikum på sekunder, og i den intime rotunden blir det to morsomme timer for alle involverte.

Lekt frem

I år er det skuespillerne Christian Greger Strøm, Nils Jørgen Kaalstad, Trond Fausa Aurvåg, Berhard Arnø og Marian Saastad Ottesen som sammen med musikkansvarlig Simon Revholt og regissør Alexander Mørk-Eidem har lekt frem forestillingen.

Historien er løselig basert på Bram Stokers bok Dracula: Jonathan er fanget i grev Draculas tårn, og forloveden Mina drar for å redde ham. På veien treffer hun vampyrjegeren van Helsing, og de slår følge for å ta knekken på den blodtørstige greven. På reisen møter de de mest utrolige vesener, og alt går bra til slutt.

Overskuddsprosjekt

Dracula i Kruttårnet er fullt av overraskelser. Vampyrer klatrer på bærekonstruksjonen i taket, tapper ”blod” fra publikum, hvitløk skjuler seg i truser og lommer, og skuespillerne bryter ut i sangparodier rett som det er. Alt fra barnesanger til poplåter fra 80-tallet dukker opp i ny vampyrdrakt, og hele forestillingen har preg av å være et overskuddsprosjekt. Så er det også skuespillerdrevet – humoren og påfunnene er mer på kanten enn i tradisjonelle teaterforestillinger, og skuespillerne ordner alt selv: Skysser publikum om bord i båten som tar dem over til øya, står i døra og kontrollerer billetter, ønsker velkommen.

Herlig

Det er ellevilt og morsomt, og skuespillerne klarer akkurat å hente inn historien før den forsvinner i alle påfunnene. Spillegleden er stor, og det er ingen grunn til å gå glipp av årets forestilling. Frykt og humor er viktige stikkord, og barna får både kjenne på og le av det skumle. Variasjonen mellom skummelt og ellevilt holder intensiteten oppe, og så er det herlig å se upretensiøst teater som tør å bikke over til det ukorrekte. Kan man ønske seg noe mer enn ellevilt og bloddryppede familieteater på en sommerdag?

Kruttårnteatret, Stavern
Dracula
Regi: Alexander Mørk-Eidem
Musikk: Simon Revholt
Medvirkende: Christian Greger Strøm (Dracula), Trond Fausa Aurvåg (van Helsing), Nils Jørgen Kaalstad (Jonathan), Bernhard Arnø (svensk vampyr), Marian Saastad Ottesen (Mina)

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Forfattaren Alfred Fidjestøl får Sultprisen 2014. Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg. Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.