Hopp til innhold

Jakter på ukjent norsk punk

Regissør Thomas Robsahm skal dokumentere norsk punk og trenger din hjelp.

Thomas Robsahm

PUNK-HISTORIE: Regissør Thomas Robsahm skal lage dokumentar om punkens historie i Norge og er på leting etter ukjente historier.

Foto: Thomas Wiborg / NRK

Sitter du på gull fra norsk punk som aldri før er offentliggjort? Har du bilder eller film som forteller ukjente historier?

Det som oppsto var helt nye kunstformer

Thomas Robsahm

I høst starter opptakene av dokumentaren «Punx », som tar for seg punkens gjennombrudd i Norge.

– Musikk for en hel generasjon

Det er norsk punk fra 1977 og fremover som skal dokumenteres.

Thomas Robsahm har regien til serien «Punx »og det er også han som har skrevet manus.

For han var punk en viktig del av ungdomsårene.

– Inspirasjonen er hentet fra min egen bakgrunn hvor jeg oppdaget punk som 16-åring. Den inspirerte meg til å jobbe med film og det ble klart for meg at man ikke trenger musikalsk utdannelse for å jobbe med musikk. Nå er min generasjon i 50-60-årene, og jeg synes det er viktig å dokumentere denne delen av musikkhistorien. Det er en viktig tid som mange har et forhold til.

Dokumentaren er et samarbeid mellom Motlys og NRK Kulturavdelingen, som skal resultere i fire halvtimer med norsk punkt til høsten neste år.

– En hel generasjon var med da det ble skapt musikk som ikke var basert på å være teknisk flink, men det som oppsto var helt nye kunstformer. Det var starten på den musikken som inspirerer unge mennesker i dag, sier Robsahm.

– Står meg nær

Thomas Robsahm har regissert og produsert en lang rekke filmer og har blant annet fått fem Amanda-priser.

Selv om han allerede har mye materiale, ønsker han å komme i kontakt med folk som har bilder eller film.

– I tillegg til stillbilder ønsker vi levende bilder fra 1978 og til midten av 80-tallet. Hvis noen sitter på video av punk eller postpunk, vil vi gjerne at de tar kontakt. Vi har en Facebook-side som heter Punx Film, eller de kan sende meg en melding på Facebook. Det hadde vært veldig fint, sier han.

– Hvordan blir det å jobbe med dokumentaren?

– Det er strålende og alltid gøy å jobbe med ting som står meg nær.

– Hører du på punk i dag?

– Ja, det gjør jeg. Punken fra 70-tallet var en eksplosjon for musikken som kom senere. Veldig mange band har utspring fra punk som «Depeche Mode», «Dum Dum Boys» og «U2», forklarer han, som selv også er fan av «The Ramones», som har 40 års jubileum i år.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.