Hopp til innhold

Iran knebler kunstnere

Filmregisøren Jafar Panahi skulle ha vært på filmfestivalen i Mumbai som starter denne uken, men myndighetene har konfiskert passet hans for å holde ham hjemme.

Jafar Panahi
Foto: BEHROUZ MEHRI / AFP

Kunstnere i Iran blir nektet å reise ut av landet. Myndighetene frykter de skal tale opposisjonens sak. Flere andre kunstnere har også problemer med å reise ut.

Fikk Sølvbjørnen

Den iranske regisøren Jafar Panahi fikk suksess i Europa med filmen Offside i 2006. Historien om jentegjengen som forsøker å komme seg inn på fotballkamper i Teheran, selv om det er forbudt for kvinner å se herre-fotball, var så godt fortalt at han kunne reise hjem med Sølvbjørnen fra filmfestivalen i Berlin.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstrasjon i Iran

Fra de voldsomme demonstrasjonene i Iran i juni 2009.

Foto: Str / REUTERS

Men etter de voldsomme demonstrasjonene i Iran mot resultatet av presidentvalget i juni frykter myndighetene at han vil snakke mot regimet dersom han får reise på nye filmfestivaler.

Les også: Kunstnere arresteres i Iran

Tidligere denne måneden ble han stoppet på flyplassen på vei til Frankrike, skriver Tehran Times . Passet ble konfiskert og dermed får han heller ikke dra til filmfestivalen i Mumbai, som starter torsdag.

Forhandler om atomprogram

Iran forhandler for tiden om atomprogrammet med USA, Russland og Frankrike i Wien. Denne uka vil Iran svare Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) om de godtar et FN-støttet forslag om å anrike iransk uran i et tredjeland.

Les også: Iran vil svare IAEA i neste uke

Les også: - Det er en avventende stemning her

Skuespilleren Fatemeh Motamad-Arya, som blant annet spiller i filmen Niloofar fra i fjor, og dokumentaristen Mojotaba Mirtahmasb får heller ikke lov å reise ut. De skulle deltatt på et seminar ved filmskolen ved Universitetet i Los Angeles.

Aksjonene Iranske myndigheter har satt i gang for å kneble kunstnerne har gått så langt at selv datteren til president Ahmadinejads egen medierådgiver nå har søkt asyl i Tyskland. Etter at hun viste sin siste film på festival i Nürnberg for to uker siden tør ikke Narges Kalhor å dra hjem til regimet hennes egen far er en del av.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.