Hopp til innhold

Kunstnere arresteres i Iran

Torsdag ble den verdensberømte filmskaperen Jafar Panahi arrestert av iranske myndigheter da han deltok i en demonstrasjon. Han er ikke alene.
Kunstnere arresteres nå i Iran.

Jafar Panahi
Foto: BEHROUZ MEHRI / AFP

Tusenvis av iranske opposisjonelle deltok før helgen i minnemarkeringen for alle de som har ofret livet sitt under sommerens store opptøyer i Iran.

Flere demonstranter ble arrestert og bortført av de iranske myndighetene. Blant dem var den verdenskjente iranske filmskaperen Jafar Panahi.

Lager film på egne premisser

Panahi har vunnet høythengende filmpriser som Gulløven i Venezia og Sølvbjørnen i Berlin. I 2006 gjestet han filmfestivalen Film fra Sør i Oslo. Festivalsjef Julie Ova sier han har vært en av de tydeligste regissørene fra Iran.

- Han er en av de som har hatt utvikling i filmproduksjonen sin. Det gjør at vi kan følge med på hvordan Iran har åpnet opp for å ha mer kontroversielle spørsmål i filmkunsten sin, mener hun.

Panahi har vært opptatt av å gjøre ting på sine egne premisser.

- Han tar utgangspunkt i små enkle historier og åpnet med en film som heter Hvite ballonger. Den var upolitisk, slik som mange av de andre filmene var på 90-tallet. Oppmerksomheten ble skapt rundt den kunstneriske filmen. Så gikk han videre med filmen Sirkelen som peker på de sosiale kårene for kvinner i Iran, forteller Ova.

Mange kunstnere arrestert

Iranske myndigheter hevder nå at Panahi er løslatt, men dette er ikke bekreftet av ham selv eller andre. En rekke kunstnere har blitt arrestert i Iran de siste ukene. Sammen med Panahi ble også dokumentarfilmskaperen og kvinneaktivisten Mahnaz Mohammed arrestert. Skuespilleren Pagah Ahangrani ble arrestert for to uker siden.

Kommentator i NRK Arezo Naghavian mener de iranske myndighetene arresterer kunstnere for å sende to signaler.

- Det ene er at nå kan folk se hva som kan skje hvis demonstrasjonene ikke opphører. Det andre er at de ønsker å ta de mest kjente for å sette et eksempel. De har nemlig ikke plass nok til alle demonstrantene i fengslene sine, sier hun.

I juni ble den 33 år gamle iranske artisten Mohsen Mamjoo dømt til 5 års fengsel for misbruk av Koranen.

Også en annen av Irans store kunstnere, filmregissøren Mohsen Makhmalbaf er kritisk til det sittende regimet i Iran. Fra sin eksiltilværelse i Europa snakker han på vegne av opposisjonsleder Mir Hussein Mousavi.

Massearrestasjoner av kunstnere og intellektuelle er ikke noe nytt i Iran. På 90-tallet ble over 80 mennesker, blant annet forfattere og poeter, offer for det som kalles "Chain murders of Iran".

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters