Hopp til innhold

Hva vil du lære?

Går du rundt med ubesvarte spørsmål og temaer du skulle likt å vite mer om? Da vil NRK Skole høre fra deg.

Roger Antonsen er en prisvinnende formidler av matematikk. På en lettfattelig og underholdende måte demonstrerer han hvordan vi kan finne matematikk overalt i hverdagen. 
Dette foredraget er fra NRK Skoles fagdag i oktober 2013. Ved hjelp av videoer og praktiske eksempler, viser Antonsen oss hvordan matematikkfaget kan presenteres på nye og spennende måter.

Tankesprederen: Roger Antonsen viser på en lettfattelig og underholdende måte hvordan vi kan finne matematikk overalt i hverdagen.

Gjennom det nye konseptet til NRK Skole, Tankesprederen, vil du snart få svar på alt fra hva kattens mjau betyr til hva kvantefysikk egentlig er.

– I Norge er det mange kunnskapstørste mennesker som lengter etter nytt innhold, forteller prosjektleder i NRK Skole, Lena Beate Pedersen.

Da vi testet konseptet publiserte vi et foredrag om spiselig sopp og et om Hvordan lykkes som diktator. Vi ble overveldet over responsen og forstod at vi hadde truffet et interessefelt med få norske tilbud. Nå trenger vi tips om hvilke andre tema folk vil ha, så vi kan lage flere Tankespredere.

Alle får tilgang

NRK Skole har som mål at det skal bli lettere for lærere og andre nysgjerrige mennesker å øke sin kunnskap om et spesifikt fagfelt.

Gjennom å publisere foredragene på nettsidene til NRK Skole, håper Pedersen at folk fra hele landet kan få tilgang til foredragene og se dem på et tidspunkt de faktisk har tid.

– Lærere blir ofte invitert til konferanser og arrangement som ligger så langt borte at ledelsen ikke har råd til å sende lærerne, forteller Pedersen.

– Eller det kan være vanskelig å få vikarer for lærerne.

Viktig med nye impulser

Jon Gløersen

Jon Gløersen er lærer ved Risør videregående skole.

Foto: Knut Eilif Andersson / NRK

– Dette er en flott satsning, som viser at NRK prioriterer å pløye dypt i interessante temaer. Denne typen foredragsserier er en fin motvekt mot mye annet i samtida som er overfladisk, mener Jon Gløersen, lærer ved Risør videregående skole.

Gløersen er veldig positiv til innhold som er tilrettelagt og direkte relevant for elever, men innrømmer også at han gleder seg ekstra mye til innhold som er mer rettet mot lærere.

– I dette yrket er det alltid viktig å ta til seg nye impulser, og kanskje vil Tankesprederen være et sted å gå til for dette, sier Gløersen.

Amerikansk inspirasjon

Inspirasjonen til hele konseptet er hentet fra den amerikanske konferansen TED. En konferanse som i utgangspunktet kun er for inviterte gjester, men som i 2006 begynte å legge ut foredragene fra konferansen på Internett, og dermed gjorde dem tilgjengelige for alle.

– Vi vil i fremtiden også lenke til relevante TED-foredrag på våre nettsider, forteller Pedersen.

Dermed kan man få faglig påfyll både på norsk og på engelsk, siden TED-foredragene hovedsaklig er på engelsk.

Lansert under fagdag

Tankesprederen ble offisielt lansert med 100 lærere som publikum under NRK Skole sin årlige fagdag for lærere og lærerstudenter.

Under arrangementet fikk lærerne oppleve noen av foredragene "live". Matematikkformidler Roger Antonsen fra Universitetet i Oslo, demonstrerte på en lettfattelig og underholdende måte hvordan vi kan finne matematikk overalt i hverdagen.

Dessuten kunne lærerne også gjennom Torgeir Waterhouse, fra IKT Norge, få en rekke gode argumenter for hvorfor det er viktig å lære elever å programmere.

Tankesprederen med Torgeir Waterhouse

Torgeir Waterhouse snakker om viktigheten med programmering på skolen i NRK Skoles nye satsing, Tankesprederen. Se foredraget på NRK Skoles nettsider.

Foto: Bjørn Molstad / NRK

Dine ønsker kan oppfylles

Under lanseringa fikk lærerne også komme med ønsker om hva de selv har lyst til å lære mer om.

Pedersen sier det er viktig å lytte til hva publikum er interessert i, og at jakten på menneskene som kan oppfylle lærernes ønsker allerede er i gang.

Foredragene er, i følge Pedersen, aktuelle for alle kunnskapstørste mennesker. Derfor vil NRK Skole nå også høre hva du kan tenke deg å lære mer om.

Har du derfor noen ønsker kan du ta kontakt med NRK Skole Tankesprederen på e-post: tankesprederen@nrk.no

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters