Hopp til innhold

Her skal Norges tøffeste kåres

På Hegra Festning holdt 250 nordmenn tyskerne på avstand i 25 dager - nå skal området være åsted for kåring av Norges tøffeste.

Hegra festning

Festningen var dekt av snø og is da Holtermanns gruppe inntok den på førtitallet.

Foto: NRK

Gjennom seks programmer skal 10 deltagere mellom 18 og 30 år kjempe om tittelen Norges tøffeste - første episode kan du se her.

Når Norges tøffeste skal kåres er det vanskelig å tenke seg ei mer passende ramme enn Hegra Festning.

Fra 10. april 1940 holdt 250 av Norges desidert tøffeste mennesker tyskerne på avstand i 25 dager - først 5. mai vaia det hvite flagget over festningen.

Ville ta tilbake Værnes

Dagen etter at tyskerne invaderte Norge ble flyplassen Værnes overgitt uten kamp, men major Hans Reidar Holtermann hadde ingen planer om å gi opp.

– Han var bestemt på å få i stand ei mobilisering og trodde at det kom til å komme hjelp fra Åndalsnes og Namsos så de kunne ta Værnes tilbake, forklarer Per Wold som er tidligere formann i Foreningen Hegras venner til NRK.no.

I løpet av noen få dager hadde Holtermann samla 250 mann og én kvinne i festningen som i utgangspunktet var oppført med tanke på eventuelle angrep fra Sverige etter unionsoppløsningen.

Festningen var nedsnødd og nediset, alt inventar var fjernet, og de som var der hadde ingen kjennskap til konstruksjonen da de ankom.

Utgangspunktet var med andre ord ikke det aller beste for gruppa som - uten støtte utenfra - skulle forsvare seg mot tyske bombe- og infanteriangrep.

– Skulle være et sentrum

Johan Andreas Sagen

Johan Andreas Sagen var en av dem som sneik seg på ski ned til bygda for å hente forsyninger.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Johan Andreas Sagen fra Trondheim var 20 år i 1940. Han skulle i utgangspunktet avtjene verneplikt i Garden, men krigen ville det annerledes - han endte opp på Hegra Festning.

– Hegra Festning skulle være et sentrum som skulle bidra til å holde Norge sammen - samle tropper fra nord og sør - sånn ble det dessverre ikke, forteller nå 93 år gamle Sagen til NRK.no.

Han er én av svært få av de som forsvarte Hegra som fortsatt er i live - nøyaktig hvor mange de er har han ikke lenger oversikt over.

Sagen var en av dem som hadde ansvar for å patruljere ned til bygda på ski for å hente forsyninger.

– Ikke for å skryte, men jeg var en god skiløper - det var det mange av oss som var. Tyskerne var tilsvarende dårlige på ski til å begynne med, men de ble dessverre veldig mye bedre etterhvert.

Symbolverdi

Wold forteller at det etter hvert ikke var det militærstrategiske som var det viktigste for gjengen som forsvarte Hegra.

– Hegra Festning var ikke spesielt viktig strategisk. Men symbolverdien kan ikke undervurderes, det ble kjent at de sto imot - selv under voldsom kanonbeskytning.

Men etter hvert ble overmakten for stor. De begynte å gå tom for mat, mange hadde blitt syke på grunn av de kummerlige forholdene i festningen - hensikten med å fortsette var ikke lenger til stede.

– De holdt det gående til 5. mai før de heisa det hvite flagget. De overga seg altså frivillig, som eneste norske festning ble de ikke tatt av tyskerne, forteller Wold.

– Var helt ferdige

Sagen, som spilte hovedseriefotball for Brage før krigen, forteller om slitsomme uker på Hegra festning.

– Vi måtte være veldig forsiktige, flere ble skutt. Vi var spente og engstelige, og skipatruljeringa var en veldig slitsom jobb som tæra på kreftene.

Han husker at det ble verre og verre etter hvert som tida gikk.

– Flere fikk sammenbrudd. Den siste uka var håpløs, da var vi helt ferdige. Vi kunne ikke lenger bevege oss fritt rundt festningen, vi gikk bare og venta på det som måtte komme.

Etter at de overga seg gikk ferden til Berkåk - som krigsfanger.

–Tyskerne behandla oss bra, det gikk an å prate med dem. De hadde en annen moral enn for eksempel de engelske soldatene. Og siden okkupantene fortsto at Norge trengte arbeidskraft, ble vi fort sluppet fri igjen.

– Satte ting i perspektiv

Tarjei

Tarjei Lindvåg Johre forteller at Hegra festnings historie var med på å sette egne utfordringer i perspektiv.

Foto: Cathrine Dillner Hagen

De ti som kjemper om å bli Norges tøffeste har åpenbart litt å leve opp til hvis vi sammenligner med prestasjoner som har blitt levert på Hegra festning tidligere.

– Jeg hadde hørt om Hegra festning, men visste ikke noe særlig om hva som hadde skjedd der før jeg fikk vite at det var der vi skulle sove under konkurransen, sier deltager Tarjei Lindvåg Johre til NRK.no.

Han sier at det var spesielt å finne ut at 250 mann hadde sovet i festningen i nesten en måned - uten forsyninger og under beleiring.

– Når noen klaga på mat- og søvnmangel minna vi hverandre på at det vi gjennomgikk ikke var noe mot det som hadde skjedd her tidligere, og at vi tillegg var der frivillig. Historien satte ting litt i perspektiv.

For å finne ut hvem som stikker av med tittelen "Norges tøffeste" kan du følge med på NRK3 hver tirsdag klokka 22:30.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters