Hopp til innhold

Metallica-Hammett i strupen på dagens musikere

– For mange band og for lite bra musikk, sier Metallica-gitarist Kirk Hammett, som selv jobber med et nytt Metallica-album.

Se hele NRKs intervju med Metallica-gitarist Kirk Hammet. Reporter Daniel Eriksen.

RASK OG RASENDE: Kirk Hammett sier til NRK at han mener det ikke blir laget så mye bra musikk for tiden.

Det finnes mange typer Metallica-fans.

Men enten de har headbanget på seg hjernerystelse til «Seek & Destroy» på 80-tallet, oppdaget «Enter Sandman» på vorspiel i 1991 eller akkurat har lært seg de første notene av «Nothing Else Matters» på kassegitar pleier de å være enige om én ting.

Metallica har ikke gitt ut en eneste klassiker siden 1991.

Likevel går Metallica-gitaristen rett i strupen på dagens musikere.

– Rockefans er utrolig dedikerte. De vet veldig god hva de liker. En grunn til det er at det er ikke så mye bra som kommer ut for tiden. Hvis det er det, har ikke jeg hørt om det, sier Hammett til NRK.no.

– Vanskelig å finne god musikk

51-åringen har vært med i Metallica siden 1983, og har siden den gang opplevd massiv suksess. I tillegg til å selge 110 millioner album (!) på verdensbasis ble Hammett i 2003 kåret til tidenes 11. beste gitarist av Rolling Stone.

Det har kommet noen grå hår siden Hammett «smeltet ansikter» med forrykende gitarsoloer på midten av åttitallet, men gitaristen går fortsatt for å være blant verdens fremste.

Når han møter NRK.no bak scenen før den nesten utsolgte Valle Hovin-konserten er han i godt humør, men smilet blekner når han må snakke om hvordan musikk konsumeres i 2014.

Han tror fansen blir forvirret av de mange valgmulighetene når de skal finne ny musikk.

– I tillegg er det vanskelig å finne det. Det er så utrolig mange band der ute, og så mange kanaler du kan vise musikken din gjennom, sier gitaristen.

I går spilte Metallica for 40 000 hardrockfans på Valle Hovin sammen med Slayer, Mastodon, Ghost og Gojira. Konserten fikk terningkast 3 av VG, 4 av P3 og 5 av Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Metallica pangstartet Valle Hovin-konserten med to låter fra kritikerroste «Master of Puppets».

GA PUBLIKUM KONTROLLEN: Under turneen «Metallica by request» får publikum stemme frem låtene på bandets hjemmeside. Oslo-konserten ble åpnet med «Battery» og «Master of Puppets».

Hammett mener at rockeband ofte leverer bedre konserter for sitt publikum enn hva utøvere i andre musikksjangre gjør.

– Folk liker å få det de betaler for. Jeg tror rockeband har en egen evne til å levere det fansen forventer. Du vet liksom at Slayer og AC/DC kommer til å levere uansett hvor de er i karrieren sin.

Jobber med ny «rask» plate

Nå jobber Hammett, trommeslager Lars Ulrich, vokalist James Hetfield og bassist Robert Trujillo med et nytt album.

Metallicas siste album, «Death Magnetic», ble av mange kalt bandets beste siden det legendariske sorte albumet fra 1991.

Selv om bandet fikk pepper for lyden og Lars Ulrich fikk bunnkarakter for trommespillingen sin virket fansen å være glade for at Metallica var på vei tilbake til røttene med «Death Magnetic».

– I sine beste øyeblikk formelig dirrer denne skiva av overskudd og nerve: Åpningssporet «That Was Just Your Life», for eksempel, er i seg selv en akutt oppreisning; et sted der en potensiell fremtid for Metallica meisles inn i fjellet fortiden deres utgjør, skrev P3s anmelder Marius Asp om «Death Magnetic».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kirk Hammett

TRONEN: Gårsdagens Valle Hovin-konsert var Metallicas 16. besøk i Norge.

Foto: Mattis Folkestad / NRK

For alle Metallica-fans som synes «Death Magnetic» var et steg i riktig retning har gitarist Hammett gode nyheter.

– Vi jobber med ny plate. Den er langt fra ferdig. Det er veldig tidlig å si noe om hvordan den kommer til å høres ut, men vi bruker Death Magnetic som et startpunkt. Lyden, tilnærmingen og holdningen kommer fra den forrige plata, sier Hammett.

– Så det er en fortsettelse av det raske og rasende Metallica?

– Ja. Jeg vet jeg har skrevet masse raske greier. Jeg liker å spille raskt, fortsatt. Jeg har en følelse av at det kommer til å bli relativt likt «Death Magnetic». Men det er veldig tidlig ennå.

Nekter å pensjonere seg

Seks dager før Metallica var i Oslo spilte Rolling Stones på Telenor Arena. Britene viste at det er fullt mulig å spille strålende konserter i høy alder.

Hammett vil gjerne fortsette å spille så lenge som mulig, men er ikke sikker på om Metallica klarer å holde det gående like lenge.

– Jeg håper vi kan fortsette i lang tid fremover. Jeg vet at vi kanskje ikke kommer til å gjøre det, men jeg kommer til å gjøre dette så lenge jeg kan. Med eller uten bandet.

– Tanken på å pensjonere meg skremmer meg.

Gitaristen, som også er en ivrig surfer, sier han ikke vil kaste bort livet sitt på å finne de beste bølgene.

– Hvis ikke jeg lager noe kommer jeg bare til å surfe bort resten av livet mitt. Det er ikke noe galt med det, men jeg er en kreativ gitarist som trenger å lage noe. Hjernen min lar meg ikke pensjonere meg.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters