Hopp til innhold

Slik så Lars Saabye Christensen for seg at Fred i Halvbroren skulle se ut

Forfatteren av «Halvbroren» så for seg en helt annen person som Fred Nilsen. Det var før han så Frank Kjosås i rollen.

Richard Ashcroft vs. Frank Kjosås

Vokalisten i bandet The Verve, Richard Ashcroft (t.v.), var lenge Fred for Lars Saabye Christensen. Helt til han så Frank Kjosås (t.h.) i rollen.

Foto: Ben Stansall / AFP/NRK/Monster

Lars Saabye Christensen brukte 20 år på å skrive «Halvbroren», og da han skrev hovedpersonen Freds karakter hadde han en helt spesiell skikkelse i tankene.

– Da jeg skrev boken så jeg musikkvideoen til «Bittersweet Symphony» med The Verve. I videoen går vokalisten Richard Ashcroft gjennom noen gater og synger låten påståelig og aggressivt. Den skikkelsen var lenge Fred for meg – og noe helt annet enn Frank (Kjosås, journ.anm.), sier Christensen til NRK.no.

(Saken fortsetter etter videoen)

Hadde ett krav

Men etter at han fikk se Frank Kjosås i rollen som Fred sluttet han å se for seg The Verve-vokalisten.

– Franks rolletolkning har overtatt det bildet i hodet mitt. Når jeg nå tenker på Fred så ser jeg kun Frank, og det er ganske godt gjort av ham, innrømmer Christensen.

Da det ble klart at romanen skulle overføres til filmen hadde Christensen ett krav til manusforfatter og regissør.

– Jeg var med i den innledende fasen og snakket med manusforfatter og regissør om prinsipielle ting. Ellers overlot jeg resten til dem. Eneste kravet jeg hadde var at Ghita Nørby skulle spille en av kvinnene i leiligheten. Heldigvis fikk jeg gjennomslag for det, så det ble jeg glad for, forteller han.

En komplisert transport

Selv om rollene i TV-serien ikke nødvendigvis ligner på dem Christensen skrev i boken mener han de må skapes og bli sett. Rolletolkningene synes han har blitt veldig bra.

– Det er alltid en besynderlig erfaring, det tror jeg alle forfattere som får bøkene sine omgjort til bilder opplever. Rollene har i mine øyne skuespillere som bærer dem bra, og som skaper sine egne karakterer. Jeg synes det har blitt veldig bra.

– Det handler også om at skuespillerne skaper sine karakterer på filmfortellingens premisser, sier Christensen.

Halvbroren2

Lars Saabye Christensen har skrevet Halvbroren, og synes det er bra at boken ble laget som en TV-serie og ikke som en film.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Christensen beskriver veien fra bok til film som en lang reise. Han synes det er bra at boken ble laget som en TV-serie og ikke som en film.

– Det er en komplisert transport jeg synes har lykkes. TV-serien lå i form og sjanger nærmere romanen enn filmen i dette tilfellet. Det som er fint med TV-seriens format er at den episke langsiktigheten i fortellingen kan ivaretas, sier Christensen.

TV-serie for første gang

Flere av Christensens bøker har tidligere blitt filmatisert, men han understreker likevel at det ikke er et mål for ham at han skriver romaner som skal bli en serie eller film. Med «Halvbroren» er det første gang noe av det han har skrevet har blitt gjort om til en TV-serie.

– Jeg sa ja til å la boken bli en TV-serie når jeg syntes forholdene lå til rette for det. I tillegg hadde jeg tillit til det ensemblet som skulle arbeide med dette, sier forfatteren.

TV-serien åpnet med et brak, og satte seerrekord for en dramaserie på NRK med over en million seere da de to første episodene ble sendt. Christensen tror det var på tide at en serie som «Halvbroren» kom til norske TV-skjermer.

– Seertallene er jeg veldig glad for. Når man lager en slik serie så blir det ganske store dimensjoner og proporsjoner i forventning. Da er det veldig hyggelig og nødvendig å lykkes. Jeg er både glad for bra mottakelse og for at folk ser på, sier han.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters