Hopp til innhold

Forstår Westergaards såkalte Muhammed-tegning

Seks år etter Kurt Westergaards Muhammed-tegning sier dansk muslim at hun forstår bakgrunnen. – Vi er kommet et stort skritt nærmere hverandre, sier hun.

Asmaa Abdol-Hamid og Kurt Westergaard

Asmaa Abdol-Hamid, som er medlem av den danske partiet Enhedslisten, forstår nå hva Kurt Westgaard mente med sine illustrasjoner.

Foto: Ernst van Norde /Peter Endig / Scanpix/Afp

Kurt Westergaards såkalte Muhammedtegning var ikke en illustrasjon av Muhammed, men et bilde på terrorister som tar profeten og religion som gissel.

Dette har tegneren forsøkt å understreke også tidligere, men for medlem av det danske partiet Enhedslisten, Asmaa Abdol-Hamid, gir det mening først nå. Mer enn seks år etter at den danske avisen Jyllands-Posten trykte de 12 tegningen klarer hun å se den andre siden av saken, skriver kpn.dk.

– Jeg kjøper argumentet

Som talsperson for 11 muslimske organisasjoner i Danmark, anmeldte hun den gangen avisen for blasfemi og rasediskriminering.

I dag sier Asmaa Abdol-Hamid at hun forstår Kurt Westergaards hensikter og bakgrunn for tegningen, som slettes ikke var muslimenes profet.

Når han sier at det ikke er Muhammed, og at han ikke kjenner ham, tar jeg ham på ordet. Jeg kjøper argumentet. Man må jo høre på mannen bak illustrasjonen. Vi er kommet et stort skritt nærmere hverandre.

Asmaa Abdol-Hamid / kpn.dk

Forklaringen fikk hun i det danske Radio programmet «Mikrofonholder», som sendes på søndag. Her inviterer Kurt Westergaard henne til hjemmet sitt, som er sikret av det danske politiets etterretningstjeneste. Emnet fort blir Muhammed-tegningen.

– De det handlet om forsvant

Asmaa Abdol-Hamid mener det har gått såpass lang tid før hun har forstått tegningen på grunn av de mange menneskene som blandet seg den gang debatten var på det heteste. Hun forsto det ikke før hun nettopp satt overfor Westergaard.

– I etterpåklokskapens navn tror jeg det har vært vel mange aktører i denne saken. Så mange at de det handlet om ikke ble hørt. Sjefredaktører og politikere kom til ordet, og så forsvant de det handlet om.

– Og det saken handler om er at man skal sette seg ned, få en kopp kaffe, og snakke om saken. Det høres banalt ut, men sånn er det, sier hun.

En kaffekopp hos Westergaard

Den kaffekoppen ble drukket hos Kurt Westergaard i Aarhus. Han forteller at han flere ganger har forsøkt å forklare omverden hvem som ble avbildet den gangen på slutten av 2005. Men, stort sett ble han møtt av en mur.

I februar 2010 brøt han litt gjennom, da Politiken.dk intervjuet ham om bakgrunnen for tegningen. Ellers synes han det har vært vanskelig for Kurt Westergaard å trenge gjennom i debatten om sin egen illustrasjon.

– Det har aldri lykkes meg å fortelle noen - heller ikke på muslimsk side - om tegningen. Min forklaring ble aldri hørt. Jeg ble en autorisert Muhammedtegner. Nå håper jeg at nyansene kommer ut, sier Kurt Westergaard, som er glad for å ha fått forklart seg.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.