Hopp til innhold

«Rinnan» tilbake i skrekk-kjelleren

Han fikk drømmerollen som krigsforbryteren Henry Oliver Rinnan. I dag besøkte skuespiller Jonas Nerland huset hvor Rinnanbanden torturerte, drepte og parterte mennesker under andre verdenskrig.

Teaterstykket "Snømørkt" settes opp i Ila kirke i forbindelse med Olavsfestdagene. Skuespiller Jonas Nerland besøkte i dag Rinnanbandens hovedkvarter, - Bandeklosteret i Trondheim.

Skuespiller Jonas Nerland, som i disse dager spiller rollen som Henry Oliver Rinnan, besøker huset som var hovedkvarteret til Rinnanbanden under krigen.

– Rollen som Rinnan er uten tvil den mest spennende rollen jeg har hatt i min skuespillerkarriere, sier Jonas Nerland.

Han spiller rollen som krigsforbryteren i teaterstykket «Snømørkt», som fremføres fire ganger i Ila kirke under Olavsfestdagene i Trondheim denne uken.

Tirsdag formiddag fikk Nerland besøke huset i Jonsvannsvegen 46 i Trondheim, også kalt «Bandeklosteret».

Jonas Nerland

Å gå rundt i kjelleren i huset som var Rinnanbandens hovedkvarter i Trondheim, gjorde inntrykk på skuespiller Jonas Nerland. I disse dager spiller han rollen som Henry Oliver Rinnan i forestillingen «Snømørkt».

Foto: Morten Andersen / NRK
Bandeklosteret i Trondheim

Hull fra pistolkuler er tettet av sement.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Det er guffent

Fra 1943 hadde Rinnanbanden tilhold i denne eneboligen, som var rekvirert av tyskerne. I dette lokalet ble det gjennomført grov mishandling og tortur av mellom 100 og 200 nordmenn.

– Det er guffent å være her. Du merker at det er historie i veggene, sier Nerland når han kommer ned i kjelleren.

– Her i vaskerommet ble de partert

Eilif Hugo Hansen kjøpte huset på 90-tallet og har bodd her i snart 20 år.

– Jeg fikk jo høre at jeg hadde kjøpt et hus med sjel, sier Hansen, og viser Nerland rundt i huset.

I kjelleren viser Hansen hvor to i banden ble henrettet da krigen nærmet seg slutten.

– De skulle fjernes og Rinnan ringte til Tyskland for å bestille kister. Han var ikke så flink i tysk, så han fikk tilsendt to kasser. Dermed måtte de to bandemedlemmene parteres for at de skulle få plass i kassene. Det ble gjort akkurat her, ifølge dokumentene fra rettssaken, sier han.

Plukket kuler fra veggene

Da huseieren skulle male de gamle dørene tok han dem med ned i kjelleren.

– Jeg smørte inn dørene med malingsfjerner og spylte dem med hageslangen. En av dørene var rød på innsiden, av den typen som løser seg opp. Jeg fikk en ekkel følelse da jeg sto her og spylte og det fløt rødt utover hele gulvet, sier Hansen.

På peisen i stua ligger det flere pistol- og geværkuler.

– Jeg har jo pusset opp og har plukket ut kuler flere steder i huset. En av kulene fant jeg i gulvet mellom badet i første etasje og toalettet i kjelleren. De fleste kulene satt i listverket ved peisen, sier huseieren.

Han forteller at det var litt spesielt å legge seg den første natta i huset.

– Jeg var litt spent, men man må bare distansere seg fra det. Hvis det er noen spøkelser her, så er de i alle fall veldig fredelige.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Kuler funnet i "Bandeklosteret" i Trondheim

Disse kulene har huseier Eilif Hugo Hansen funnet i veggene etter at han flyttet inn i huset i Trondheim.

Foto: Morten Andersen / NRK

– En fascinerende mann

Helt siden Nerland så forestillingen «Lola» på Trøndelag Teater for mange år siden, har han drømt om å få spille Rinnan.

– Det er spennende å lære om ekstreme mennesker som har gjort ekstreme handlinger. Hva er det som driver dem?

Nerland sier han har vært veldig nysgjerrig på om Rinnan innerst i hjertet var troende nazist eller om det bare var nazistene som ga han en sjanse til å gjøre det han var god til.

– Han fikk til det han ville og var utrolig manipulerende og spilte mange roller. Han gikk over lik for det meste. Jeg tror han ville vært en god skuespiller, så mange som han klarte å lure, sier Nerland.

Teaterstykket «Snømørkt» handler om motstandsfamilien Morset sin kamp mot okkupasjonsmakten under andre verdenskrig.

Da forestillingen ble satt opp i Selbu i vår, ble alle forestillingene utsolgt. Torsdag og fredag vises stykket på nytt, men denne gang i Trondheim.

Siste fra Trøndelag