Hopp til innhold

Soulstjerne får kjeft etter opptreden for diktator

Den amerikanske soulartisten Erykah Badu får hard kritikk etter å ha opptrådt i bursdagen til omstridt afrikansk diktator.

Erykah Badu

Erykah Badu, som omtales som «dronningen av neo-soul», har vist et stort engasjement for borgerrettssaker. Men å opptre i selskapet til en diktator er dobbeltmoral, hevder kritikere.

Foto: Jeff McIntosh / Ap

Den suksessrike amerikanske soulartisten Erykah Badu (43) får kjeft etter at hun i forrige uke opptrådte i fødselsdagen til kong Mswati III i det afrikanske landet Swaziland.

Mswati (46) har vært enehersker i Afrikas siste monarki i 28 år, og har høstet kritikk for sin brutale lederstil.

Badu, som oppholdt seg i Sør-Afrika for å spille inn sin sjette soloplate, ble flydd inn til det lille nabolandet, hvor hun sang «Happy Birthday» til kongen i hans palass.

Dobbeltmoral

Menneskerettighetsorganisasjoner omtaler Mswati som en tyrann, og er ikke nådige i kritikken av Badu. Det at artisten har vist engasjement for amerikanske borgerrettsspørsmål gjør ikke saken bedre, mener de.

– For en artist som sier at hun kjemper mot urettferdig politikk er det toppen av dobbeltmoral å hylle Mswati. Til tross for at hun nøye har skapt seg et image som en amerikansk borgerrettsforkjemper, hyllet hun Afrikas siste monark. Han er en brutal leder som fengsler dissidenter, sier talsmann George Ayittey ved den amerikanske ideelle organisasjonen Human Rights Foundation.

Kong Mswati

Kong Mswati III avbildet under den årlige seremonien i Swaziland, som mønstrer titusener av landets ugifte jenter. Han skal selv ha brukt anledningen til å finne seg flere av sine 15 koner.

Foto: Themba Hadebe / Ap

Mswati beskyldes også for å ha tilegnet seg en enorm personlig formue, og har bygd ett palass til hver av sine 15 koner. Han er også beskyldt for å ha kidnappet kvinner han ønsket å gifte seg med.

Ayittey i Human Rights Foundation legger til at Badu dermed er i et tvilsomt selskap med andre kjendiser som har tjent penger på å opptre for ledere som bryter menneskerettighetene, og ramser opp Mariah Carey, Kanye West, Jennifer Lopez og Hilary Swank.

Også Robert F. Kennedy Center for Justice and Human Rights har uttalt seg i sterke ordelag, og anser det som høyst uheldig at noen med Badus status bruker sin stjernestatus til å gi legitimitet til en brutal diktator.

Amnesty International har også en høne å plukke med Mswatis regime.

Visste ikke

Badu har svart på kritikken, blant annet på Twitter, hvor hun har slått fast at hun ikke skylder noen forklaring etter opptredenen i det sørafrikanske landet.

Laster Twitter-innhold

I et intervju med Dallas Morning News sier Badu at hun ikke visste noe om det politiske klimaet i Swaziland.

– I tillegg er jeg ikke så rask til å dømme før jeg selv har skaffet meg informasjon i slike saker, sier hun.

Hun unnskylder seg videre med at hun ikke kan bli holdt ansvarlig for situasjonen i kongeriket, fordi hun tok oppdraget som artist, ikke politisk aktivist.

– Det var harmløst, sier hun, og legger til at hun ga bort alle pengene hun tjente til tjenerne i huset.

Og Badu slår tilbake mot kritikerne:

– Organisasjoner som hevder de er for menneskerettigheter bruker meg som et redskap for å få oppmerksomhet i media.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.